Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
8.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 8.56

8 let, 1 mesec

Noge na armaturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dolga potovanja z avtom so lahko utrujajoča in dolgočasna. Potniki v kabini se v pričakovanju končnega cilja skušajo med vožnjo prilagajati oziroma kratkočasiti vsak na svoj način.

Voznik ima z volanom, vzvodi in stikali ves čas vsaj nekaj razgibavanja, sopotniki pa kmalu pričnejo izbirati različne položaje sedenja. Pri tem pa ni vseeno, kako se kdo namesti na svoj sedež, kar še posebno velja za tistega, ki sedi spredaj.

Utrujenost in vročina

Na prednjih sovozniških sedežih pogosto videvamo potnike, ki raztegujejo svoje noge po armaturni plošči. Običajno sedenje jim pač preseda, pretegovanje okončin jim prav dobro dene, pa še prav lepo se zadremlje v takšnem položaju. Tudi poletni prizori, ko se skozi avtomobilska okna hladi kakšna bosa noga (ali pa kar obe), niso redki. Takšen prepih je v vročini marsikomu prav dobrodošel.

Kaj pa če ...?

Že eno samo ostro zaviranje bo potnik, ki steguje noge skozi okno, težko prenesel. Če pa slučajno pride do karambola, bo moral kirurg že malce ugibati, katera noga je leva in katera desna. "Ležalniška" poza na prednjem desnem sedežu tudi lahko postreže s silnimi težavami. Telo sopotnika bo v primeru trčenja zdrsnilo izpod varnostnega pasu, kar bo povzročilo še dodatne poškodbe. Posebno nevarnost v takšnem položaju predstavlja čelna zračna blazina, ki je danes vgrajena v skoraj vseh vozilih tudi na sovozniški strani. Če se "airbag" sproži in požene noge nazaj, bo sopotnik izvedel vsaj polovični salto nazaj in spet bodo na vrsti kirurgi, da bodo poravnali, če se kaj poravnati da.

Tudi potniki morajo vedeti ...

Prometne nesreče niso rezervirane samo za druge udeležence v prometu, ampak tudi za nas. Tega se moramo zavedati vsi v avtu, ne samo vozniki. Dokler je vozilo v gibanju, moramo sedeti v takšnem položaju, da bodo lahko v primeru trčenja vsi vgrajeni elementi pasivne varnosti opravili svojo nalogo. Torej sedimo vzvravnano s hrbtom trdno v naslonjalu in z varnostnim pasom nameščenim v skladu z navodili proizvajalca. In kadar nam položaj, ki zagotavlja največjo možno varnost, ne ustreza oziroma ga ne moremo več prenašati, je čas za prekinitev vožnje. Za dremež z iztegnjenimi nogami pa počakajmo do cilja našega potovanja.

Ne spreglejte