TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
8.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 8.55

8 let, 1 mesec

Ministri EU za konkurenčnost o oživitvi gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Bruslju se bo začelo dvodnevno zasedanje ministrov članic EU za konkurenčnost. Ministri se bodo posvetili predvsem predlogu Evropske komisije o oživitvi gospodarstva.

Govorili bodo o načrtu za oživitev Evropskega gospodarstva

Pričakovati je, da bo največ govora o minuli teden predstavljenem načrtu za oživitev evropskega gospodarstva, vrednem približno 200 milijard evrov. Obsežen načrt za izhod Evrope iz trenutne gospodarske krize na eni strani temelji na kratkoročnih ukrepih za spodbuditev povpraševanja, zaščito delovnih mest in povrnitev zaupanja, na drugi strani pa na "pametnih naložbah" za dolgoročno večjo rast in trajnostno blaginjo. Poziva k "pravočasni, ciljno usmerjeni in začasni fiskalni spodbudi", konkretno pa vključuje deset pobud.

Slovenski ukrepi bodo DZ predstavljeni v prvi polovici decembra

Slovenija bo iz načrta izbrala tiste ukrepe, ki bodo najbolj koristili slovenskemu gospodarstvu, je napovedala vlada. Pomembno pa je, da se kombinira oboje - kratkoročno blažitev posledic trenutnih težavnih gospodarskih razmer in dolgoročne ukrepe za razvoj in nadgradnjo gospodarstva ter odpiranje novih delovnih mest. Slovenski ukrepi bodo državnemu zboru kot paket predstavljeni v prvi polovici decembra.

O statusu za evropsko družbo z omejeno odgovornostjo

Ministri EU za konkurenčnost se bodo posvetili še statutu za evropsko družbo z omejeno odgovornostjo, o predlogu sprememb direktive o trajanju varstva avtorske pravice in določenih sorodnih pravic, o krepitvi patentnega sistema v Evropi ter o pravnem okviru in politikah držav članic na področju igralništva in stav. Na področju industrije bo govora tudi o aktu za mala in srednja podjetja.

Drugi dan zasedanja bo posvečen predvsem temam s področja raziskav. Govora bo o t. i. ljubljanskem procesu, ki naj bi prek usklajenega delovanja držav članic in Evropske komisije pripeljal do oblikovanja enotnega in učinkovitega evropskega raziskovalnega prostora (ERA). Na dnevnem redu so še skupno programiranje pri raziskavah, strateški okvir za mednarodno sodelovanje v znanosti in tehnologijah, evropska raziskovalna infrastruktura in tudi kariere raziskovalcev.

Ne spreglejte