TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
16.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 16.58

8 let, 1 mesec

V Davosu brez odgovora na gospodarsko krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V mondenem švicarskem letovišču Davos se je končalo 39. srečanje Svetovnega gospodarskega foruma.

Številni se ob tem sprašujejo, kaj so svetovni politični in gospodarski voditelji sploh dosegli v petih dneh srečanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novinar Martin Wolf je ob koncu razprave o prihodnosti svetovnega gospodarstva misli številnih govorcev povzel z besedami, da čeprav nihče ne ve natančno, kaj je treba narediti, je treba nekaj narediti in to hitro. Kot vse kaže, se bodo stvari spremenile.

Ključno bo globalno sodelovanje

Finančni in ekonomski sistemi bodo postali drugačni - bolj regulirani in nadzorovani. Ljudje bodo še vedno lahko obogateli, vendar se bo obseg bogastva zmanjšal. Za izhod iz gospodarske krize bodo ključne mednarodne institucije in globalno sodelovanje, so se strinjali udeleženci vrha v Davosu.

Čeprav so na forumu prevladovale ekonomske teme, je bil najbolj zanimiv dogodek v Davosu, vsaj po številu ogledov na spletni strani Youtube sodeč, prepir med moderatorjem Davidom Ignatiusom, turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom in izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.

Letos je bil Davos manj zvezdniški kot v preteklih letih

Letos je bil Davos manj zvezdniški kot v preteklih letih - Bono, Angelina Jolie in Sharon Stone tokrat niso bili povabljeni, so bili pa zato v ospredju svetovni voditelji, kot so kitajski premier Wen Jiabao, ruski premier Vladimir Putin, britanski premier Gordon Brown in nemška kanclerka Angela Merkel.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je srečanje v Davosu izkoristil za poziv donatorjem, naj ostanejo velikodušni, da recesija ne bi povsem uničila najrevnejših na svetu, čeprav se tudi filantropi sami soočajo s težavami. Mednarodni denarni sklad (IMF) je med forumom objavil poročilo, v katerem napoveduje, da bo letos svet beležil najnižjo gospodarsko rast po drugi svetovni vojni, najhuje pa menda šele prihaja.

Ne vedo, kaj točno narediti

Medtem ko so nekateri udeleženci menili, da je s svetovno gospodarsko krizo nastopila edinstvena priložnost za spremembe in izgradnjo boljšega ekonomskega sistem, ki bo delno temeljil na konceptu "zelene ekonomije", se jih je večina od Davosa poslovila z zaključkom, da ne vedo, kaj točno narediti.

Ne spreglejte