Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen afera Dieselgate

Četrtek, 3. 3. 2016, 12.40

8 let

Nov zasuk v aferi Diselgate: Martin Winterkorn leto dni prikrival goljufijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Martin Winterkorn, ki je do izbruha afere vodil največji evropski avtomobilski koncern, naj bi leto dni vedel za goljufijo. Volkswagen priznava, da zadeva sprva ni pritegnila pozornosti menedžmenta.

Resnica poniknila v "obsežni" elektronski pošti

Volkswagen je priznal, da je bil njegov nekdanji predsednik uprave Martin Winterkorn, ta je koncern moral zapustiti po izbruhu škandala z goljufanjem na okoljskih testih, z nameščanjem sporne programske opreme seznanjen že več kot leto dni. Poudarjajo, da zadeva sprva ni pritegnila pozornosti menedžmenta.

Winterkorna, ki je po izbruhu škandala odstopil septembra lani, so o krizi prvič obvestili 23. maja 2014. Takrat so mu posredovali povzetek študije organizacije International Council on Clean Transportation (ICCT), ki je odkrila nepravilnosti. Volkswagen je v mesecih, ki so sledili, opravil notranje preizkuse.

Sporočilo je bilo del "obsežne" elektronske pošte, ki jo je Winterkorn prejel ob koncu tedna. "Ali in do kakšne mere je Winterkorn takrat zaznal to sporočilo, ni zabeleženo," so iz koncerna sporočili na uradnih spletnih straneh.

Drugo opozorilo je že vključevalo 20-milijonski stroškovnik

14. novembra 2014 je Winterkorn prejel še eno sporočilo, ki je med drugim poročalo o 20 milijonih evrov stroškov za reševanje težav z dizelskimi motorji v Severni Ameriki. V Volkswagnu zatrjujejo, da so to takrat razumeli kot eno od številnih produktnih težav v skupini in ji "sprva niso posvečali posebne pozornosti na ravni menedžmenta". Nad zadevo je zato bdel odbor za varnost izdelkov.

Pozneje so se pokazale prave razsežnosti težave in takrat je omenjeni odbor tudi vzpostavil delovno skupino za reševanje težave. 27. julija 2015 so "posamezni Volkswagnovi zaposleni razpravljali o vprašanju dizelskih motorjev ob robu rednega sestanka o škodah in težavah z izdelki v prisotnosti Martina Winterkorna", so pojasnili v koncernu.

Ali so se takrat že zavedali resnosti škandala, po navedbah v sporočilu ni jasno, Winterkorn pa je zaprosil za dodatna pojasnila.

Ob koncu lanskeg poletja so Volkswgnovi pravniki v rokah že imeli tehnično poročilo

Konec avgusta lani so nato Volkswagnovi tehniki zadevo v celoti pojasnili pravnikom v koncernu in v ameriški pravni svetovalni družbi Kirkland & Ellis. Takrat naj bi se v avtomobilskem proizvajalcu zavedli, da so kršili ameriško zakonodajo, in so se odločili to informacijo posredovati oblastem. To se je zgodilo 3. septembra lani, Winterkorn pa je bil uradno obveščen dan pozneje.

V koncernu so po izbruhu škandala zatrjevali, da najvišji menedžment o dizelskem vprašanju ni vedel ničesar, krivdo so pripisali razvijalcem motorjev. Tokrat so poudarili še, da delničarjem niso prikrivali ničesar. Pred 18. septembrom namreč "ni bilo nobene informacije o tem, da bo zadeva vplivala na ceno delnice", so zapisali. Na ta način so se odzvali na tožbo, ki so jo nemški delničarji vložili na deželno sodišče v mestu Braunschweig.

Volkswagen je priznal, da je motorje 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je na uradnih testiranjih zmanjšala izpuste škodljivih plinov. Na ta način so avtomobili pridobili dovoljenja za prodajo, čeprav so v resnici njihovi izpusti presegali dovoljene meje.

Zaradi goljufanja se koncern spopada s številnimi tožbami tako oblasti kot kupcev po vsem svetu.

Volkswagen je obljubil, da bo 120 tisoč zaposlenih po njihovi kolektivni pogodbi kljub škandalu prejelo dodatek, katerega višina pa še ni znana.

Ne spreglejte