Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
15.36

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Kosovo Nataša Pirc Musar

Torek, 16. 4. 2024, 15.36

1 teden, 6 dni

Pirc Musarjeva poudarila pomen dolgoročne stabilnosti Kosova za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Nataša Pirc Musar | Foto STA

Foto: STA

Dolgoročna stabilnost in varnost Kosova ter širšega Zahodnega Balkana sta za Slovenijo izjemnega strateškega pomena, je ob današnjem srečanju s slovenskimi vojaki, ki na Kosovu delujejo v misiji Kfor, izjavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem se je vojakom zahvalila za njihovo delo in trud, so sporočili iz urada predsednice.

Na drugi dan svojega prvega delovnega obiska na Kosovu se je Nataša Pirc Musar srečala s pripadniki 48. in 49. kontingenta Slovenske vojske (SVNKON), ki v vojaški bazi Novo selo sodelujejo v zavezniški misiji Kfor. "Dolgoročna stabilnost in varnost Kosova ter širšega Zahodnega Balkana je za Slovenijo izjemnega strateškega pomena," je ob tem dejala vrhovna poveljnica Slovenske vojske.

Poudarila je, da Slovenija tudi v prihodnje ostaja zavezana misiji Kfor, saj je ta po njenih besedah eden ključnih elementov varnostno-stabilizacijskih prizadevanj na Kosovu in v širši regiji. Vojakom se je zahvalila za njihov trud in jim čestitala za uspešno opravljanje nalog v okviru misije.

V Kforju, ki od junija 1999 zagotavlja podporo varnemu in stabilnemu okolju ter svobodi gibanja na celotnem ozemlju Kosova, trenutno sodeluje približno 4.600 pripadnikov iz 28 držav. Slovenija trenutno prispeva 105 pripadnikov, ravno v teh dneh pa poteka njihova rotacija – pripadnike 48. kontingenta bodo nadomestili pripadniki 49. kontingenta.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva zagotovila podporo Kosovu na evropski poti

Z današnjim srečanjem je Pirc Musarjeva končala obisk na Kosovu in tako zaokrožila srečanja s predsedniki držav Zahodnega Balkana, ki jih je napovedala ob začetku mandata z namenom krepitve evropske prihodnosti regije.

Že v ponedeljek se je namreč sestala s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in albanskim kolegom Bajramom Begajem. Osmanijeva je med drugim zagotovila, da Slovenija močno podpira evropske integracije Kosova, saj da so te ključne za stabilnost celotne regije. Na prvi dan obiska se je v bazi Film city v Prištini srečala tudi s poveljnikom Kforja, generalmajorjem Özkanom Ulutasom.

Ne spreglejte