Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
14.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 14.44

8 let, 1 mesec

Žnidaršič: Uspeli smo preprečiti zamrznitev pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je dejal, da je DeSUS namreč uspelo preprečiti, da bi prišlo do popolne zamrznitve pokojnin, ki bodo po njihovi zaslugi tako še vedno rasle.

Ob krizi in dejstvu, da so bili v koaliciji edina stranka, ki se je uprla zamrznitvi pokojnin, se je nazadnje izkazalo, da "brez slehernega popuščanja kompromis ni mogoč", je prepričan vodja poslanske skupine DeSUS. Zato v poslanski skupini zavračajo očitke Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), da so popustili, ko ne bi smeli. "DeSUS odigral pozitivno vlogo" Po Žnidaršičevih besedah je DeSUS odigral pozitivno vlogo glede pravic upokojencev, zato "ni fer s strani tistih, ki nas napadajo". V DeSUS so namreč pričakovali, da bo njihovo prizadevanje za dosego kompromisa "bolj prijazno sprejeto". Pokojnine bodo namreč še vedno rasle, le nekoliko bolj počasi. Vodja poslanske skupine je še poudaril, da so vsa leta poskušali zaščititi upokojence, a se hkrati zavedajo, "da je v tej državi še milijon in pol drugih državljanov".

Rezman: DeSUS "stranka upokojencev samo po imenu"

Poslanec Vili Rezman pa opozarja, da je DeSUS "stranka upokojencev samo po imenu" in ne izključuje nobene socialne skupine ali generacije, zato je napačno identificirati njihove interese zgolj z interese upokojencev. ZDUS pa Rezman očita, da so izkoristili čas, "ko je zelo lahko biti populist in zelo lahko politično dvoriti tistim, ki so v krizi najbolj prizadeti". Opozoril je še, da gre pri delni zamrznitvi pokojnin zgolj za začasen, interventni ukrep.

V PS DeSUS bodo podprli predlagani proračun V poslanski skupini DeSUS so tudi napovedali, da bodo podprli predlagani proračun. PO Žnidaršičevih besedah namreč ta ohranja socialno državo in socialne pravice. Rezman kljub temu meni, da je bilo pri pripravi proračuna premalo narejenega na področju sistemskih rešitev. Sami so tako opozarjali na celo vrsto možnosti, med njimi na problem sive ekonomije in pobiranja davkov, tretja možnost pa je tudi davek na nepremičnine in luksuz.

"Nujno podaljšanje delovne dobe"

Tudi izhodišča za posodobitev pokojninskega sistema v DeSUS podpirajo. Kot pravi Žnidaršič, so takšni ukrepi nujni, saj obstoječa zakonodaja na daljši rok ne zadošča. Opozarja na razmerje med zaposlenimi in upokojenci, zaradi česar prispevki v pokojninsko blagajno ne bodo zadoščali. Podaljšanje delovne dobe bo tako nujno, je pa vprašanje, ali je 65 let sprejemljiva starostna meja za upokojitev, pravi Žnidaršič.

Veliko upokojencev nima polne delovne dobe Po njegovih besedah bo treba rešiti tudi vprašanje delovnih mest za starejše, saj skoraj 70 odstotkov upokojencev nima polne delovne dobe. Vili Rezman pa je opozoril na izenačitev starostne meje za oba spola, s katero se poslanci DeSUS ne strinjajo.

Ne spreglejte