Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 5. 2015,
19.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 24. 5. 2015, 19.09

8 let, 3 mesece

Petke kot del obvezne opreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ni dvoma, da imajo v Cannesu radi ženske. Še najraje jih gledajo na rdeči preprogi, manj pa poslušajo.

Zvenelo je kot potegavščina, a ni bila – v Cannesu so obiskovalko ene od filmskih projekcij na poti do dvorane kar štirikrat ustavili, ker njena svečana oprava ni zajemala tudi visokih petk. Da je vse skupaj še bolj bizarno, je morala Valeria Richter, filmska producentka in scenaristka, kar štirikrat razložiti, da ima del stopala amputiran in zato petke zanjo sploh ne pridejo v poštev. Ampak po razlagi je sploh ne bi smeli spraševati.

Čeprav je direktor festivala Thierry Frémaux zanikal, da bi bile visoke petke na rdeči preprogi obvezne in obljubil, da se bo pogovoril z osebjem, pa dogodek na letošnjem Cannesu ni bil osamljen, saj so zaradi "neprimerne" obutve z rdeče preproge pospremili tudi družbo gospa v srednjih letih. Ta neprimerna obutev niso bili gojzarji ali crocsi, ampak preproste balerinke, okrašene s svetlečimi kamenčki. Na srečo sta Isabella Rossellini in Ines de la Fressange, dve od mnogih opaznejših povabljenk na rdeči preprogi, preveč prepoznavni, da bi lahko kdorkoli pisnil čez njune sandale – z ravnim podplatom.

Festival kreativnosti in togih pravil Isabella je sicer hčerka Ingrid Bergman, ki je letos krasila plakate canskega festivala, in ki je bila ironično precej nenaklonjena visokih petam. Ironij glede primerne obleke in obutve na festivalu, kjer naj bi šteli filmi in kreativnost, je še več. Festival je letos prvič po 28 letih odprl film, ki ga je režirala ženska (med 19 tekmovalnimi filmi sta bila takšna le dva), Agnes Varda pa je ravno letos postala prva ženska s častno zlato palmo. Več je bilo tudi filmov z močnimi ženskimi zgodbami in vlogami, na primer Carol, ki govori o lezbični romanci, da ne omenjamo Pobesnelega Maxa: Cesta besa, v katerem Charlize Theron kot Furiosa spreminja klišeje akcijskih filmov in posledično podžiga vprašanje enakovrednosti vlog v Hollywoodu.

Kljub več filmom z zgodbami o ženskah, ki so tudi sicer trenutno v vzponu, pa je žensk, ki delajo na drugi strani kamere, še vedno izjemno malo, na kar je na okrogli mizi na temo enakopravnosti spolov opozorila tudi Salma Hayek. Igralka je bila zelo neposredna in ostra in verjetno si je direktor festivala kar oddahnil, da se je srečanje odvilo še pred incidentom s petkami. Tako najbolj citiran komentar glede afere s salonarji ostaja tisti od Emily Blunt, ki je vsakršno debato o tem, ali bi morale biti visoke petke v 21. stoletju obvezne ali ne, označila za pravo razočaranje.

Udobnih visokih petk ni. Dejstvo. "Menim, da bi morali vsi nositi ravne podplate," je dodala in imela še kako prav. Udobnih visokih pet namreč ni. So samo visoke petke, v katerih lahko stojiš in hodiš dlje časa, in visoke petke, v katerih zdržiš manj časa. Če iščete udobje, potem raje poglejte v smeri superg. Na srečo so te trenutno tudi v trendu in kar navdušena sem nad modnim krikom športne obutve na krila – to je najverjetneje najboljša pogruntavščina, ki se je ženskam zgodila, že odkar so izumili pravi športni modrček. V dnevu pač prehodim več kot par deset metrov v kosu in visoke petke mi ne dvigujejo samozavesti, ampak me omejujejo. Emma Thompson, ki je lani na odru zlatih globusov rdečo barvo podplatov slavnih louboutink označila za kri njenih trpečih stopal (in čevlje nato prostodušno zalučala prek rame), že ve, o čem govorim.

Poglejte si kdaj kakšen bližnji posnetek zvezdniških stopal, stlačenih v čevlje z visoko peto, in mi povejte, ali sta "vizualno podaljšanje noge" in "zapeljiva hoja" vaša prva misel. Zapeljiva je tudi sproščenost in udobje v lastni koži, prav nič pa ni bolj udobno kot zavedanje, da boš po koncu večera še čutil svoje prste na nogah. Nič čudnega, da sem si pri zgodbi o morski deklici najbolj zapomnila tisti del, ko je zaljubljena reva žrtvovala svoj rep za noge, a s kaznijo, da vsak korak občuti, kot bi stopila na noževe konice. Verjetno je bila to metafora za res visoke petke.

Eleganca se ne skriva v izbočenem nartu in stisnjenih prstih Ne boste verjeli, a hoja v visokih petkah za stopalo ni nekaj normalnega, še manj pa naravnega. Vprašajte kateregakoli zdravnika. Ali katerokoli žensko, ki preživi več ur na koncu desetcentimetrskih petk. Sarah Jessica Parker, ki je med snemanjem Seksa v mestu ure in ure tekala naokoli v dragih visokih petkah, je na primer priznala, da ji je nemogoča obutev uničila stopala in kakršenkoli "dress code", ki na delovnem mestu zahteva stanje na petkah – in tudi rdeča preproga je za marsikoga delovna obveznost – je pač nečloveški. In ne, primerjave s kravato ali metuljčkom niso na mestu, vsaj ne, dokler s kravato okoli vratu niste praktično nemobilni in dolgotrajno nošenje na vašem telesu ne pusti trajnih posledic.

Štos seveda ni v tem, da bi morali ukiniti visoke pete, gre za to, da bi morala biti izbira elegantnega obuvala, pa če gre za 14-centimetrske petke ali sandale z ravnim podplatom, prepuščena vsaki posameznici. A od žensk (predvsem v zabavni industriji) se pričakuje, da bodo pripravljene na ure sedenja pri vizažistih, frizerjih in dneve stanja v petkah, ker je to pač merilo elegance za ženske. Morda pa je čas, da Carrie Bradshaw spleza dol s svojih vrtoglavo visokih čeveljcev, če ji tako ustreza.

Ne spreglejte