Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2009,
11.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen Športni Avtomoto

Sreda, 17. 6. 2009, 11.31

8 let, 1 mesec

Volkswagen golf GTD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oznaka GTD se tokrat ne pojavlja prvič, z njo se golfi kitijo že od leta 1982. Zadnji golf s to oznako je tudi najmočnejši GTD, pod pokrovom motorja pa se prvič nahaja dvolitrski dizel s 125 kW moči.

Dvajset let oznake TDI

Volkswagnovi dizli z zgornjo oznako že dvajseto leto brnijo pod pokrovom njihovih vozil (pred tem so dizli nosili oznako TD). No, brnijo iz generacije v generacijo vse manj, kljub temu, da ponujajo vedno več moči. Za primerjavo lahko povem, da je prvi golf z oznako GTD leta 1982 ponujal 51 kW moči, kar je okoli dva in polkrat manj od današnjega GTD-ja s 125 kW.

GTD je skoraj GTI

Avto za tiste, ki si želijo hitrega in dinamičnega "vranca“, a niso pripravljeni na visoko porabo, pravijo pri Volkswagnu. GTD je že oblikovno zelo soroden bencinskemu bratu, tudi tukaj je prednja maska agresivnejša (brez črt v rdeči barvi), platišča 17-palčna, podoben je tudi zadek (le izpušni cevi nista tako bahaško narazen). Notranjost s karirastim vzorcem na sedežih in športnim volanom spominja na GTI-ja, manjkajo le rdeči šivi na volanskem obroču ter rdeči vložki na sedežih.

Najmočnejsi dizelski golf

Dvolitrskega dizla s 125 kW moči smo že srečali, vendar ne v golfu. Potrdim lahko, da je moči dovolj, čeprav je večina najbrž upala, da bo GTD poskrbel za še nekaj več "pompa“. Vzmetenje je GTI-jevsko čvrsto, potrdim lahko tudi, da je zvok simpatičen. Nikakor ne tako kot pri bencinarju, ampak vseeno zelo zanimiv, bi rekel, da skoraj prav nič dizelski, motor pa se tudi z velikim veseljem zavrti.

Ročni ali DSG menjalnik

Na voljo sta oba, DSG ima šest prestav, podraži pa avtomobil za okrogla dva tisočaka. Za GTD-ja z ročnim menjalnikom je potrebno odšteti 25.703 evre, za to pa dobite 222 km/h najvišje hitrosti, pospešek do stotice v 8,1 sekunde in povprečno porabo 5,3 litra na sto prevoženih kilometrov. In seveda tako kot v GTI-ju za 15 milimetrov nižje podvozje (v primerjavi z običajnim golfom), ter nekoliko bolj agresiven izgled.

Ne spreglejte