Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
16.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

neurje Belca sanacija Kranjska Gora

Četrtek, 1. 11. 2018, 16.02

5 let, 6 mesecev

Na Belci upajo, da jim tokratno deževje prizanese

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Tržič | Upamo, da deževje ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet čezmerno dvignili, pravijo v vasi Belca. | Foto Gašper Petovar

Upamo, da deževje ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet čezmerno dvignili, pravijo v vasi Belca.

Foto: Gašper Petovar

V vasi Belca v občini Kranjska Gora upajo, da deževje, ki je ponovno zajelo državo, ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet čezmerno dvignili, je dejal kranjskogorski župan Janez Horvat. Pripadniki civilne zaščite nadaljujejo poglabljanje struge potoka Belca in poskušajo vodo od novega deževja preusmerjati vanjo.

Kranjskogorski župan Janez Horvat je pojasnil, da je predvsem nevaren potok Belca. Nad vasjo je namreč skalni lom, s katerega v potok pada kamenje, ki lahko potok zajezi. Če bi takšen jez voda prebila, bi lahko v večjih količinah zalila nekatera območja v zgornjem delu vasi.

Novice Dan po ujmi: škode v Tržiču za 10 milijonov evrov #video

Dela na potoku Belca še vedno potekajo

Na najbolj kritičnih območjih je trenutno šest največjih strojev. Dva stroja pospešeno čistita tudi strugo potoka Hladnik v Srednjem vrhu, da ta ne bi ogrozil naselja Korzika v Gozdu Martuljku, je dodal župan.

Dela na potoku Belca sicer še vedno potekajo. Kot je pojasnil poveljnik civilne zaščite Kranjska Gora Blaž Lavtižar, trenutno poglabljajo strugo in skušajo vodo od novega deževja preusmeriti vanjo.

Tržič
Novice V Tržiču ukradli nafto iz strojev za sanacijo po ujmi

Evakuirani prebivalci so se v sredo lahko vrnili domov

Že v sredo so si območje s helikopterja ogledali predstavniki civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki. Morebitnih podorov ali zastojev niso opazili. Nevarnost, da bi se razmere poslabšale, bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov, ki ga Lavtižar še pričakuje.

V neurju, ki se je nad državo razbesnelo v noči na torek, se je v vasi Belca sprožil plaz, zato so evakuirali 36 prebivalcev. Ti so se že vrnili na svoje domove. Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno jim ni uspelo rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in so tako preusmerili tok reke.

Ne spreglejte