Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
7.37

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

srečanje Matjaž Han evropski komisarji obisk Robert Golob

Petek, 19. 4. 2024, 7.37

1 teden, 5 dni

Na obisku v Sloveniji evropski komisar Thierry Breton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Tierry Breton v Sloveniji | Golob in Breton sta si izmenjala poglede glede četrtkove razprave na zasedanju voditeljev držav in vlad članic EU o krepitvi notranjega trga EU. | Foto STA

Golob in Breton sta si izmenjala poglede glede četrtkove razprave na zasedanju voditeljev držav in vlad članic EU o krepitvi notranjega trga EU.

Foto: STA

Na obisku v Sloveniji se mudi evropski komisar za notranji trg Thierry Breton z delegacijo. Dopoldne se je srečal s premierjem Robertom Golobom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom, kasneje pa bo eden od gostov na položitvi temeljnega kamna za gradnjo razvojnega centra švicarskega farmacevtskega velikana Sandoz v Ljubljani.

Breton je na dvodnevnem obisku v Sloveniji. V četrtek se je srečal z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in si med drugim v Ajdovščini ogledal prostore izdelovalca brezpilotnih letalnikov C-Astral, danes pa je imel na dnevnem redu med drugim pogovore s premierjem Robertom Golobom ter ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom.

Drugi obisk komisarja v Sloveniji v zadnjem letu dni

Komisar in premier sta govorila o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Pri tem so spomnili, da gre za drugi obisk komisarja v Sloveniji v zadnjem letu dni. Med obiskom aprila lani je bil poudarek na obrambni industriji.

Golob in Breton sta si po pojasnilih iz premierjevega kabineta izmenjala poglede glede četrtkove razprave na zasedanju voditeljev držav in vlad članic EU o krepitvi notranjega trga EU, med katero so se voditelji med drugim zavzeli za nov dogovor na področju konkurenčnosti EU in večjo pritegnitev zasebnega kapitala v naložbe za rast.

Komisar in predsednik vlade sta se strinjala, da sta krepitev produktivnosti in konkurenčnosti bistvenega pomena za rast evropskega gospodarstva, pri čemer je ustrezno pozornost treba nameniti tudi malim in srednje velikim podjetjem. Slednje je za Slovenijo kot industrijsko in izrazito izvozno naravnano gospodarstvo, močno vpeto v notranji trg EU, velikega pomena, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Nova industrijska politika EU, ki odgovarja na spremenjene globalne razmere in izzive zelenega ter digitalnega prehoda, po njihovih navedbah prinaša nove priložnosti tudi za Slovenijo, tako na področju zelene mobilnosti kot vesoljske, obrambne in drugih panog. Bretonov obisk je tako namenjen tudi preučitvi možnosti vključevanja slovenskih podjetij v skupne evropske projekte, so še navedli v Golobovem kabinetu.

Komisar in premier sta govorila o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU. | Foto: STA Komisar in premier sta govorila o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU. Foto: STA

Han ceni komisarjevo razumevanje pomena industrije za Evropo

Sledilo je delovno srečanje z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Hanom. V ospredju pogovorov so bila po pojasnilih gospodarskega ministrstva nova industrijska politika EU ter napori za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti v Uniji. Slovenija se razvija kot pomembna industrijska lokacija v EU, tako kot številne druge članice pa se sooča z izzivom ohranjanja konkurenčnosti, sta po delovnem srečanju v Ljubljani poudarila Breton in Han. Breton je med drugim izpostavil ugodno investicijsko okolje Slovenije.

Kot je po današnjem delovnem srečanju v okviru Bretonovega obiska v Sloveniji dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han, ceni komisarjevo razumevanje pomena industrije za Evropo. Za Slovenijo je še posebej pomembna, v pogovoru pa sta izpostavila predvsem farmacevtsko in avtomobilsko panogo. "Vsi vemo, kakšni izzivi so pred nami za povečanje konkurenčnosti. Med drugim je pomembno, da znanje ostane zgoščeno v Evropi," je dejal Han.

Breton je poudaril, da se zaveda pomena industrijskega sektorja za Slovenijo. Pozdravil je tudi njen dobro razvit ekosistem za privabljanje investicij, kar je pomembno tudi z vidika zelenega in digitalnega prehoda. Veseli ga, da Slovenija prepoznava pomen notranjega trga EU, od katerega ima številne koristi. "70 odstotkov slovenskega izvoza je namenjenega na notranji trgu EU," je poudaril.

Izzivi na področju ohranjanja in krepitve konkurenčnosti so po njegovih besedah skupni vsem državam EU. "Predvsem je pomembno, da zagotovimo pošteno konkurenco," je dejal. "Pri vsaki tranziciji moramo paziti, da nikogar ne pustimo zadaj," pa je dodal glede izzivov zelenega prehoda in napovedal polno podporo Sloveniji pri spopadanju s temi izzivi.

Slovenija se razvija kot pomembna industrijska lokacija v EU, tako kot številne druge članice pa se sooča z izzivom ohranjanja konkurenčnosti, sta po delovnem srečanju v Ljubljani poudarila Breton in Han. | Foto: STA Slovenija se razvija kot pomembna industrijska lokacija v EU, tako kot številne druge članice pa se sooča z izzivom ohranjanja konkurenčnosti, sta po delovnem srečanju v Ljubljani poudarila Breton in Han. Foto: STA

Začetek gradnje Sandozovega sodobnega razvojnega centra

Kot je povedal Han, bosta s komisarjem govorila tudi o poročilu o prihodnosti notranjega trga, ki ga je pripravil predsednik Inštituta Jacquesa Delorsa Enrico Letta. V imenu Slovenije se bo zavzel za enakopravnost in zaščito manjših držav, je napovedal.

Tudi Breton je poudaril, da enakopravnost članic EU ne sme biti pod vprašajem. To velja tudi za uspeh inovativnih podjetij, ki se soočajo z vse ostrejšo konkurenco iz držav zunaj EU in zato potrebujejo spodbudno poslovno okolje. "Zato je po našem mnenju zelo pomembno, da imajo države EU enako zakonodajo na tem področju," je dodal.

Komisar, premier in minister so sodelovali tudi na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za nov razvojni center na področju bioloških podobnih zdravil, ki ga bo v Ljubljani zgradil švicarski farmacevtski velikan Sandoz. Naložba bo omogočila odprtje približno 200 novih delovnih mest in bo dodatno okrepila zmogljivosti podjetja pri celovitem razvoju podobnih bioloških zdravil. Objekt naj bi bil zgrajen do leta 2026.

Komisar bo z državnim sekretarjem na gospodarskem ministrstvu Matevžem Frangežem obiskal tudi ljubljansko podjetje Magneti, ki je eno od treh preostalih proizvajalcev trajnih magnetov v EU in se kot pomemben evropski dobavitelj uveljavlja na svetovnem trgu. Zvečer se bo evropski komisar udeležil še slovesnosti ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU, ki jo pripravlja evropska politična skupina Renew Europe v sodelovanju z Gibanjem Svoboda.

Sandoz
Novice Sandoz v Ljubljani položil temeljni kamen za razvojni center
Pedro Sanchez
Novice Na obisku v Sloveniji španski premier Pedro Sanchez
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon na uradni obisk na Japonsko in Kitajsko
Robert Golob
Novice Golob naklonjen vnovični kandidaturi von der Leynove za predsednico komisije
Ne spreglejte