Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2019,
6.35

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Natisni članek

Bruselj vrh EU Marjan Šarec

Ponedeljek, 1. 7. 2019, 6.35

4 leta, 10 mesecev

Vrh EU: po 18 urah brez dogovora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Voditelji članic EU po več kot osemnajstih urah pogajanj še vedno niso uspeli doseči dogovora o svežnju imenovanj na vodilne položaje v uniji. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je prekinil zasedanje, nadaljevali bodo v torek ob 11. uri, je tvitnil Tuskov govorec Preben Aamann.

Voditelji so od nedelje popoldne že v drugem poskusu v desetih dneh znova zaman poskušali doseči kompromis o svežnju položajev, ki vključuje predsednike Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke ter visoki zunanjepolitični položaj.

Maratonsko zasedanje evropskih voditeljev

Zasedanje so sicer voditelji držav EU s triinpolurno zamudo začeli že v nedeljo ob 23. uri. Po približno uri in pol so ga prekinili, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je opravil dvostranske pogovore z vsemi voditelji. Nato so se sestali Tusk, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez in nizozemski premier Mark Rutte, poimenovani skupina iz Osake.

Video: Planet TV

Potekajo dvostranski dogovori

Zatem so se po neuradnih navedbah ponovno začeli dvostranski pogovori. Tusk naj bi se na primer pogovarjal s hrvaškim, irskim in latvijskim premierjem, Andrejem Plenkovićem, Leom Varadkarjem in Krišjanisom Karinšem, ki naj bi še nasprotovali temu, da šef komisije postane socialist Timmermans.

Frans Timmermans
Novice Šarec in kolegi izbirajo: bo komisijo vodil socialdemokrat Timmermans?

Skupina iz Osake naj bi se bila ob robu vrha skupine G20 minuli konec tedna dogovorila, da naj bo kandidat za predsednika Evropske komisije Nizozemec Timmermans, konservativci naj bi dobili položaj predsednika Evropskega parlamenta in visoki zunanjepolitični položaj, liberalci pa položaj predsednika Evropskega sveta.

Merklova: Z dobro voljo kompromis o vodilnih položajih še mogoč

Nemška kanclerka Angela Merkel je po spodletelem poskusu dogovora o vodilnih položajih v EU ocenila, da je z dobro voljo kompromis še mogoče doseči do sredinega glasovanja o predsedniku Evropskega parlamenta. Neuspešne maratonske pogovore je komentirala z besedami, da je treba povezati več koncev, kar pač traja, ker ciljajo na čim širši konsenz.

Bo obveljal suši dogovor?

Nato so se konservativni voditelji uprli temu, da bi šef komisije postal Timmermans, ki že pred tem ni imel podpore višegrajske četverice in Italije.

Tajani | Foto: Reuters Foto: Reuters

Italijanski premier znižuje pričakovanja glede dogovora

Italijanski premier Giuseppe Conte je pred kratkim prišel pred novinarje in znižal pričakovanja z ocenami, da se trenutno zdi, da dogovora ni na obzorju. Ni jasno, ali obstaja kvalificirana večina za suši dogovor iz Osake, je dejal Conte. Še vedno je težaven tudi sam koncept spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat ene od evropskih strank za volitve. "Zdi se težko, da bi se držali le tega merila," je dejal italijanski premier.

Conte po tej maratonski nočni seji ne izključuje še enega izrednega vrha. Neuradno se je čez noč omenjala možnost, da bi lahko bil še en vrh sredi julija, ko bo tudi drugo julijsko zasedanja Evropskega parlamenta.

Ne spreglejte