Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2022,
8.02

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

5

Natisni članek

volkswagen passat električna vozila Volkswagen I.D. Volkswagen

Torek, 28. 6. 2022, 8.02

1 leto, 10 mesecev

Spletno razkritje: volkswagen ID. aero

Za zdaj le za Kitajce, prihodnje leto za nas: VW gre z njim v boj s Teslo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

5

Volkswagen ID. aero | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen je razkril svoj najnovejši električni avtomobil ID. aero. Gre za limuzino, za zdaj namenjeno kitajskemu trgu, ki bo tekmovala predvsem s Teslinim modelom 3 in BMW i4.

Po treh športnih terencih in kombiju je Volkswagen le predstavil tudi klasično električno limuzino. Kljub temu ne gre za popolnoma klasično limuzinsko obliko, saj so oblikovalci pri Volkswagnu poskrbeli, da se streha proti zadku spušča precej kupejevsko - gre za t. i. fastback.

Za zdaj le za Kitajce, prihodnje leto pridemo na vrsto tudi mi

ID. aero bo na kitajske ceste zapeljal prihodnje leto, prav tako bodo prihodnje leto pri Volkswagnu razkrili prilagojeno različico za evropski trg, ki jo bodo izdelovali v tovarni Emden v Nemčiji. Verjetno velikih oblikovnih sprememb ne bomo deležni, a do takrat lahko podrobneje pogledamo, kaj ponuja ID. aero za kitajski trg.

Kot pravijo pri Volkswagnu, gre za premijsko srednje veliko limuzino, namenjeno srednjemu sloju. Oblikovno se močno opira na druge modele znotraj družine ID, a ima limuzina dolgo medosje za maksimalen prostorski izkoristek potniške kabine. Tako ima spredaj prepoznavno svetlobno linijo, ki se razteza med obema žarometoma. Poznana je tudi grafika na zadnjih žarometih, bistveno manj prepoznaven pa je očiten dvig bočne linije proti zadku. Te rešitve Volkswagen do zdaj pri svojih avtomobilih z motorji na notranje izgorevanje še ni uporabil. Vsaj ne v tako očitni smeri.

Aerodinamična oblika prinaša večji doseg

Ker je ID. aero limuzina z bistveno boljšo aerodinamično obliko, ima v primerjavi z drugimi člani družine ID. bistveno večji doseg. Ta naj bi po podatkih tovarne znašal kar 620 kilometrov. Pri Volkswagnu sicer še ne razkrivajo vseh podatkov, a vemo, da ID. aero sloni na koncernski arhitekturi MEB in ima vgrajeno baterijo s 77 kilovatnimi urami. Volkswagen ID. aero | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen ID. aero | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Ne spreglejte