Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
20.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 20.19

8 let

Fiat doblo cargo 1,3 multijet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri dobloju se na zunaj dobro loči tisti del za prevoz oseb od onega za prevoz tovora. Vzmetenje vozila nikakor ni športno, a se doblo kljub višini ne nagiba in sploh izpade vožnja zelo zamesljiva.

Če pogledamo naprej štrleči nos in pločevino zadaj bočno, rečemo, da gre za tovorni kombi. Če pogledamo lično oblikovane sedeže in armaturno ploščo rečemo, da gre za osebni avto. Takšnih če-jev, s katerimi se doblo polarizira, lahko naštejemo resnično še cel kup.

Zunanjost, notranjost

Pri dobloju se na zunaj dobro loči tisti del za prevoz oseb od onega za prevoz tovora. Prednji bočni stekli segata na spodnjem robu nižje od zadnjih, vendar se morda prav zato ne pogrezneta povsem dol v vrata. Podaljšani tovorni del, ki je bočno pločevinasto obdan, je v notranjosti ločen s kovinsko pregrado. Le-ta ni odstranljiva (vsaj z običajnimi prijemi ne), tako da je za prevažanje daljših tovorov treba izbrati kakšnega drugega fiata. Zato pa se naslonjali zadnje klopi (60/40) poklopijo ali pa se s sedalom vred vse postavi navpično. Doblo tako ponuja dva ločena tovorna "volumna". Na zadnjo klop se vstopa skozi desna drsna vrata ali pa skozi voznikova vrata, pri čemer se sedež pomakne naprej. Notranjost je v področju prednjih dveh sedežev zgledno opremljena z odlagalnimi mesti, s tovornjaško polico pod stropom in z utori za plastenke.

Vozne lastnosti

Volanski prenos tega tovornega avta je nekaj posebnega. Dva zavrtljaja in četrt iz leve na desno zlepa ne najdemo pri še tako športnem avtu. Lahko bi tudi trdili, da je takle doblo primeren za avtošole, ker imajo bodoči vozniki ponavadi težave s poprijemanjem obroča. Pravokotne mestne ovinke se namreč odpelje povsem enostavno brez ročne telovadbe po volanu. Vzmetenje vozila nikakor ni športno, vendar se doblo kljub višini ne nagiba in sploh izpade vožnja zelo zamesljiva. Za povrh so vsi sedeži primerno oblikovani za bočno prestrezanje hrbtov, če bi voznika na kakšni ovinkasti cesti kaj pičilo. S testnim avtom (brez ABS-a) smo se med zaviranjem tudi kdaj zadričkali, morda so temu krive tudi "samo 175" široke gume. Še en plus moramo dodati: Luči svetijo prav vzorno.

Zmogljivosti, poraba

Za tovornjaško neaerodinamično obliko je testna poraba 6,6 litra na sto prav vzpodbudna. Tudi odzivnost motorja je zelo solidna, morda zato, ker voznik od 1300 kubikov ne pričakuje "nevemkaj". Če se torej doblo uporablja kot vozilo za prevoz oseb, bo tudi mali JTD povsem zadostoval. Do 120 km/h namreč potegne mimogrede in tudi pri 140 (po števcu) sploh ni pretirano glasen.

Cena, tekmeci

Doblo je lahko zelo tovorni (dva sedeža plus tovor), manj tovorni (pet sedežev plus tovor, torej tako kot testni) ali pa kombinirani s tretjo vrsto bočnih stekel. Podobnih vozil je kar nekaj. Francoska naveza (renault kangoo, citroen berlingo, peugeot partner) proti nemški (volkswagen caddy, ford tourneo connect, opel combo). Pri tem je Fiatov turbodizel po delovni prostornini najmanjši, saj mu le Renaultov 1,5 dCi hodi blizu. Pa vendar majhnost dizelskega motorja ne pri tovorni ne pri osebni uporabi ni moteča. Morda je lahko celo odločilna pri izbiri. Če bi ga mi izbrali, bi gotovo dokupili še višinsko nastavitev volana. Za dobrih pet jurjev!

Ne spreglejte