Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2011,
7.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 9. 2011, 7.18

8 let, 3 mesece

Skubljenje perjadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne vidiš kar vsak dan brezbrižne štirinajstletnice s tičem, narisanim z vodoodpornim pisalom prek vsega obraza.

"A to je zdaj moda, da se te srednješolke mažejo po obrazu?" me je na prvi šolski dan vprašal ata. Hja, človek bi skoraj tako mislil, kajne? Na prvi šolski dan prestolnico zavzamejo sveži srednješolci, ki imajo vsako leto bolj popisane obraze. Začelo se je s f-jem (za fazana) na vsakem licu, nadaljevalo se je s f-ji po vsem obrazu, letos so bili najstniki po obrazu že povsem porisani z alkoholnimi flomastri. Po mestu se je na primer precej brezbrižno sprehajalo tudi dekle, ki je imelo prek vsega obraza narisanega tiča.

Okej, sprejmem dejstvo, da je prvi šolski dan očitno priložnost za malce destruktivnega vedenja, svojevrstno praznovanje začetka nekega novega obdobja v življenju, razumem. Ne razumem pa izživljanja izkušenejših nad manj izkušenimi, močnejših nad šibkejšimi. Ne razumem, kako je lahko čečkanje po obrazu z alkoholcem nekomu v zabavo, in še najmanj od vsega razumem to, da je tem "fazanom" to očitno všeč.

Od mojega prvošolčkanja v srednji šoli je sicer že več kot deset let, a neznansko sem srečna, da so mi bile kakršnekoli iniciacije prihranjene. Na brucovanju so se me trudili vključiti v kvazi družabne igrice in mi po intenzivni uporabi besede "ne" celo nekaj grozili, a na srečo sem bila takrat še bolj uporniške volje in precej neomajna pri svoji pravici nesodelovanja pri stvareh, ki mi ne ustrezajo.

Morda pa sem – spet – čudna le jaz, saj porisani srednješolci večinoma pač niso bili videti, kot da jih črke, brade in genitalije na obrazu kaj motijo. Morda je celotna zadeva postala že nekaj običajnega, čeprav se mi zdi, da je vsako leto malce bolj potencirana. Bizarno je, da je na prvi šolski dan poniževanje dovoljeno, medtem ko ob vseh drugih dneh velja za nadlegovanje. In kje se potem vse skupaj konča, pri raznih izzivih v stilu ameriških zloglasnih iniciacij v študentske bratovščine?

Vem, kompliciram; če je poniževanje neka igra, ki jo sprejemata obe strani, potem ni težav. Verjetno. Čeprav se moj ata čudi temu novemu štosu in čeprav se je marsikomu zdelo stanje v središču mesta na prvi šolski dan nevzdržno, je tole označevanje novih prišlekov očitno splošno sprejeta iniciacija, ki sploh ne zbudi dovolj zanimanja.

Pri obojnih večernih poročilih (in verjetno tudi pri tistih, ki mislijo, da so večerna poročila) so večino časa namenili prvošolčkom in njihovim rutkam (ki pa to sploh niso). "Fazane" so omenili zgolj mimogrede, mladostniška razposajenost pa to. Bolj luštno je šestletnike spraševati o tem, česa se najbolj veselijo in če je njihova torba kaj težka, kot pa se pozanimati o tem, kdaj se je čečkanje po obrazih novih srednješolcev razpaslo do te mere, da na obrazu skoraj ni več nepobarvanega centimetra kože. Ampak pomembno je, da se vsi zabavamo, kajne?

Ne spreglejte