Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 14.14

8 let

Vlada sprejela predlog novele zakona o prekrških

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela predlog sprememb in dopolnitev zakona o prekrških. Predlog sprememb predvideva enoten postopek zaradi kršitev cestno prometnih predpisov.

V obstoječem sistemu izrekanja sankcij za prekrške velja, da je mogoče sankcijo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja voznikom začetnikom izreči tudi v t.i. hitrem postopku, ki ne predvideva sodne poti, ampak poteka pred prekrškovnim organom. Kot je dejal državni sekretar Boštjan Škrlec, je treba zaradi enakosti obravnavanja te postopke izenačiti s postopki, ki veljajo za tiste, ki niso začetniki. Tako se bodo takšni prekrški, kot predvideva predlog, za vse vodili v sodnem postopku.

V zakonu o prekrških je bilo treba z zakonom o kazenskem postopku, ki je bil nedavno spremenjen, uskladiti zaseg in preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov. Postopki pregledovanja nosilcev podatkov so natančno določeni, da ne pride do nepooblaščenih vpogledov v podatke, da zavaruje pravica do zasebnosti, hkrati pa lahko podatki služijo kot dokaz v kazenskem postopku, poudarja Škrlec.

Pridržanje lahko traja največ 24 ur Z novelo zakona o prekrških pa je po njegovih besedah uvedena tudi možnost, da se pridrži storilca prekrška, kadar obstaja nevarnost, da bo ta uničil dokaze o prekršku. V tem primeru je dovoljeno pridržanje, ki lahko traja največ 24 ur.

Spremembe se, kot je še predstavil državni sekretar, nanašajo tudi na učinkovitost prekrškovnih postopkov. Več možnosti namreč dajejo sodiščem druge stopnje, da v določenih primerih zadeve razveljavijo in vrnejo v ponovno odločanje sodiščem prve stopnje. To je bilo potrebno, ker je sodišče vse prevečkrat v situaciji, ko ugotavlja, da dokazi sicer dokazujejo storitev prekrška, vendar zaradi procesnih ali formalnih pomanjkljivosti predloga za prekršek za te kršitve ni mogoče izreči obsodilne odločbe. Postopek je treba tako ustaviti in obdolženca oprostiti.

Po spremembi zakona o prekrških pa bo sodišče višje stopnje primer lahko vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje, kjer bodo lahko ob ugotovljenem prekršku dosegli spremembo obtožnega predloga ali razsodbo. Do sedaj je veljalo, da sodišča druge stopnje niso mogla po uradni dolžnosti presojati, ali je v teku postopka prišlo do zastaranja. Po predlogu sprememb zakona pa ima sodišče možnost, da to napako ugotovi, kar je tudi v korist obdolžencev, je dejal državni sekretar.

Ukrepi v prid večji učinkovitosti Ukrepi, ki se z napovedanimi spremembami uvajajo, gredo po njegovih besedah delno v prid večji učinkovitosti, delno pa v prid varstvu pravic udeležencev v postopku.

Ne spreglejte