Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 21.49

8 let

Volkswagen cross golf 1,9 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cross ni pravi terenec, kar potrjuje le s sprednjim pogonom, pa čeprav se na makadamih in kolovozih znajde vsaj tako dobro kot katerikoli drug "mehki" terenec.

Se spominjate osnovne in srednje šole ter teka, ki mu pravimo kros. Saj veste, tisti (nekaterim) nič kaj prijetni tek po neravni in neasfaltirani trasi. No, meni osebno je bil kros všeč, pa ne zato, ker rad tečem. Predvsem zato, ker smo se za razliko od običajne ure telovadbe na parketu ali na asfaltu, vsaj za nekaj minut premaknili "v naravo". Naj potegnem vzporednico s cross golfom. Tudi ta bo večji del svojih kilometrov preživel na cesti, tu pa tam pa se bo zapeljal še na kolovoze in druge manj urejene poti. Ob tem večjih pripomb ne bo imel, pa čeprav ni terenec. Kot tudi jaz nisem tekač ...

Zunanjost, notranjost

It' all about the look (vse je v izgledu), bi lahko rekli ob tem golfu. Cross je namreč izpeljan iz golfa plus, od katerega je obdržal praktično vse lastnosti, le umirjene zunanjosti ne. Medtem, ko plus oblikovno ni kaj posebej privlačen, cross na sebe privablja poglede hitreje kot se lepijo molji na bombažne srajce. Skorajda "blink blink" 17-palčna platišča (s prav nič terenskimi nizkopresečnimi pnevmatikami), zaščitne obrobe okrog in okrog, aluminijasta zaščita dna, ki se zajeda globoko v odbijače in nenazadnje zanimiva barva naredijo ta avtomobil privlačen. In obenem terenski, zato bo všeč tistim, ki vikende preživijo nekje odmaknjeni od mestnega vrveža. Notranjost z izjemo parih detajlov v imitaciji aluminija in stropnih predalov ostaja enaka kot v plusu. To pomeni, da boste za še tako veliko količino drobnarij našli dovolj predalčkov (v vsem avtomobilu jih je baje kar 47). Ker pa kvantiteta ni pogoj za kvaliteto, odlagališča še enkrat posebej hvalimo, saj so zelo priročna. Pomeni tudi, da se sedi nekoliko višje in, da je preglednost odlična, ter, da je prostora za potnike tudi dovolj (še posebej, ker je zadnja klop vzdolžno pomična), edino prtljažnik bi lahko bil nekoliko večji. Je pa res, da ga ravno z vzdolžnim pomikom zadnje klopi lahko enostavno povečamo.

Vozne lastnosti

Cross ni pravi terenec, kar potrjuje le s sprednjim pogonom, pa čeprav se na makadamih in kolovozih znajde vsaj tako dobro kot katerikoli drug "mehki" terenec. To pomeni, da luknje blaži povsem terensko in, da ga zaradi zaščite podvozja brez bojazni lahko zapeljemo proč od asfalta, recimo preko visokih kolovozov ali kamenja. Bi pa se crossova vsestranskost še povečala, če bi bil opremljen s štirikolesnim pogonom, saj bi bil uporaben tudi na strmejših podlagah in v snegu. Skratka, podvozje ostaja dokaj trdo, cross nasploh daje občutek trdnosti in kompaktnosti. Na cesti se obnese pravzaprav enako kot golf plus, kar pomeni, da nagibanja ni prav veliko ter, da se odlično počuti tudi pri hitreje odpeljanih zavojih.

Zmogljivosti, poraba

TDI-ja s stopetimi konji smo že večkrat preizkusili in tudi tokrat trdimo, da gre za srednje zmogljiv in precej varčen motor. Tako motoriziran cross seveda ni nikakršen dirkalnik, bolje se obnese pri umirjeni vožnji. Nekajkrat smo si zaželeli, da bi bil v testnem crossu novejši dvolitrski TDI, pa ne zaradi večje moči, ampak predvsem zato, ker je slednji nekoliko bolj kultiviran in v spodnjem območju vrtljajev bolj radodaren z navorom. Je pa zato 1,9-litrski agregat zopet pokazal, da ni ravno velik porabnik goriva - testna poraba se je namreč pri crossu zaključila pri 7,1 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Cena, tekmeci

Spekter tekmecev je zelo širok, pa čeprav pravih konkurentov ni prav veliko. Najožji tekmec temu golfu je nedvomno nissan qashqai, ki ponuja podobno količino prostora, je ravno tako terenskega izgleda in ima pogon speljan na prednji kolesni par. Je pa qashqai lahko tudi štirikolesno gnan, zato se sprašujemo, zakaj tega ni na voljo tudi pri Volkswagnovih crossih. Se morda to še obeta? Bo v Volkswagnovi skupini vedno tako, da bo za štirikolesni pogon treba pogledati k Škodi? No skratka, prihaja tudi renault scenic conquest, ki je ravno tako obdan z zaščitami karoserije in podvozja ter ima le prednji pogon. In če je videz tisti, ki privablja, potem lahko pogledamo še k večjemu touranu cross ali k škodam z oznakami scout.

Ne spreglejte