Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
16.24

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Tatjana Bobnar NSi

Torek, 24. 10. 2023, 16.24

6 mesecev, 3 tedne

NSi bo zaradi domnevnih političnih vplivov Goloba zahtevala sklic seje Knovsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Robert Golob | Foto Katja Kodba/STA

Foto: Katja Kodba/STA

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v izjavi za medije dejala, da je bila nad pričanjem nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovalno komisijo neverjetno presenečena. V stranki ocenjujejo, da je šlo za jasen političen vpliv premierja Roberta Goloba na kadrovanje v policiji, zato bodo zahtevali sklic seje Knovsa.

Tatjana Bobnar
Novice Tatjana Bobnar: Predsednik vlade je od mene zahteval nedopustna ravnanja

Vida Čadonič Špelič meni, da sta bila tako Bobnarjeva kot nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki sta v ponedeljek pričala pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, tarči groženj. "Vsaj za zdaj v NSi ocenjujemo, da je šlo za jasen politični vpliv predsednika vlade na kadrovanje v slovenski policiji," je dejala.

Zaradi slišanega na za javnost zaprtem delu seje poslanka meni, da je predsednik vlade uporabil svoj politični položaj za vplivanje na konkretne postopke dela varnostno-obveščevalnih služb. Po njeni oceni si je Golob zamislil delo policije v vlogi izpolnjevanja njegovih želja in ne delovanja v skladu z zakonom. To bi lahko imelo zelo velike vplive na nacionalno varnost, je dodala. Zato bo stranka NSi v kratkem zahtevala sklic seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb (Knovs), na kateri bodo preverjali, ali so bila dejanja predsednika vlade takšna, da bi lahko imela resen vpliv na nacionalno varnost.

Čadonič Špeličeva: Očitno se Golob boji žensk, ki so pametne in samozavestne

Glede domnevnih pozivov Goloba predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič k odstopu je Čadonič Špeličeva dejala, da bodo v NSi stranki Svoboda pustili, da to razčisti v svojih vrstah. Dodala je, da so na ponedeljkovem zaslišanju od Bobnarjeve slišali, da zna Golob zelo konkretno groziti, zato sklepa, "da je še katera dama v Svobodi doživela ali pa še bo doživela takšen klic". To razume kot nadaljevanje padanja domin, ki so se začele z odstopom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. "Očitno se Golob boji žensk, ki so pametne in samozavestne," je dejala.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva še ne ve, ali se bo udeležila seje sveta stranke

V NSi bodo zahtevali tudi sklic komisije za nadzor javnih financ

Čadonič Špeličeva se je odzvala tudi na nedeljska razkritja POP TV, ki je objavil posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema pet tisoč evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu "kompletno oblast nad posli", in sicer prek treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka. Snežič in Hajdinjak sta očitke zavrnila.

Dejala je, da Hajdinjaka pozna iz njegove mladosti in ve, "kako sposoben fant je". "V NSi smo ponosni na to, da dejansko ni sprejel Snežiča, in če ni sprejel njega, potem verjetno ni tudi drugih, ki bi si želeli vplivati nanj," je dejala. Zato je po njenem mnenju jasno, da je ravnal pravilno in da ima integriteto. Znano je, da kadar se "vrtijo veliki denarji", se vršijo tudi veliki pritiski, najlažje pa je po njenem mnenju pritiskati prek medijev. Vsem, "ki mislijo, da bodo ustrahovali vodstvo Darsa" in ki niso bili izbrani na razpisih, pa sporoča, naj uporabijo pravno pot in se pritožijo na državno revizijsko komisijo, saj da se tako dela v urejenih državah. "Vse drugo je zame natolcevanje," je dodala.

Poudarila je, da bodo v NSi zahtevali tudi sklic komisije za nadzor javnih financ, kjer bodo vsi vpleteni razložili svoje vloge.

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec
Miha Lamut, Svoboda
Novice Parlamentarna preiskovalna komisija po zaslišanjih nadaljuje delo
Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Golob s predstavniki občin dosegel kompromis o povprečnini #video
Ne spreglejte