Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
14.37

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Marjan Šarec koncert Maribor Slovenska vojska

Torek, 7. 5. 2024, 14.37

1 teden, 5 dni

Slovenska vojska v Mariboru pripravlja spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Slovenska vojska | Vstopnice za koncert je mogoče za simbolnih pet evrov kupiti pri družbi Eventim, ta znesek pa gre v celoti v dobrodelne namene za pomoč vsem prizadetim v lanskih poplavah. | Foto STA

Vstopnice za koncert je mogoče za simbolnih pet evrov kupiti pri družbi Eventim, ta znesek pa gre v celoti v dobrodelne namene za pomoč vsem prizadetim v lanskih poplavah.

Foto: STA

Slovenska vojska (SV) bo vrata javnosti ob svojem dnevu 14. maja odprla v Mariboru, je na novinarski konferenci napovedal obrambni minister Marjan Šarec. Med razlogi za to je naštel, da je letos leto generala Rudolfa Maistra, ki je Maribor ohranil v Sloveniji, in da iz severovzhodne Slovenije prihaja največ pripadnikov vojske.

Katarina Miklavžina, Igor Goričan, Slovenska vojska, Spotkast
Novice Izjemni zgodbi pripadnikov Slovenske vojske #Spotkast

Maribor je tudi sedež 72. brigade SV, ki se je po Šarčevih besedah lani izkazala pri poplavah: "S tem želimo pokazati, da je Maribor za nas tudi izjemno pomembno mesto." V dvorani Tabor se bo namreč 14. maja ob 18. uri začel koncert Big band orkestra SV, ki se mu bodo pridružili Vlado Kreslin, Nina Pušlar, Leopold I., Tokac in glasbeno presenečenje, je napovedal obrambni minister.

Vojaški orkester vadi novo slavnostno uverturo

Vodja Big band orkestra SV Rudolf Sternad je razkril, da vojaški orkester pravkar vadi novo slavnostno uverturo, ki je bila napisana posebej za dan SV. Glasbeno delo po njegovih navedbah opeva ljubezen do domovine, tovarištvo, pogum, slogo in moč. Ob tem je prepričan, da bo letošnji dogodek celo presegel lanskega, ki je postavil zelo visoke standarde.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Tisti, ki nostalgično hvalijo Jugoslavijo in Tita, govorijo, kako se je treba razorožiti

Vstopnice za koncert je mogoče za simbolnih pet evrov kupiti pri družbi Eventim, ta znesek pa gre v celoti v dobrodelne namene za pomoč vsem prizadetim v lanskih poplavah.

Med 10. in 17. uro si bodo obiskovalci lahko ogledali vse, kar vojska ponuja, od tehnike do kariernih in izobrazbenih možnosti, dogajanje pa bodo popestrili dinamični nastopi vojakov, je dejal načelnik generalštaba SV Robert Glavaš. V slovesnem delu dneva bosta predsednica republike Nataša Pirc Musar in obrambni minister podelila še najvišja priznanja ter čine pripadnikom SV.

Slovenska vojska
Novice Pozabljena lekcija iz leta 1991, ko smo Slovenci pregnali okupatorja

Šarec: Stereotip vojaka s puško v roki, ki se plazi po blatu, ne velja več

"Ta dan bomo izkoristili, da pokažemo opremo in mladim predstavimo možnosti zaposlovanja," je nadaljeval Šarec. V SV po njegovih zagotovilih ni poklica, ki ga ne bi potrebovali, saj stereotip vojaka s puško v roki, ki se plazi čez blato, ne velja več. "V SV se lahko resnično zelo daleč pride, če si prizadeven, imaš svoj cilj, če imaš vizijo," je dodal.

Šarec je še navedel, da so lani zaposlili rekordnih 334 novih pripadnikov vojske, s čimer so prvič po letu 2010 presegli številko 300. "Rečem lahko, da smo na dobri poti," je dejal Šarec in to pripisal številnim ukrepom, med drugim povečanemu interesu za tabore za mlade, časovnemu skrajševanju postopka za zaposlitev v SV in skoraj 500 vojaškim štipendijam, ki so med najvišjimi v državi.

Šarec: Prostorske sile SV bodo zapolnjevale vlogo obrambe države

Obrambni minister Marjan Šarec je ob robu novinarske konference na temo dneva Slovenske vojske (SV) dejal, da ustanavljajo tako imenovane prostorske sile, ki so idejni naslednik teritorialne obrambe. Vloga stalnega sestava SV bo izpolnjevanje dolžnosti do zavezništva, medtem ko bodo prostorske sile zapolnjevale vlogo obrambe ozemlja države.

Poveljnik generalštaba SV Robert Glavaš je spomnil, da je Slovenija do vstopa v zvezo Nato že poznala teritorialno obrambo, ki je slonela na vojaških rezervistih. V današnjem dinamičnem varnostnem okolju pa se je znova pojavila potreba po obrambi lastne države, saj tudi pogodbe zavezništva predvidevajo, da je najprej vsaka država odgovorna za svojo obrambo, šele nato se aktivira 5. člen washingtonske pogodbe.

Ko so v vojski in na ministrstvu seštevali število pripadnikov, so po Glavaševih besedah ugotovili vrzeli. Te želijo napolniti s prostorskimi silami, ki se bodo prve odzvale v primeru krize ter državo ohranjale samostojno. Koliko bo teh ljudi, je stvar dogovora, je dodal.

S 1. julijem bo zato vojska ustanovila brigado prostorskih sil, poveljstvo katere bo sestavljeno iz pripadnikov stalne sestave in nekaj pogodbenih rezervistov.

Šarec meni, da SV potrebuje stalno sestavo, ki izpolnjuje svoje zavezniške dolžnosti, in tako imenovano domačo komponento, ki bo sposobna braniti državo. | Foto: Ana Kovač Šarec meni, da SV potrebuje stalno sestavo, ki izpolnjuje svoje zavezniške dolžnosti, in tako imenovano domačo komponento, ki bo sposobna braniti državo. Foto: Ana Kovač

Šarec je dodal, da je že v začetku svojega mandata napovedal vrnitev k teritorialni obrambi. Spremenila se je namreč realnost zavezništva Nato. "V preteklosti se je Nato usmerjal v bolj ekspedicijsko delovanje, danes pa je realnost takšna, da se vse države zavedajo, da se je treba vrniti k obrambi svojega teritorija," je povedal.

Šarec kot primer dobre prakse navedel Švico

Šarec meni, da SV potrebuje stalno sestavo, ki izpolnjuje svoje zavezniške dolžnosti, in tako imenovano domačo komponento, ki bo sposobna braniti državo. Po ministrovih besedah je bilo to nekoč znano pod pojmom splošne ljudske obrambe, kar želijo obuditi s sodobnimi prijemi. Kot primer dobre prakse, kjer je ta sistem izjemno razvit, je navedel Švico, ta namreč svojo obrambo krepi z rednim usposabljanjem svojih rezervnih sil.

Pred mesecem dni je sicer ministrstvo sporočilo, da je Šarec podpisal usmeritve za preoblikovanje in organiziranost SV. Med drugim bo do najpozneje 1. julija vzpostavljeno poveljstvo prostorskih sil brigadne ravni in dva polka s po enim jurišnim odredom četne ravni. Do konca leta pa namerava ministrstvo vzpostaviti še ustrezen učni center, ki bo podpiral in omogočal vzpostavitev prostorske organiziranosti SV. Do 1. julija 2025 bodo ustanovili še osem polkov z vsaj enim jurišnim odredom četne ravni, so dodali.

Ne spreglejte