Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 17.47

8 let

Kako bo potrošnike prizadela obdavčitev sladkih pijač?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančno ministrstvo je objavilo predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač. Po pričakovanjih bodo davek prevalili na potrošnike, cene pijač pa se bodo zvišale za deset odstotkov.

Rok za pripombe k predlogu, temu proizvajalci pijač ostro nasprotujejo, je 8. december.

Kot v predlogu zakona o posebni trošarini na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oziroma sladil predlaga finančno ministrstvo, bo posebna trošarina veljala za pijače, ki na liter vsebujejo več kot 10 gramov sladkorja.

Katere pijače se bodo podražile? Poleg brezalkoholnih pijač bodo s posebno trošarino obremenjeni tudi pripravki za pijače v obliki sirupov, praškov, tablet ali v drugih oblikah ter energijske pijače.

Obdavčitev s posebno trošarino je predvidena po progresivni lestvici. Brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja bodo glede na količino sladkorja obdavčene s petimi ali desetimi centi na liter, brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladil pa z desetimi centi na liter.

Deset centov trošarine bo treba obračunati tudi od vsakega litra pripravka za pijače v obliki sirupa ter vsakega kilograma pripravka za pijače v obliki praškov ali tablet, 20 centov pa od vsakega litra energijske pijače.

Za katere pijače obdavčitev ne bo veljala? Posebna trošarina tako ne bo veljala za vode in mineralne vode brez dodanega sladkorja in sladil, sadne in zelenjavne sokove, nektarje, brezalkoholna piva brez dodatka brezalkoholne pijače ali z njim, brezalkoholne pijače, ki so slajene s steviol glikozidi, ter živila za dojenčke, majhne otroke in za posebne zdravstvene namene.

Zdaj so brezalkoholne pijače obremenjene z davkom na dodano vrednost v višini 9,5 odstotka pri nakupu v trgovini oziroma 22 odstotkov v lokalih. Dodatno obremenitev s posebno trošarino je minister Mramor napovedal v okviru iskanja dodatnih proračunskih prihodkov za leto 2015, prinesla pa naj bi 4,7 milijona evrov na leto.

Ukrep naj bi pripomogel k izboljšanju zdravja mlajše populacije Osnutek zakona ob tem kot poglavitni cilj obdavčitve sladkih pijač poudarja upočasnitev rasti porabe sladkih brezalkoholnih pijač, s čimer naj bi pripomogli k manjšemu vnosu enostavnih in prostih sladkorjev v prehrano ljudi, dolgoročno pa k izboljšanju zdravstvenega stanja predvsem mlajše populacije, ki precej posega po teh pijačah.

Zavezanci za obračun posebne trošarine bodo proizvajalci in uvozniki brezalkoholnih pijač, ki pa jo bodo imeli možnost prevaliti na potrošnike. Na ministrstvu tako menijo, da se bodo cene pijač v prodaji na drobno in gostinstvu v povprečju zvišale za deset odstotkov.

OZS proti davku ter za nižji DDV pri prodaji brezalkoholnih pijač v gostilnah Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki združuje okrog 1.700 gostincev, opozarja, da napovedane trošarine na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah ne bodo imele zdravstvenih učinkov na prebivalce, bodo pa dodatno obremenile gostince in proizvajalce pijač.

Ob tem poudarjajo, da prakse tujih držav kažejo, da davek nima pozitivnih zdravstvenih učinkov na prebivalce, ampak zgolj na polnjenje proračuna. Bojijo se, da bo uvedba tega davka sprožila učinek domin in da bodo pozneje obdavčene še druge sestavine v hrani in pijači, kot sta na primer maščoba in sol.

"Tako smo lahko zdaj le deloma zadovoljni z Židanovim predlogom, da se iz osnutka zakona izvzame sokove in nektarje," je poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Mate Matjaž.

Sekcija obenem predlaga tudi znižanje stopnje DDV za prodajo brezalkoholnih pijač v gostinskih lokalih z zdaj veljavnih 22 odstotkov, saj da to predstavlja anomalijo.

"Če kupiš brezalkoholno pijačo v trgovini, je stopnja DDV 9,5 odstotka, če jo kupiš v gostinskem lokalu ali če opravljaš gostinsko dejavnost, pa je stopnja DDV 22-odstotna, kar je nesprejemljivo. Evropska zakonodaja, ki je podlaga tudi za uporabo davčnih stopenj, namreč dovoljuje uporabo znižane stopnje DDV tudi za brezalkoholne pijače v gostinskih lokalih," so še zapisali.

Ne spreglejte