Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 3. 2024,
22.16

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

Natisni članek

Prva vožnja volkswagen passat Volkswagen

Sreda, 13. 3. 2024, 22.16

1 mesec, 1 teden

Prva vožnja: volkswagen passat

Še mokre sanje Slovencev? Vse to zmore novi VW passat. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

Prvič smo peljali novo generacijo volkswagen passata, ki je zrasel kar za 15 centimetrov in v notranjosti nudi prešerno prostornost. Za spodobno opremljenega bo treba pripraviti vsaj okrog 40 tisočakov, a passat ima še vedno vse adute, da ohrani status avtomobilskih mokrih sanj za marsikaterega Slovenca.

Passat je zdaj kar 15 centimetrov daljši. | Foto: Gregor Pavšič Passat je zdaj kar 15 centimetrov daljši. Foto: Gregor Pavšič Poleg golfa je passat že več kot 50 let eden ključnih stebrov Volkswagnove avtomobilske ponudbe v Evropi. Dozdajšnjih osem generacij avtomobila je prineslo pomembne oblikovalske in tehnološke premike, ob tem pa tudi odlične rezultate. Volkswagen je od leta 1973, ko so izdelali prvega – to je bil tudi začetek volkswagnov s spredaj postavljenim motorjem –, prodal več kot 34 milijonov passatov.

Tudi v Sloveniji ima ta avtomobil pomembno mesto, ponekod velja celo za nekakšen statusni simbol – v zadnjih 20 letih so v Sloveniji trgovci letno v povprečju prodali po tisoč novih passatov.

Prešerna prostornost na zadnji klopi. Medosje so pri Volkswagnu podaljšali za pet centimetrov. | Foto: Gregor Pavšič Prešerna prostornost na zadnji klopi. Medosje so pri Volkswagnu podaljšali za pet centimetrov. Foto: Gregor Pavšič Zdaj le še karavan, še vedno pa dvoživka poslovnega in družinskega avtomobila

Odpeljali smo prve kilometre z novim, ki mu zavoljo tehnološkega in kakovostnega preskoka lahko le pokimamo. Passat ostaja odličen avtomobil svojega razreda, kjer je sicer izgubil že veliko konkurence. Občutno je postal še prostornejši in bo nudil tudi širok nabor pogonov.

Še vedno ostaja dobra dvoživka tako poslovnega kot zasebno uporabnega avtomobila, kar so bile že tradicionalne passatove vrednote. Na avtocesti bo za razliko od koncernskega brata škode superba le še kot karavan, prav tako tudi odličen potovalni avtomobil.

Passat bo na voljo le še kot karavan. | Foto: Gregor Pavšič Passat bo na voljo le še kot karavan. Foto: Gregor Pavšič

Odličen položaj za volanom in vozne lastnosti, ki odgovarjajo tako bolj dinamični kot tudi potovalni vožnji, so še vedno med passatovimi aduti. | Foto: Gregor Pavšič Odličen položaj za volanom in vozne lastnosti, ki odgovarjajo tako bolj dinamični kot tudi potovalni vožnji, so še vedno med passatovimi aduti. Foto: Gregor Pavšič

Zdaj je dolg že skoraj pet metrov

Passat je zdaj daljši, in sicer za 14 centimetrov, kar je res velika nadgradnja prejšnje generacije. Malenkostno je širši in nižji, medosje pa so podaljšali za pet centimetrov. Prtljažnik meri 690 litrov, kar je 40 litrov več kot pred tem. Pri višjih paketih opreme bo imel vgrajen tudi električni rolo za pokrivanje prtljažnika.

Passat pa je zdaj dolg že skoraj pet metrov. Sodeč po prvih vtisih bo prostora v tem avtomobilu na pretek, morda ga bo celo še preveč. Sedenje na zadnji klopi nudi pred koleni še zajetno količino prostora.

Vrtljiva ročica za izbiro pogona. | Foto: Gregor Pavšič Vrtljiva ročica za izbiro pogona. Foto: Gregor Pavšič Odlično počutje za volanom ne preseneča

Na volanski obroč so se vrnili klasični gumbi, izbira prestave samodejnega menjalnika je na vrtljivem ročaju ob volanskem obroču. Večji je osrednji zaslon – serijski je 12,9-palčni (diagonala 32 centimetrov), večji pa že 15-palčni (diagonala 38 centimetrov). Infozabavni vmesnik je nadgrajen in nudi enak sistem upravljanja kot v električnem modelu ID.7.

Volkswagen passat | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Doplačljiv večji zaslon je 15-palčni. | Foto: Gregor Pavšič Doplačljiv večji zaslon je 15-palčni. Foto: Gregor Pavšič

Bolj kot električni ID.7 bo kupce odžiral SUV-jevski tiguan

Omenili smo v povprečju tisoč prodanih passatov v Sloveniji letno. Navadno je bilo 650 karavanov. Nekoč sta bili obe karoserijski izvedbi še bolj izenačeni, v zadnjih letih pa so limuzine iz prodaje passata skoraj izginile.

Tudi zato bo imel zdaj avtomobil le še karavansko izvedbo. Trgovci za letos načrtujejo okrog 650 prodanih vozil. Električni ID.7 tourer naj bistveno ne bi posegel v prodajni bazen passata, je pa nekaj kupcev passat izgubil na račun novega tiguana. Športni terenci, Volkswagen za passata različice alltrack ne bo ponujal, so še vedno v prednosti pred še tako prostornimi in vozniško prepričljivimi karavani.

Največ povpraševanja naj bi bilo po dvolitrskem dizelskem motorju TDI

Volkswagen bo v passatu ponudil širok nabor motorjev, vsi pa še niso na voljo. Začetni bencinski 1,5-litrski motor eTSI – to je blagi hibrid z močjo 110 kilovatov (150 "konjev"). Za nekatere pakete opreme je že na voljo tudi dvolitrski dizelski motor TDI, ki bo predvidoma med Slovenci najbolj priljubljena izbira.

V ponudbo prihaja proti sredini leta še dvolitrski bencinski motor TSI (150 kilovatov) in nato tudi še priključni hibrid. Ta bo imel sistemsko moč 150 ali 200 kilovatov, njegova osnova pa bo 1,5-litrski bencinski motor. Priključni hibrid bo imel uporabno kapaciteto baterije skoraj 20 kilovatnih ur, kar naj bi zadoščalo za blizu sto kilometrov električnega dosega. Omogočili bodo tudi hitro polnjenje DC (50 kW), le da bo taka pogonska elektrika z javnih hitrih polnilnic za priključnega hibrida bržkone predraga za pogosto uporabo.

Spodobno opremljen za vsaj 40 tisočakov

Začetna cena za passata bo v Sloveniji slabih 36 tisoč evrov, vrhnja dva od štirih paketov opreme pa ceno povišata nad 40 tisočakov. Dizelski motor je štiri tisočake dražji do bencinskega. V obeh primerih za prenos moči kajpak skrbi sedemstopenjski samodejni menjalnik DSG. Cene za priključni hibrid niso znane, enako za zdaj niti cene za štirikolesno gnane različice passata. Te bodo na voljo tako z bencinskim kot dizelskim dvolitrskim motorjem.

Volkswagen passat | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen passat | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen passat | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen passat | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte