TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
12.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 12.23

8 let, 1 mesec

Volk: Mip se ni zaplaniral pri menedžerskem prevzemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koordinator poslovne skupine Mip Vojteh Volk zanika, da bi se v podjetju zaplanirali pri menedžerskem prevzemu, saj tega po njegovih besedah sploh ni bilo.

"Trenutno obvladujemo nekaj več kot 42 odstotkov Mipa in čez ta prag trenutno ne nameravamo iti," je povedal v pogovoru za današnji Dnevnik. O bančnih dolgovih, ki naj bi jih imelo podjetje, pa je Volk dejal, da jih imajo verjetno vsi, ki so kupovali delnice. Volk je prepričan, da banke upnice hrvaškemu podjetju Agrokor niso ponudile v odkup Mipovih delnic. "Mislim, da je v Sloveniji toliko razuma, da banke industrije, kakršna je Mip, ne bodo začele prodajati ali ukinjati," je povedal. Boljše tržne razmere bodo za Mip po njegovem mnenju nastopile po letu 2010, za izboljšanje položaja pa naj bi bi bilo potrebno najprej zvišati cene izdelkov v mesnopredelovalni industriji.

"Finančno krizo smo načrtovali že predlani" Intenzivna rast podjetja, povečanje proizvodnih zmogljivosti in nove naložbe na tujih trgih, obenem pa manjša rast trga, ki podjetju ni dovoljevala, da bi izkoristilo proizvodne zmogljivosti in servisiralo dolgove, so po Volkovih besedah glavni razlogi za nastop likvidnostnih težav v podjetju. "Finančno krizo smo načrtovali že predlani, zato smo se lani odločili za dokapitalizacijo. Te krize ne bi bilo, če bi banke kredite reprogramirale pred tremi leti. Zdaj so jih, a ne tako, kot smo želeli," je še pojasnil Volk.

Po njegovih besedah je rešitev za težave slovenskih mesnopredelovalnih podjetij v združevanju. Pred približno mesecem dni sta Mip in podjetje Farme Ihan Panviti in Krasu predlagala povezovanje v holding. "Moja zamisel je povezava teh štirih podjetij, kar je za Slovenijo idealen model, saj bi si razdelila delo in tako ohranila mesnopredelovalno industrijo. Skupno podjetje bi rešilo večino problemov v tej panogi, tudi odnos do bank in trgovcev in nastop na tujih trgih bi se spremenila. Samo tri poti so: da se slovenska mesnopredelovalna industrija združi, da nas kupijo tujci, ali pa nas več ne bo," je o povezovanju štirih mesnopredelovalnih podjetij dejal Volk.

Mip je možnost sodelovanja pri dokapitalizaciji po njegovih besedah ponudil že julija lani, a od štirinajstih kandidatov, ki so se odzvali, nihče ni bil iz Slovenije ali iz regije, prevladovali so ameriški in britanski finančni skladi. Volk je poudaril, da bodo možnost sodelovanja v dokapitalizaciji letos še enkrat ponudili. "Zelo pa si prizadevamo, da bi interes zanjo spodbudili tudi v Sloveniji. V tem prostoru namreč ne bo obstalo nobeno mesnopredelovalno podjetje, ki ne bo imelo vsaj od 200 in 300 milijonov letnih prihodkov. Mip je med največjimi, a smo jih lani ustvarili 96 milijonov evrov," je še dejal v pogovoru za Dnevnik.

Ne spreglejte