Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
15.54

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet pogodba o zaposlitvi delovno razmerje

Torek, 29. 9. 2015, 15.54

2 meseca, 4 tedne

Po kolikšnem času me mora delodajalec zaposliti za nedoločen čas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po kolikšnem času mora delodajalec z delavcem skleniti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, sprašuje bralka.

Zakon o delovnih razmerjih glede omejitve sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas določa:

Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete, šeste in štirinajste alineje prvega odstavka 54. člena Zakona o delovnih razmerjih. Pogodba o zaposlitvi za določen čas iz razloga predaje dela lahko traja največ en mesec.

(Ti primeri so: nadomeščanje začasno odsotnega delavca, zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima enotno dovoljenje, kot ga določa zakon, ki ureja vstop in prebivanje tujcev, in dovoljenje za sezonsko delo, kot ga določa zakon, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev, razen kadar je enotno dovoljenje izdano na podlagi soglasja za zaposlitev, samozaposlitev ali delo, če gre za poslovodno osebo ali prokurista, če gre vodilnega delavca iz prvega odstavka 74. člena Zakona o delovnih razmerjih ter če gre za voljene in imenovane funkcionarje oziroma druge delavce, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah.)

Za isto delo po prejšnjem odstavku se šteje delo na delovnem mestu oziroma vrsta dela, ki se dejansko opravlja po določeni sklenjeni pogodbi o zaposlitvi za določen čas.

Ne glede na omejitev, kot je opisano zgoraj, se lahko v primeru izvedbe dela, ki je projektno organizirano, pogodba o zaposlitvi za določen čas sklene za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se določi, kaj se šteje za projektno delo.

Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb o zaposlitvi.

Če je vaša pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom (ste npr. dejansko opravljali isto delo več kot dve leti) ali veljavno kolektivno pogodbo ali če ste ostali na delu tudi po poteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi, se šteje, da ste sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. V primeru spora o tem odloča delovno in socialno sodišče.

Ker ste torej dejansko opravljali isto delo več kot dve leti (ne glede na to, da se v pogodbi delovno mesto imenuje drugače), se šteje, da ste sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav.

Ne spreglejte