TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
17.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 17.14

8 let, 1 mesec

Europa Donna v oktobru v boj proti raku dojk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas vsako leto zboli okoli 1100 žensk.

Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni ter učinkovito zdravljenje in rehabilitacija, ki sta prilagojena vsaki bolnici, so zapisali v Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. Število mladih bolnic se vsako leto povečuje Europa Donna je še posebej aktivna na področjih bolnikovih pravic, saj je osveščenost o pravicah še vedno nizka, in na področju problemov mladih bolnic z rakom dojk, saj se število mladih bolnic vsako leto povečuje. Njihovi problemi so povezani predvsem z varstvom otrok med zdravljenjem, vprašanji partnerstev, vprašanji možnosti zanositve po terapijah ter ponovnim vključevanjem v delovno in socialno okolje.

Program DORA za zgodnje odkrivanje raka Pilotski državni program presejanja za raka dojk DORA, s katerim je lani pričel Onkološki inštitut v Ljubljani v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, lahko bistveno prispeva k zgodnjemu odkrivanju raka, k uspešnejšemu zdravljenju in posledično boljšemu preživetju, so prepričani v Europi Donni. Kot navajajo, so lani v okviru programa vabila na slikanje, presejalno mamografijo, poslali 2998 ženskam iz Ljubljane, slikali so jih 1654, pri 14 pa so odkrili raka.

Enake možnosti za vse ženske V Europi Donni se zavzemajo za enake možnosti za vse ženske, zato pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje skupaj z Onkološkim inštitutom program v čim krajšem času razširilo tudi na druga območja Slovenije.

Rožnati oktober je odprl Tek za upanje Letošnji rožnati oktober, kot ga imenujejo, je odprl Tek za upanje, ki je pod sloganom "Zaveži za življenje" potekal v soboto v Ljubljani in Mariboru. Skupaj s podporniki teka je Europa Donna v Sloveniji zbrala 7000 evrov, ki jih bo namenila nakupu opreme za ambulantno kemoterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru.

Z rožnato pentljo do večje osveščenosti V Europi Donni pa ta mesec, poleg še enega teka, ki bo 17. oktobra v Dolenjskih toplicah, pripravljajo tudi številne druge aktivnosti. Med drugim bodo po vsej Sloveniji na različnih krajih delili rožnate pentlje, ki so simbol boja proti raku dojk in s katerimi želijo v oktobru širiti osveščenost o bolezni.

Evropska zveza Europa Donna je 15. oktober predlagala kot dan zdravih dojk, tako ga letos obeležujejo že drugič.

Ne spreglejte