Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
13.59

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

73

Natisni članek

Zveza borcev Žale dan mrtvih

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 13.59

2 leti, 6 mesecev

Skrunjenje spomenikov

Očistite že te čačke, ki OF prikazujejo kot barbarsko in zločinsko organizacijo

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

73

farne spominske plošče na Žalah | Foto Peter Jančič

Foto: Peter Jančič

Prejšnji teden smo na Siol.net objavili posnetek bralca, ki prikazuje oskrunjene spominske plošče mrtvim na ljubljanskih Žalah. Te so vandali počečkali z oznakami Osvobodilne fronte. Kot da je za njihovo smrtjo ta organizacija in ne komunistična stranka, ki je po vojni uvedla diktaturo. Na spletnem omrežju nas je ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha obtožil, da smo objavili stari posnetek, ki ga je pred tem objavila že Nova24TV. Da torej ne preverjamo in da manipuliramo. Zahteval je celo opravičilo. Nič od tega ni res. Spomenik je res oskrunjen, takšen je že dolge mesece in tudi danes, na dan vseh svetih, z njega še niso odstranili sramotnega sporočila, ki Osvobodilno fronto povezuje z revolucionarnim nasiljem in množičnimi zunajsodnimi umori. 

Ali so na farnih spominskih ploščah na Žalah res napisi, kot kaže posnetek bralca, ki smo ga objavili, sem šel preverit osebno. To sem tudi napovedal, ko sem prejšnji teden prebral kritiko leta 1976 rojenega Starihe, ki je tudi funkcionar zveze borcev:

Ta mladi "borec", v primerjavi z njim so bili tisti znameniti majski, ki so bili borci le zaradi ugodnosti, že pravi veterani, nam je očital, da naj bi objavili star posnetek Nove24TV. Očitek je napačen. Ker je Stariha ljubljanski mestni svetnik, je to zanj nerodno. Dogajanja v svojem lastnem mestu ne pozna. In ne verjame Siol.net, ko opozorimo. Blizu Žal sem doma in mimo pokopališča čez park pogosto sprehajam psa. A onečaščen del se iz parka ne vidi dobro. Viden je iz notranjosti, iz smeri cerkve. Posnetek, ki kaže, kakšno je obeležje, ki sem ga posnel danes, ko sem šel zadevo preverit, je takšen:

farne spominske plošče na Žalah | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

Posnetek, ki smo ga objavili prejšnji teden, je bil povsem točen. Prikazoval je dejansko stanje.

spomenik
Novice Tako so oskrunili spomenik #foto

Slovenija je, ko gre za odnos do mrtvih, posebnost, ker so tu komunistične oblasti po vojni izvedle množične umore ujetnikov brez sodnih odločitev, trupla pomorjenih pa so skrivali v različna brezna, luknje, betonirali so jih celo v rudniške jaške, na primer v znamenito Hudo Jamo, podatke o žrtvah pa so sistematično uničevali. Danes, ko se ti umori več ne prikrivajo, je pogosto težko ugotoviti, čigave so kosti in drugi ostanki. Mrtvim so odvzeli pravico do groba. To je barbarsko. V naših krajih tega celo nacisti niso počeli. Partizane iz Pohorskega bataljona so, če naredimo primerjavo, pokopali. Država danes poskuša pomagati ugotoviti, kdo so po vojni pomorjeni, tudi s hrambo ostankov genetskega materiala.

Več o tej sramotni zgodovini nekdanje totalitarne države in komunističnih oblasti lahko preberete tukaj: HUDA JAMA: TRUPEL V PLASTIČNIH GAJBICAH NI VEČ.

Pa težava niso le spomeniki "nepravim", kot so onečaščene plošče na Žalah. Ko gre za odnos do mrtvih, država celo za grobove in obeležja med vojno res padlim partizanom ne skrbi, je že večkrat opozoril zgodovinar Jože Dežman.

Prioriteta ji je bila, tako se zdi, ves povojni čas in ji je še danes predvsem čaščenje revolucionarjev in revolucije, torej umorov in barbarstva. Te spomenike imamo in zanje se skrbi. Tudi v središču Ljubljane.

Oskrunjen spomenik na Žalah je svarilo o barbarstvu. Očistite že te sramotne čačke.

 

 

 

Ne spreglejte