Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
19. 4. 2024,
17.08

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

električni avtomobili Kitajska Volkswagen

Petek, 19. 4. 2024, 17.08

1 teden, 5 dni

Avtomobilska razstava v Pekingu

Volkswagen za Kitajce: nova platforma, nov pristop k oblikovanju #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Volkswagen koncept Peking | Volkswagnova napoved koncepta za avtomobilsko razstavo v Pekingu | Foto Volkswagen

Volkswagnova napoved koncepta za avtomobilsko razstavo v Pekingu

Foto: Volkswagen

Volkswagen je razkril prvo skico novega električnega avtomobila, ki ima nezgrešljiv kitajski tehnični in oblikovalski pridih.

Prihodnji teden bo v znamenju avtomobilske razstave v Pekingu, ki jo bodo organizirali prvič po 2019 in predstavlja enega najpomembnejših dogodkov v avtomobilski industriji. V kitajski prestolnici se bo predstavilo tudi več avtomobilskih znamk, ki se na vse bolj elektrificiranem kitajskem trgu krčevito borijo za zadovoljive tržne deleže.

BMW bo razkril prenovljeno serijo 4, Mini novega acemana, Mercedes električni razred G, Smart pa svoj največji model do zdaj – model z oznako #5 je primerljiv z volkswagen tiguanom.

Volkswagnov nov pristop za kitajski električni trg

Skico novega koncepta so razkrili pri Volkswagnu. V Pekingu bodo pokazali koncept, ki bo pokazal nov oblikovalski jezik električnih avtomobilov za kitajski trg. Ta oblikovalski slog se bo očitno močno razlikoval od obstoječih električnih avtomobilov družine ID, ki jih nudijo na Kitajskem – ID.4, ID.5 in ID.6.

Skico so pospremili z napisom "Dizajn v novi dobi", kar napoveduje oblikovalski slog za serijo vozil in ne le za en model. Sodeč po skici bo koncept predstavljal športni terenec s kupejevskimi linijami, imena zanj pa še niso razkrili. Volkswagen je letos na podoben način že napovedal tudi električni športni terenec, ki ga razvijajo skupaj s kitajsko avtomobilsko znamko Xpeng.

Partnerstvo z Xpengom

Volkswagen je skupaj z Xpengom izdelal novo platformo električnih avtomobilov z oznako CEA (China Electrical Arhitecture), ki jo bodo na Kitajskem uporabljali od leta 2026 naprej. V primerjavi z obstoječo evropsko električno platformo MEB bodo stroške zmanjšali kar za 40 odstotkov.

He Xiaopeng
Avtomoto Milijarder pri 37 letih: kitajski "Elon Musk" zdaj pomaga Volkswagnu

Volkswagen je letos že napovedal tudi nov električni športni terenec, ki ga razvijajo z Xpengom. | Foto: Volkswagen Volkswagen je letos že napovedal tudi nov električni športni terenec, ki ga razvijajo z Xpengom. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte