Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2023,
13.40

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravnik na dlani odvzem vozniškega dovoljenja Vozniško dovoljenje PR članek

Sreda, 11. 10. 2023, 13.40

7 mesecev, 1 teden

Odvzem vozniškega dovoljenja: kaj storiti in kako ga ponovno pridobiti?

Oglasno sporočilo

V današnjem hitrem tempu vsakodnevnega življenja je avtomobil postal nepogrešljivo prevozno sredstvo, ki nam omogoča enostavno in hitro mobilnost. Vendar pa se lahko zaradi nepazljivosti, površnosti ali celo pomanjkanja ustrezne cestnoprometne vzgoje hitro znajdemo v prekršku. Ena izmed najpogostejših posledic prekrškov je plačilo globe, medtem ko je kazen pri hujših prekrških lahko celo odvzem vozniškega dovoljenja. Ste se že kdaj vprašali, kako se znajti v takšni situaciji in kako ponovno pridobiti svojo vozno pravico?

povrnitev vozniskega dovoljenja_naslovna | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

V KATERIH PRIMERIH MI LAHKO ZAČASNO ODVZAMEJO VOZNIŠKO DOVOLJENJE?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) začasen odvzem vozniškega dovoljenja določa v naslednjih primerih:

  • Voznik stori prekršek, za katerega je predpisano tolikšno število kazenskih točk, ki vodijo v prenehanje veljavnosti ali prepoved uporabe vozniškega dovoljenja (18 kazenskih točk, za voznike začetnike pa 7 točk).
  • Voznik ima zaradi duševnih ali telesnih ovir zmanjšano sposobnost za vožnjo.
  • Voznik ne uporablja pripomočkov, ki so vpisani v njegovem vozniškem dovoljenju.
  • Voznik vozi vozilo v nasprotju z omejitvami, ki so vpisane v njegovo vozniško dovoljenje.
  • Voznik prekorači dovoljeni čas trajanja vožnje ali ne upošteva predpisanega počitka.
  • Vozniško dovoljenje je neveljavno.

banner | Foto:

ZAČASNO ODVZETO VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Začasni odvzem vozniškega dovoljenja ne pomeni nujno tudi trajnega odvzema te pravice. Pri začasnem odvzemu je ključno, da se hitro in pravilno lotimo postopkov za njegovo vrnitev. Priporočljivo je, da se pri ukrepanju posvetujemo z izkušenim pravnikom, ki točno ve, kako postopek poteka in kaj narediti, da se vozniško dovoljenje lahko vrne v vaše roke.

Ko voznik stori prekršek, ki privede do začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, se postopek za uvedbo tega ukrepa začne s predlogom prekrškovnega organa sodišču. Sodišče ima nato osem dni časa, da izda sklep, v katerem obvesti voznika o začasnem odvzemu dovoljenja. Po prejemu tega sklepa ima voznik pravico na sodišču vložiti predlog za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja. V predlogu je treba obrazložiti razloge za vrnitev, ki morajo ustrezati zakonskim merilom, ter priložiti zdravniško potrdilo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu. Sodišče bo predlog upoštevalo in odobrilo vrnitev začasno odvzetega dovoljenja, če je v zdravniškem spričevalu navedeno, da je voznik sposoben za varno upravljanje vozila. Hkrati morajo okoliščine, obrazložene v predlogu, kazati, da začasni odvzem ni nujno potreben za varnost v cestnem prometu.

povrnitev vozniskega dovoljenja | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

Ste napihali ali storili kak drug prekršek? Potrebujete pomoč pri sestavi predloga za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja? Želite, da ga za vas pripravi izkušen pravnik, ki ve, kaj mora predlog vsebovati, da bo padel na plodna tla? Obrnite se na Pravnika na dlani telefonsko pravno svetovanje na 01 280 8000.

TRAJNO ODVZETO VOZNIŠKO DOVOLJENJE – KAKŠNE SO MOŽNOSTI?

Ko sodišče izda sklep o trajnem odvzemu vozniškega dovoljenja, ima voznik pravico, da v roku 15 dni od pravnomočnosti sklepa vloži predlog na sodišče. S tem predlogom lahko zahteva odlog odvzema vozniškega dovoljenja. Predlog mora vsebovati prepričljive argumente, ki kažejo, da odvzem vozniškega dovoljenja ni nujno potreben. Poleg tega je treba priložiti zdravniško spričevalo, ki potrjuje opravljen kontrolni zdravstveni pregled.

Če sodišče ugoditi predlogu, določi vozniku od 6 do 24 mesecev dolgo preizkusno obdobje. V tem času voznik ne sme storiti hujšega prekrška, ki bi prinesel tri ali več kazenskih točk. Prav tako je dolžan izpolniti vse obveznosti, ki mu jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih. Če voznik v preizkusnem obdobju ne stori nobenega hujšega prekrška in izpolni vse svoje obveznosti, bo sodišče s sklepom odločilo, da se mu vozniško dovoljenje ne odvzame. V nasprotnem primeru je treba znova opraviti postopek usposabljanja za pridobitev vozniškega dovoljenja (preizkus CPP, praktični del usposabljanja). Za tiste, ki jim je bilo vozniško dovoljenje trajno odvzeto zaradi uporabe prepovedanih substanc, pa je obvezna tudi udeležba v rehabilitacijskem programu.

Imate dilemo glede kazenskega prava? Je vaša situacija zapletenejša? Posvetujte se s Pravnikom na dlani, ki vam bo razložil vaše možnosti. Dosegljiv vsak delavnik med 8. in 20. uro na 01 280 8000. 

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA, D. O. O.

Ne spreglejte