Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

CGP

Torek, 1. 10. 2013, 13.35

8 let

Rajko Siročič zanikal krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na zatožno klop je sedel nekdanji član uprave CGP, ki naj bi v sostorilstvu z Martinom Štubljarjem in Marjanom Pezdircem podpisal sporno pogodbo, s katero naj bi CPG oškodovali za 4,5 milijona evrov.

Rajko Siročič, ki je trenutno zaposlen v enem od celjskih podjetij, je danes zanikal očitek, da je kot član uprave CGP v sostorilstvu z Martinom Štubljarjem in Marjanom Pezdircem podpisal pogodbo o sodelovanju z zunanjim izvajalcem, liechtensteinskim podjetjem za svetovanje Confinvest, in s tem omogočil, da so si obdolženi pridobili 4,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi v škodo CGP.

Siročič, ki je bil v podjetju odgovoren za tehnično službo in proizvodnjo, je izjavil, da ni sodeloval pri vsebini pogodbe, temveč jo je le podpisal. Sicer pa angažiranje zunanjega izvajalca ni bilo v ničemer v nasprotju z letnim načrtom CGP, je navajal obdolženi in dodal, da v pogodbi nista bila določena ne znesek ne obseg dela izvajalca. Zneski so se trikrat izplačali na podlagi aneksov k sporni pogodbi, ki pa jih ni podpisal.

Južni, Pezdircu in Štubljarju namesto zapora družbenokoristno delo Naj spomnimo, da je bil poleg omenjene trojice v postopku tudi Dari Južna, lastnik novomeškega podjetja CGP, ki se je, tako kot Štubljar in Pezdirc, s tožilstvom pogodil o podpisu sporazuma o priznanju krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja, ki naj bi jih storil med letoma 2004 in 2006.

Južna je bil za napeljevanje k zlorabi položaja obsojen na eno leto in sedem mesecev zapora in denarno kazen 1.225.000 evrov, za pranje denarja pa na deset mesecev zaporne kazni in dobrih 437 tisoč evrov denarne kazni. Sodnica je izrekla enotno kazen eno leto in devet mesecev zapora in 1.313.000 evrov denarne kazni. Južna bo v dveh letih namesto kazni zapora opravil 1.260 ur družbenokoristnega dela. Plačati mora tudi premoženjskopravni zahtevek oškodovanega podjetja, kot pogoj za sporazum pa je moral v dobrodelne namene različnim bolnišnicam po Sloveniji nakazati 187 tisoč evrov.

Pezdirc in Štubljar, obdolžena zlorabe položaja, sta bila obsojena na eno leto zapora in stransko denarno kazen 100 tisoč evrov, a prav tako ne bosta odšla v zapor, ampak bosta opravila 720 ur dela v splošno korist, denar pa morata odplačati v dveh letih. Vsi so dolžni plačati tudi sodne stroške. Mastni denarji za svetovanje, prepisano s spleta CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, izdal fiktiven račun. Študije naj ne bi napisali tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako na začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.

Ne spreglejte