Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 10.58

8 let

Svet romske skupnosti se spopada s problemi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Člani sveta romske skupnosti so v odprtem pismu izpostavili, da se svet od ustanovitve nenehno ukvarja z reševanjem problemov, ki sta jih povzročala Darko Rudaš in Stanko Baluh.

Pred dnevi je s podpredsedniškega mesta v svetu odstopil Bojan Tudija, že 24. februarja pa predsednik sveta Jožek Horvat Muc. Tudija, ki je od Horvatovega odstopa vodil svet, je 24. maja odstopil s podpredsedniškega mesta in tudi iz sveta. "Nimam dovolj časa, da bi se z nakopičeno romsko problematiko ukvarjal toliko, kot bi se moral," je Tudija potrdil poročanje Dela. Po njegovih besedah so se v svetu romske skupnosti kot krovni organizaciji samo prepirali, namesto da bi reševali probleme.

"Rudaš je ustvarjal konflikte in pozornost usmerjal nase Podpisniki odprtega pisma članu sveta Darku Rudašu očitajo, da je zavajal javnost, ustvarjal konflikte med Romi, romskimi svetniki, župani in romskimi aktivisti. "Te konflikte je potem medijsko usmerjal v svojo korist. Člane sveta je nenehno žalil, blatil naša imena ter nas nenehno podcenjeval," navaja 13 članov sveta, ki so sestavili odprto pismo.

"Baluh je ustvaril razdvojenost med Romi" Direktorju urada za narodnosti Stanku Baluhu pa očitajo, da je kot uradna oseba s svojim nestrokovnim pristopom ustvaril razdvojenost med Romi. "Skušal je na različne načine, največkrat pa preko Rudaša vplivati na delo sveta," navajajo člani sveta in sprašujejo, ali je Baluh zato, ker Horvat ni upošteval njegovih direktiv, zahteval njegov odstop z mesta predsednika sveta.

"Baluh je postal hujskač med romskimi aktivisti" Podpisniki Baluhu očitajo tudi, da zakona o Romih ne pozna dovolj strokovno in ga je velikokrat napačno obrazložil. "Tudi zaradi tega so nastali konflikti med nami. Postal je tudi hujskač med romskimi aktivisti," so kritični avtorji pisma. Od premiera Boruta Pahorja, predsednika komisije vlade za romska vprašanja Igorja Lukšiča in generalne sekretarke vlade Helene Kamnar zahtevajo odgovore.

Odprto pismo so poleg Tudije podpisali še podpredsednik sveta Marjan Drvarič ter člani Stanko Baranja, Emil Horvat, Milan Baranja, Oto Baranja, Slavko Cener, Danijel Šarkezi, Zdenko Pestner, Fatmir Bečiri, Slobodan Nezirovič, Janja Rošer in Jožef Olah.

Novega predsednika jim ni uspelo izvoliti Člani sveta romske skupnosti na nadomestnih volitvah 7. maja v Velenju niso uspeli izvoliti novega predsednika. Kot je povedala sekretarka sveta Janja Rošer, bodo nadomestne volitve za mesto predsednika in podpredsednika sveta 14. junija v Murski Soboti. Vodenje sveta je po odstopu Tudije prevzel drugi podpredsednik sveta in romski svetnik Marjan Drvarič.

Ne spreglejte