Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Audi

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let, 1 mesec

Audi A6 3,0 TDI quattro

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Audi ostaja v formi. Nova generacija šestice je lažja, krajša (a z daljšim medosjem), skoraj tako prestižna kot A8 in bolj športna. Na testu hvalimo nizko porabo in udobje.

Poslovneži se bodo v A6 dobro počutili - spredaj in zadaj

Notranjost namenjena predvsem poslovnežem, se, razen nekaj manjših podrobnosti, od tiste v A7 praktično ne razlikuje. Kot običajno pri velikih audijih hvalimo kakovost izdelave in položaj za volanom. V primeru testnega vozila sta ga dodatno izboljšala doplačljiva komfortna sedeža (priporočamo), ki nudita dodatno možnost nastavljanja položajev in možnost petcentimetrskega podaljšanja sedalnega dela. Poslovni značaj so poudarili zatemnitveni roloji in štiripodročna klimatska naprava, ki tudi v zadnjem delu deluje odlično.

V drugi vrsti bo prostora dovolj za veliko večino

Prostornost na zadnji klopi je, kot smo ugotovili na kratkem primerjalnem testu, za odtenek slabša kot pri BMW-jevi petici. A centimetrov bo vseeno za veliko večino dovolj. Dvometrski poslovneži bodo pač sedeli spredaj ali pa v A8, ki kolenom nudi več prostora.

Videz in veliko aluminija namigujeta na športnost

Če audiju A8 mnogi očitajo oblikovno (pre)veliko podobnost z manjšo in cenejšo A štirico, se bo to A šestici težje zgodilo. Kljub povzetim družinskim potezam, ki si jih podajajo A8, A7, A5, A5 sportback in A4, si je A6 izboril toliko vizualne drugačnosti, da se vsaj na drugi pogled loči od preostalih. Ozki žarometi poudarjajo značajsko drugačnost v primerjavi s prejšnjo generacijo. Od nje je krajši (a z daljšim medosjem), nižji in zaradi izdatne uporabe aluminija tudilažji. Da, A6 želi delovati športno in to je potrdil tudi na cesti.

V športnem programu pretrd, v komfortnem zelo udoben

Na testnem krogu smo cenili možnost prilagajanja trdote podvozja, in prilagajanja posameznih parametrov (trdota volana, značaj motorja, trdota podvozja) voznikovim željam. Poudarjamo razliko med obema skrajnima nastavitvama (dynamic in comfort), a vseeno menimo, da kljub jasno izraženemu in skoraj pretrdemu športnemu programu šestici bolj ustreza vloga udobne limuzine. Udobje je na visoki ravni, a tistega iz modela A8 na področju blaženja in zvočne zatesnitve ne doseže. A6 tako ni nadomestek za največjega audija. To vlogo lažje podelimo rahlo ekscentričnemu A7 sportback.

Cenimo novost, program efficiency

Audijev sistem drive select ponuja tudi dobrodošlo novost, varčevalni program efficiency. Ob pravilni predhodni nastavitvi s pomočjo sistema drive select ga lahko voznik izbere le s potegom ročice menjalnika, rezultat pa hvalimo. Potovalni računalnik je pri hitrosti 150 kilometrov na uro kazal porabo 6,5 litra. Tudi sicer se je zmogljiv šestvaljnik izkazal z odlično porabo, ki se je po končanem testnem krogu ustavila na 8,1-litra, kar je dober liter manj od izmerjene porabe pri prejšnji generaciji.

A6 je dejansko zelo dober, a tudi zelo drag avtomobil

Kljub visoki ceni (osnovna testna različica je imela na dobrih 52.000 evrov še za 20.000 dodatne opreme), kupcev tudi v Sloveniji ne bo malo, kar je razumljivo. A6 dejansko ponuja odlične vozne lastnosti, veliko prestiža in tudi tehnično nadrejenost v primerjavi z veliko večino tekmecev.



Ne spreglejte