Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 13.50

8 let

Opustitev načrta o ponovni človeški misiji na Luno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik Barack Obama je tudi uradno preklical načrte, na podlagi katerih naj bi ZDA na Luno znova poslale astronavte.

Kot vzrok so ameriške oblasti navedle pomanjkanje sredstev v času gospodarske krize, ameriška vesoljska agencija Nasa pa naj bi se v prihodnje osredotočila predvsem na komercialne polete v vesolje. Program ukinjen in ne preložen na kasnejši termin Proračunski direktor administracije ameriškega predsednika Baracka Obame Peter Orszag je poudaril, da program, po katerem bi astronavte pošiljali na Luno, ukinjajo in ga ne prelagajo na kasnejše termine. Odločitev tako pomeni, da se bo Nasa v prihodnjih nekaj letih osredotočala na aktivnosti v nizki Zemljini orbiti.

Upokojitev flote raketoplanov Na podlagi novih načrtov je Obama med drugim predlagal okrepitev razvoja komercialnih raket in drugih prevoznih sredstev, ki bi ameriške astronavte v prihodnje lahko popeljala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). ZDA nameravajo namreč z letošnjo jesenjo upokojiti floto raketoplanov, ki so jih v te namene uporabljali doslej.

Doslej za program namenili več kot devet milijard dolarjev Program Sozvezdje (Constellation), po katerem naj bi astronavti znova poleteli proti Luni, je leta 2004 zasnoval tedanji ameriški predsednik George Bush. V zadnjem času je bila prav zaradi omenjenega izredno dragega programa Nasa pod nenehnimi pritiski in zaradi gospodarske krize soočena z zahtevami po zmanjšanju odhodkov. Doslej je sicer Nasa za omenjeni program že namenila nekaj več kot devet milijard dolarjev.

Spodbude razvoju vesoljskih plovil v komercialne namene Obama je tudi predlagal, da v prihodnjih petih letih spovečajo proračun agencije za 5,9 milijarde dolarjev, vendar bodo sredstva namenjena predvsem spodbudam za razvoj vesoljskih plovil v komercialne namene, cilj pa ostaja prvi komercialni polet na ISS do leta 2015.

Na ISS bodo letali z ruskimi Sojuzi V vmesnem času bodo ZDA svoje astronavte na ISS in z nje prevažala z ruskimi raketoplani Sojuz. Do dokončne ukinitve poletov ameriških raketoplanov tako ostaja predvidenih le še pet poletov. Prvi izmed njih je načrtovan za nedeljo, ko bo proti ISS poletel raketoplan Endeavour.

Bela hiša si sicer želi, da bi Nasa znova prevzela vodilno vlogo pri razvoju vesoljske tehnike, kot jo je že imela v 60. letih prejšnjega stoletja, ko ji je s programom Apollo s človeško posadko uspelo pristati na Luni.

Ukinitev programa Sozvezdje bo moral potrditi še kongres. Prav tu bi se lahko zataknilo, saj bi poslanci iz Floride in drugih zveznih držav, ki so tesneje povezane z ameriškim vesoljskim programom, utegnili nasprotovati taki odločitvi, predvsem zaradi bojazni, da bi to ogrozilo številna delovna mesta.

Ne spreglejte