Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
31. 7. 2018,
11.16

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Natisni članek

Marjan Šarec Matej Tušak psihoanalitik Matjaž Lunaček

Torek, 31. 7. 2018, 11.16

5 let, 9 mesecev

Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

88

Marjan Šarec, intervju | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Težava, ki jo vidim pri Marjanu Šarcu, sta njegovo neznanje in neizkušenost. Mi imamo že več let vlado, ki jo vodijo popolnoma neznani ljudje, ki nimajo nobene kredibilnosti v mednarodni politiki," politično stanje v Sloveniji ocenjuje psiholog Matej Tušak. Na težavo vedno novih obrazov opozarja tudi psihoanalitik Matjaž Lunaček.

Če bodo pogajanja petih strank z Levico v drugem krogu iskanja mandatarja uspela, bo 13. vlado Republike Slovenije po vsej verjetnosti vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec, zdajšnji župan Občine Kamnik, ki smo ga v javnosti naprej spoznali kot komika in imitatorja, med drugim je imitiral pokojnega predsednika države Janeza Drnovška. Najbolj pa se je v spominu ohranil njegov komični lik gorenjskega kmeta Ivana Serpentinška.

"Ljudje so se mu smejali, čeprav so njegovi liki jasno kazali hudo ironičen odnos do žensk, a smejale so se tudi ženske," se Šarca kot komika spominja psihoanalitik Matjaž Lunaček.

"Imitator, ki nima nobene vsebine"

"Dokaj neodgovorno, da bo morda nekajletna usoda države prepuščena nekomu, ki ne pozna prav nobenega področja družbenega življenja," meni Matjaž Lunaček. | Foto: Bojan Puhek "Dokaj neodgovorno, da bo morda nekajletna usoda države prepuščena nekomu, ki ne pozna prav nobenega področja družbenega življenja," meni Matjaž Lunaček. Foto: Bojan Puhek Šarec je na politični parket stopil leta 2010, ko so ga v Kamniku izvolili za župana. Lani je kandidiral za predsednika države, a na koncu moral priznati poraz in stisniti roko aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.

Čeprav se je poslovil od igralske kariere in je že osem let aktiven v politiki, je po tokratnih parlamentarnih volitvah vseeno marsikomu vzbujal vtis, da "nima nobene vsebine" in da "lahko le imitira", ocenjuje psihoanalitik.

S tega vidika je razumljivo, da je po volitvah ukradel pozornost relativnemu zmagovalcu Janezu Janši in njegovi SDS ter se začel takoj pogajati z večjim številom strank, da bi tako prišel do vsebine, razmišlja Lunaček.

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Šarec: Pogodba je toliko usklajena, da bo o njej lahko odločal svet Levice #video

"Nekonflikten in neizkušen"

Na pomanjkanje znanja in izkušenj Marjana Šarca v politiki opozarja tudi psiholog Matej Tušak. "Pri njem ne vidim težave v osebnostnih lastnostih, ker je zagotovo priden, discipliniran. Ni konflikten, pokazal se je, da je kooperativen. Absolutno pa se vidi, da je precej neizkušen, kar se kaže tudi v načinu vodenja in kako zdaj funkcionira."

Tušak si ob tem težko predstavlja, da bi Janša, ki ima bistveno tršo roko, lahko koordiniral šest strank, kaj šele, da bo temu kos politični novinec, kot je Šarec.  

"To je tako, kot če bi kolesarsko ekipo na dirki po Franciji vodil nekdo, ki je po kakovosti na 35. mestu. To ne gre, ekipo je treba podrediti najmočnejšemu. In če se izkaže, da je to Primož Roglič, in ne Steven Kruijswijk, se prilagodijo njemu," meni psiholog.

"Neodgovorno, da bo usoda države prepuščena novincu"

"To so ljudje, ki v mednarodni politiki nimajo nobene kredibilnosti. In zato te nihče ne jemlje resno," o novih obrazih na politični sceni pravi psiholog Matej Tušak. | Foto: Bojan Puhek "To so ljudje, ki v mednarodni politiki nimajo nobene kredibilnosti. In zato te nihče ne jemlje resno," o novih obrazih na politični sceni pravi psiholog Matej Tušak. Foto: Bojan Puhek Na Šarčevo neizkušenost opozarja tudi Lunaček, ki se mu zdi "dokaj neodgovorno, da bo morda nekajletna usoda države prepuščena nekomu, ki ne pozna prav nobenega področja družbenega življenja, ki je ključno za ljudi. Ker nekoliko bolj poznam zdravstvo, se bojim, da bo nekdo na neustrezen način vodil ministrstvo za zdravje in odločal o stvareh, o katerih nima pojma."

Da si v trenutku, ko bi potrebovali močno vlado, upamo na premierski položaj postavljati nekoga tako neizkušenega, meče slabo luč tudi na slovensko zunanjo politiko, pa še dodaja Tušak. "Bratuškova ima na primer danes že kar nekaj izkušenj, a ko je bila predsednica vlade, je bila še popolnoma neizkušena. To so ljudje, ki v mednarodni politiki nimajo nobene kredibilnosti. In zato te nihče ne jemlje resno."

Luka Mesec, Levica.
Novice "Odločitev Levice je lahko samo ena – ali gre v vlado ali v vlado ne gre"

Stanje slovenske politike je psihopatološko

Če bo Šarec zasedel premierski položaj, sicer ne bo prvi politično neizkušeni predsednik slovenske vlade. Lahko bi rekli, da postaja že kar tradicija, da se na volitvah pojavi novo politično ime, ki dobi presenetljivo veliko podporo.

"Običajno novinec pride v politiko in se začne kaliti, pri nas pa iz nič postane predsednik vlade. To je tako, kot če sam nikoli ne bi bil kirurg, grem na tri tečaje in potem takoj postanem glavi kirurg in rešujem otroško srčno kirurgijo v Sloveniji," primerja Tušak. "Ljudje zaradi tega lahko umirajo, gospodarstvo se podira."

"Povsod v življenju iščemo najbolj kompetentne ljudi na svojem področju, razen v politiki. Tam pa je videti, da potrebujem pajace, s katerimi se da operirati, da lahko vzdržujemo staro zgodbo. Takoj ko postanejo dovolj močni, pa se z njimi ne da več manipulirati," še dodaja Tušak.

Psihoanalitik Lunaček to označuje za "psihopatološko stanje politike", ki jo zaznamujejo vedno nova politična imena, ki pa so se pred začetkom politične kariere že profilirala z nečim specifičnim.

Prav tako Šarec ni prvi, ki je na politični parket stopil s "prtljago". Tudi zdajšnji premier Miro Cerar je pred vstopom v politiko veljal za uglednega pravnika, zagovornika etike in morale. A kot politik je, kot pravi Lunaček, "mnogokrat poteptal lastna načela in postal neverodostojen."

Miro Cerar je bil pred vstopom v politiko znan kot priznani pravnik za področje etike in morale. | Foto: Reuters Miro Cerar je bil pred vstopom v politiko znan kot priznani pravnik za področje etike in morale. Foto: Reuters

Luka Mesec, Levica.
Novice Kaj bi vstop Levice v Šarčevo vlado pomenil za reforme in gospodarstvo?

"Herojski" oporečnik s hladnokrvno držo

Na drugi strani ima prvak SDS Janez Janša, ki je sicer slavil zmago na zadnjih volitvah, dolgoletne politične izkušnje. Na začetku se je predstavil kot "herojski" oporečnik, njegove začetnice so postavljali med vrhove Triglava kot nekdaj OF in ga podpirali na množičnih zborih na Roški. Ko se je v politiki stabiliziral, je bil za številne privlačen "s svojo hladnokrvno držo nekoga, ki ve, za kaj gre", pravi psihoanalitik Lunaček.

Dodaja pa, da Janša vedno išče "sovražnike, naj bodo to begunci ali druge stranke. Ne razumsko, bolj po občutku so ljudje, ki ga že dolgo poznajo, čedalje bolj previdni in je razumljivo, da se poskušajo izogniti sodelovanju."

Na junijskih parlamentarnih volitvah je največ glasov s svojo SDS dobil Janez Janša, ki ima v slovenski politiki že dolg staž. | Foto: STA , Na junijskih parlamentarnih volitvah je največ glasov s svojo SDS dobil Janez Janša, ki ima v slovenski politiki že dolg staž. Foto: STA ,

"Janši so diskreditacije povzročile veliko škode"

Razloge v Janševem ravnanju v smislu, da "pogosto ne zna obdržati distance, kar v javnosti naleti na negativen odziv", pa Tušak vidi v diskreditacijah, ki se mu dogajajo že vrsto let in so mu povzročile veliko škode.

"Če pogledamo samo zadnjo predvolilno kampanjo, so se namesto s konkretnimi vsebinskimi vprašanji vsi ukvarjali samo s tem, kdo gre z Janšo in kdo ne," navaja Tušak.

Ljudje izgubljajo ogromno energije

Lunaček še dodaja, da se je "slovenska politika ujela v past moči, ob strani pa pušča dobrobit ljudi." So sicer tudi redke izjeme, a vseeno ljudje izgubljajo ogromno energije, ko "se nemočno jezijo nad nastalim položajem", politično stanje ocenjuje psihoanalitik.

Tušak pa dodaja, da za stanje slovenske politike niso odgovorni le politiki, temveč tudi volivci. Kot pravi, kar smo izvolili, to imamo.

Ne spreglejte