Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
21.53

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

kasko zavarovanje Zavarovalnica zavarovanje avtomobilsko zavarovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 9. 5. 2024, 21.53

1 teden, 3 dni

Pravni nasvet

Zavarovalnica škodo na avtomobilu ocenila kot samopoškodbo. Kaj storiti? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
opraskan avto | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Avto sem imela parkiran na javnem parkirišču v času delovnika, v tem času mi ga je neznani voznik podrgnil. Po končani službi sem prišla do avtomobila, opazila škodo in poklicala policiste. Opravljen je bil zapisnik in ogled kraja nesreče. Prijavila sem škodo in pozvana sem bila, da si mora avto ogledati izbrani cenilec zavarovalnice. Ta je na ogledu ''ocenil'', da sem avto sama poškodovala ob zidu, da je to njegovo strokovno mnenje in da ga bo tudi uradno predal naprej na zavarovalnico. Zahteva za kritje popravila s strani zavarovalnice je bila zavrnjena. Na zahtevo sem se pritožila in odgovor na pritožbo je bil, da mi lahko samo delno pokrijejo stroške, ampak z odbitno franšizo na moj kasko. To pomeni, da bi se mi izredno dvignila cena zavarovanja in bi mi odvzeli popust, ki ga imam na zavarovanje. Ne vem več, kaj naj naredim. Ocenjena vrednost škode avtomobila je 750 evrov. A se vam zdi smiselno peljati stvar še naprej v tožbo oz. mediacijo? Tamara N.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vašega vprašanja izhaja, da imate osebni avtomobil kasko zavarovan. Najprej na kratko tudi za druge bralce pojasnimo, kaj kasko zavarovanje sploh pomeni in kakšne so njegove oblike ter kritja. 

Kasko zavarovanje nam krije škodo na lastnem avtomobilu v primeru nesreče ali kakšne druge nevarnosti. Poglavitni razlog za sklenitev je, da se zavarujemo pred večjimi finančnimi izdatki v primeru škode na avtomobilu. Tako bomo lahko naš avtomobil popravili brez dodatnih stroškov, ki bi jih sicer imeli za popravilo avtomobila, v kolikor ne bi imeli sklenjenega kaska.  

Zavarovalnice imajo več različnih paketov za kasko zavarovanje. Kasko, ki se imenuje polni kasko in zajema vsa možna kritja, ki jih lahko sklenete, ima seveda najbolj obsežen paket kritij. Osnovni kasko je namenjen tistim, ki želijo imeti zavarovane samo določene nevarnosti. Posamezne nevarnosti je možno priključiti kot tako imenovani delni kasko. 

avtomehanična delavnica
Novice Prodal je avtomobil, kupec zdaj zahteva povračilo stroškov servisa #pravni nasvet

Polni kasko krije praktično vse nevarnosti, kot so prometna nesreča, druge vrste nesreč (padec stvari na vozilo, potopitev vozila ...), toča in tatvine. To sta na primer vlom ali protipravni odvzem vozila.

Delni kasko sklenemo pri osnovnem zavarovanju za poljubne dogodke s spiska zavarovalnice ali kot dopolnilo k polnemu kasku še za dodatna kritja. K osnovnemu zavarovanje je delni kasko na primer zavarovanje vetrobranskega stekla ali poškodb na parkirišču. 

Delni kasko se uporablja tudi kot dodatno zavarovanje pri polnem kasku z namenom, da se določene škode popravijo iz delnega kaska brez doplačila. 

vožnja, volan
Novice Lastni avto uporablja tudi v službene namene. Kaj pa potni stroški? #pravni nasvet

Odbitna franšiza je soudeležba pri popravilu škode iz kaska. Določi se v odstotku od nove vrednosti vozila in pomeni, da za ta znesek zavarovalnica ne krije škode. Lastnik vozila oziroma zavarovanec ta znesek prispeva sam. Običajno je odbitna franšiza v višini enega odstotka. Odbitna franšiza pomeni tudi, da se premija za kasko zavarovanje ustrezno zniža. 

Iz vašega vprašanja izhaja, da ste že izkoristili vse možnosti v okviru zavarovalnice in je možna le še tožba. To vam vsekakor odsvetujemo, ker bi stroški precej presegli znesek, ki vam ga zavarovalnica ponuja. Vsekakor pa imate možnost, da zavarovalnici poveste, da vozila ne boste več zavarovali pri njih, če vam bodo obračunali tako imenovani malus – torej dvignili ceno in odvzeli popust.

delovni stroj, bager
Novice Bager poškodoval plinovod, škodo pa naj krije lastnik parcele? #pravni nasvet
Klimatska naprava, klima
Novice Kako montirati klimatsko napravo, ne da bi stopili na sosedovo zemljo #pravni nasvet

Ne spreglejte