Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
9. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Natisni članek

Mercedes-Benz Prva vožnja

Sobota, 9. 7. 2016, 4.00

6 let, 8 mesecev

Nova karoserijska izvedba, prva vožnja

Prva vožnja: mercedes-benz GLC coupe

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

mercedes GLC coupe

Izhaja iz športnega terenca GLC, a ljudje ob pogledu nanj najprej pomislijo na GLE coupe. Navzven sta si res enaka, a zavoljo do 200 kilogramov nižje mase in 17 centimetrov krajše dolžine je novi mercedes-benz GLC coupe na cesti bolj uživaški in krotek. Vse to na račun prostornosti, s katero ne bo na seznamu želja družin z otroki.


Poudarki:

  • Narejen na osnovi modela GLC, krajši je za skoraj osem centimetrov,
  • manjši brat modela GLE coupe, ki mu je navzven praktično enak,
  • zaradi nižje mase in manjše dolžine na cesti vozniško veliko bolj zabaven kot GLE coupe,
  • namenjen dvema potnikoma, malo prostora na zadnjih sedežih,
  • večina motorjev štirivaljnih, izjema le trilitrski najmočnejši bencinski in dizelski motor s šestimi valji,
  • v Nemčiji cene (19 % DDV) od 49 tisoč evrov naprej.

Primerjalni test: Mercedes-benz GLE in GLE coupe
Test: Mercedes-benz GLC 220 d 4matic


Ga primerjati z modelom GLC ali GLE coupe? Zadek, ki ga iz oblikovalskega vidika poznamo že z modela GLE coupe. | Foto: Zadek, ki ga iz oblikovalskega vidika poznamo že z modela GLE coupe.

Priznamo, tokrat nismo povsem natančno vedeli, s katerim modelom nemške znamke naj novi model sploh primerjamo. To je dejansko športni terenec na osnovi razreda C in izhaja iz osnove modela GLC, toda večina ljudi se ob pogledu nanj še veliko prej spomni modela GLE coupe.

Novinec pri Mercedes-Benzu, ki ga je prav tako narisala oblikovalska ekipa pod vodstvom Roberta Lešnika, se zdi kot pomanjšana izvedba njegovega preskušenega recepta in neposredni odgovor na aktualno avtomobilsko modo. Športni terenci in crossoverji gredo na avtomobilskem trgu za med, še posebej v premium razredu lahko proizvajalci na račun višjih marž tudi zaslužijo veliko denarja. Kupejevske karoserijske izvedbe so logični nadaljnji korak.

Navidezno enaka, osebnostno povsem različna – zakaj?

Osnovni sklep dvodnevnega druženja z novim avtomobilom Mercedes-Benza je naslednji: čeprav bi marsikdo na cesti povsem zlahka zamenjal modela GLE coupe in GLC coupe, saj sta si oblikovno kot prava enojajčna dvojčka, na cesti novinec pokaže bistveno drugačen obraz.

Notranjost kakovostno odlična in na ravni ostalih Mercedes-Benzovih športnih terencev. | Foto: Notranjost kakovostno odlična in na ravni ostalih Mercedes-Benzovih športnih terencev.

Tako z vidika vozniške izkušnje, vsakodnevne praktičnosti in tudi osnovne namembnosti. GLC coupe je namreč od svojega večjega dvojčka lažji do 200 kilogramov in krajši za 17 centimetrov. Ta primanjkljaj voznik znatno občuti med vsakim ovinkom in na vsakem ravnem odseku med njimi. Avtomobil je bistveno bolj odziven, dinamičen, zavoljo manjših dimenzij tudi lažje obvladljiv in krotek. Izpostavljamo tudi dobro zvočno izoliranost notranjosti in tiho delovanje dizelskega šestvaljnika.

Če smo z dinamično vožnjo večjega GLE coupe kaj hitro obupali, saj kljub športnim genom dvotonski silak pač ne more prelisičiti fizikalnih zakonov, manjši GLC coupe kar kliče po hitrem izkoriščanju dinamičnosti v ovinkih. Tudi v najmočnejši različici s šestvaljnim dizelskim motorjem, ki zmore skoraj 260 ''konjev'', je avtomobil (z vidika športnega terenca) dobro uravnotežen in vozniško zelo zabaven.

Vozne lastnosti so zelo dobre. Pri večini modelov je serijski tudi štirikolesni pogon.  | Foto: Vozne lastnosti so zelo dobre. Pri večini modelov je serijski tudi štirikolesni pogon.

Znatno daljši in nižji od GLC-ja bo na cesti zagotovo izstopal

Kljub isti platformi model GLC coupe z osnovno izvedbo GLC težko primerjamo tudi zato, ker je kupejevska izvedba skoraj osem centimetrov daljša in štiri centimetre nižja. Pri Mercedes-Benzu so prav gotovo izdelali še en avtomobil, ki izstopa z atletsko in športno postavo ter bo na cesti uspešno privabljal poglede. Iz naših izkušenj lahko potrdimo, da se to dogaja pri GLE coupe in zanesljivo se bo tudi pri manjšem dvojčku.

GLC coupe se zdi tako odlična izbira za posameznika, morda ženin lastni avtomobil ali pa vozilo za mladi par, ki še nima otrok.  | Foto: GLC coupe se zdi tako odlična izbira za posameznika, morda ženin lastni avtomobil ali pa vozilo za mladi par, ki še nima otrok.

Odličen za vsakogar, ki nima otrok

Toda primanjkljaj centimetrov, ki ga hvalimo z vidika vozniških užitkov, ima kajpak tudi drugo plat. Če smo pri GLE coupe hvalili prostornost v notranjosti in bili pozitivno presenečeni tudi na prostornostjo nad zadnjimi sedeži, je GLC coupe bolj ali manj namenjen dvema potnikoma. Prostora na zadnjih sedežih je malo, tudi prtljažnik je temu prilagojen.

GLC coupe se zdi tako odlična izbira za posameznika, morda ženin lastni avtomobil ali pa vozilo za mladi par, ki še nima otrok. Družinsko uporaben, to seveda niti ni njegov namen, prav gotovo ni. Ob podrtih zadnjih sedežih je tja vendarle mogoče spraviti tudi kolo.

Osrednji digitalni zaslon je nad sredinsko konzolo postavljen v slogu tablice. | Foto: Osrednji digitalni zaslon je nad sredinsko konzolo postavljen v slogu tablice.

Tehnološko prepriča, pravih novosti pričakovano ni

Tehnološko je avtomobil na ravni že znanih Mercedes-Benzovih športnih terencev in pravih novosti ne prinaša. Voznik lahko izbira med jeklenim in zračnih vzmetenjem, skoraj vsi modeli so na voljo s štirikolesnim pogonom 4matic in serijsko tudi z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Prilagodljivo vzmetenje daje vozniku možnost izbire več načinov vožnje. Ko na primer prestavi iz načina comfort v sport, se podvozje zniža za dodatnih 1,5 centimetra. Sestavni del avtomobila so seveda tudi vsi varnostno-asistenčni sistemi, ki jih poznamo iz drugih modelov Mercedes-Benza.

GLC coupe bo skupno na voljo s štirimi različnimi dizelskimi in tremi bencinskimi motorji, poleg tega pa še v priključni hibridni različici.  | Foto: GLC coupe bo skupno na voljo s štirimi različnimi dizelskimi in tremi bencinskimi motorji, poleg tega pa še v priključni hibridni različici.

Najšibkejši in najmočnejši motor prihajata konec leta

GLC coupe bo skupno na voljo s štirimi različnimi dizelskimi in tremi bencinskimi motorji, poleg tega pa še v priključni hibridni različici. Osnovni model, ki bo na voljo šele konec leta, prihaja s 100-kilovatnim dizelskim motorjem in brez štirikolesnega pogona. Trenutno razpoložljive moči dizelskih motorjev segajo od 125 do 190 kilovatov.

Pri bencinskih motorjih sta na voljo različici s 155 in 180 kilovati, konec leta prihaja še različica AMG z 270 kilovati. Vsi motorji, izjema sta šestvaljni najmočnejši dizelski in bencinski motor, so štirivaljni.

Sodeč po izkušnjah s prve vožnje v dolini Aosta je poraba goriva tudi zavoljo učinkovite aerodinamične oblike in nizkega koeficienta upora zgledna. Kljub odločnemu pritiskanju na plin se je poraba trilitrskega šestvaljnega dizelskega motorja ob prečkanju prelaza komaj dvignila nad 10 litrov na sto prevoženih kilometrov.

Skrita kamera v Mercedes-Benzovemu logotipu, ki tudi odpira zadnja vrata. | Foto: Skrita kamera v Mercedes-Benzovemu logotipu, ki tudi odpira zadnja vrata.

Bo GLC coupe prvi električni Mercedes-Benzov crossover oziroma športni terenec?

Tudi pri Mercedes-Benzu so za zdaj skeptični, kakšen prodajni domet ima hibridna različica s sistemsko močjo 235 kilovatov. Ker je osnovni domet z elektriko relativno majhen, pogon pa seveda prinaša večjo maso in višjo ceno, si bodo kupci verjetno bolj želeli povsem električne različice. Mercedes bo svoj prvi električni avtomobil premium razreda prikazal jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu in med potencialnimi modeli, ki bi lahko postali konkurenca vozilom Tesle Motors, je nedvomno tudi GLC coupe.

Hibridna različica ima sistemsko moč 235 kilovatov in 560 njutonmetrov navora. | Foto: Hibridna različica ima sistemsko moč 235 kilovatov in 560 njutonmetrov navora.

Na slovenske ceste letos 15 vozil GLC coupe, ki bodo stali vsaj med 50 in 60 tisoč evri

V Sloveniji bo treba za GLC coupe odšteti vsaj 52 tisoč evrov. Sprva bodo na voljo trije modeli (en bencinski, dva dizelska), ostali sledijo prihodnje leto.

Mercedes-Benz želi v Sloveniji do konca leta prodati 15 vozil GLC coupe. Mercedes je v Sloveniji do zdaj prodal 40 modelov GLE in 15 modelov GLE coupe, že zdaj so prodali za letos vse razpoložljive modele GLC.

MERCEDES-BENZ GLC COUPE
Dimenzije: dolžina: 4.732 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.622 mm, medosna: 2.873 mm
Prtljažnik: 500-1.400 litrov (priključni hibrid: 336-1.310 litrov)
Masa: 1.785 do 2.040 kg
Obračalni krog: 11,8 metra
Nosilnost: od 585 kg do 645 kg
Posoda za gorivo: od 50 do 66 litrov
MODEL
MOTOR
MENJALNIK
ZMOGLJIVOSTI
PORABA, IZPUSTI
CENA
GLC 220d 4matic
Štirivaljni dizelski, 2.143 cm3, 125 kW in 400 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
210 km/ in 8,3 s do 100 km/h
5,4 l/100 km, 143 g CO2/km
52.250 EUR
GLC 250d 4matic
Štirivaljni dizelski, 2.143 cm3, 150 kW in 500 Nm
Devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
222 km/h in 7,6 s do 100 km/h
5,4 l/100 km, 143 g CO2/km
53.670 EUR
GLC 350d 4matic
Šestvaljni dizelski, 2.987 cm3, 190 kW in 620 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
238 km/h in 6,2 s do 100 km/h
6 l/100 km, 155 g CO2/km
 
GLC 250 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3, 155 kW in 350 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
222 km/h in 7,3 s do 100 km/h
7,3 l/100 km, 170 g CO2/km
52.150 EUR
GLC 300 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3, 180 kW in 370 Nm
devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-tronic
236 km/h in 6,5 s do 100 km/h
7,3 l/100 km, 165 g CO2/km
 
GLC 350 e 4matic
Štirivaljni bencinski, 1.991 cm3 (155 kW in 350 Nm) / električni motor 85 kW in 340 Nm, baterija 8,7 kWh; sistemska moč: 235 kW in 560 Nm
sedemstopenjski samodejni menjalnik 7G-tronic
235 km/h in 5,9 do 100 km/h
2,7 l/100 km, 64 g CO2/km
 
Ne spreglejte