Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 9. 2014, 12.09

8 let, 4 mesece

Splet golote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je pred desetimi leti (nekateri posnetki nikoli ne zastarijo) na splet "ušel" domači pornič hrvaške dive, so se strežniki zaradi povečanega prometa sesuvali kot domine.

Pred dnevi se je zgodba že stotič ponovila – žgečkljive in sumljivo kakovostne fotografije sramežljivih megazvezdnic, ki bi za samopromocijo darovale obe ledvici, so "ušle" na splet. Javnost se slini, zvezdnice so večje žrtve kot preživeli holokavsta, kriva pa sta Apple in njegov magični oblak. Pa je res?

Sramoten prehod v digitalni svet Redko se zgodi, da se ljudje znajdemo v zgodovinskem momentu, kot je današnji – poznamo življenje pred internetom in z njim. Razlika ne bi mogla biti večja. A ljudje, ki so odrasli v analognem svetu, se ne znajo prilagoditi na digitalnega. Kriv ni Apple, krivi so (smo) uporabniki. Prvo pravilo digitalnega življenja je – vsaj na videz – sila preprosto. Ne fotografirajte se goli. Goli pod tuš, ni problema, goli pred fotoobjektiv – ne (fotografiranje pod tušem tudi ne). Preprosto! Če se vam uspe upreti tej bizarni potrebi po golih selfiejih v kvazizasebnem okolju domače ali hotelske kopalnice, se vaše fotografije ne bodo znašle na ogled mravljišču slinastih uporabnikov. Da, tako preprosto je to. A za mnoge še vedno pretežko.

Nazaj v temnico Za vse, ki se res ne morejo upreti samoobčudovanju z megaobjektivom, predlagam malce nostalgije – pojdite na obisk k staršem in vzemite analogni fotoaparat. Potem obiščite klet, razvijte fotografije in uživajte v njih, če vas to veseli. Ne mlatite po iPhonu, kot da je vaše preživetje odvisno od tega, kako je vaš celulit videti iz tretje perspektive. Torej, če se že fotografirate goli (še vedno ne vem, zakaj), se izogibajte digitalnim medijem.

Dokler naju splet ne loči Obstajajo tudi tisti, ki zgornjega precej jasnega navodila še vedno ne bodo razumeli. Takim lahko ponudim preprost nasvet: preden vas zgrabi refleks, da doma posnamete brošuro za nudistični kamp, si najdite dobrega agenta ali se dogovorite z založnikom – tako boste, ko bodo fotografije (nepričakovano) ušle na splet, poleg sramote vsaj imeli kaj od tega. Morda ni odveč nasvet, da si najdete starejšega partnerja (ali partnerico), ki ni vešč digitalnih tehnologij in v primeru čustvenega razočaranja ne bo poskrbel za maščevalno teptanje vašega spletnega ugleda (to sicer za seboj potegne mnogo drugih težav, a bodo vsaj ostale doma).

Večnost Ljudje nočejo razumeti, da izbrisano na mobilniku, spletu, v oblaku in še marsikje drugje ostane. Vedejo se, kot da bi v predal pospravili osebno izkaznico in bili s tem kar naenkrat magično oproščeni vseh davkov. Zadeva ne deluje tako: kar je na spletu, ostane tam še precej časa po tem, ko ugotovite, da ste prejšnjo noč – brez dvoma zaradi kozarčka preveč – temeljito redefinirali svoje kriterije telesne privlačnosti.

Več škode kot koristi Zdi se, da kot slovenske cestarje vsako leto preseneti (dlje časa napovedovan) sneg, tudi naše zakonodajalce vedno šokirajo nove tehnologije. Zakonodaja je vedno v sledilnem položaju. To žal pomeni, da v primeru, da se po nesreči vaše natur fotografije znajdejo na spletu (kot se po nesreči zgodi skoraj vsak obisk pri proktologu in sledi odstranjevanje različnih predmetov iz predelov, kamor sonce le redko posije), po pravni poti težko dosežete to, kar v tistem trenutku veleva nagon – odstranitev fotografij takoj, tukaj in zdaj. A ker ne dobimo vedno tega, kar si želimo, tovrstni refleks lahko pomeni zgolj podaljšan civilni postopek z vprašljivim koncem in – kar takrat najmanj potrebujete – dodatno občinstvo.

Ne spreglejte