TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
13.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 13.40

8 let, 1 mesec

Türk: Od vlade pričakujemo še več odločnosti in prodornosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je opredelila za socialno čutečo politiko, vendar od nje pričakujemo še več odločnosti in prodornosti, je ob prazniku na prireditvi na Joštu nad Kranjem dejal predsednik.

"Kriza še ni premagana. Se komaj začenja, zato bo odločnost vladne politike odločilna, da bomo iz krize lahko prišli," je še dejal predsednik Danilo Türk. "Ukrepi naj bodo bolj razvojni" Ukrepi, ki jih od vlade po predsednikovem mnenju pričakujemo, pa niso le socialni oziroma tisti, ki so povezani z zaščito dela. "Med njimi morajo biti namreč vse bolj razvojni ukrepi. Pomislimo samo na možnost, da vlada sprejme sklep, da bo del ali celoto dividend preusmerjala v razvoj in investicije, za nove tehnologije in nova delovna mesta," je še dejal ter dodal, da možnosti za takšne odločitve so. Po Türkovo je prav, "da jih vlada poišče in jih predloži v temeljito razpravo v socialnem dialogu".

"Več pozornosti mladim" Po predsednikovem mnenju je treba več pozornosti posvetiti tudi problemom mladih ljudi, ki vstopajo v aktivno življenje. Zagotoviti jim je treba pogoje, da bodo vstopali v delovni proces z občutkom stalnosti, je še menil.

"Delo je univerzalna pravica" Sicer pa je predsednik republike spomnil, da je delo temeljna družbena vrednota in človekova pravica. "To je univerzalna pravica, ki pripada vsem in za katero se je treba vselej boriti. Več kot 150 let je potekal boj, da so danes te pravice splošno sprejete, a niso tudi splošno uresničene. Danes bolj kot kdaj koli razumemo, zakaj je treba za uresničevanje teh pravic vlagati nove in nove napore," je še dodal.

"Iz krize čim prej in čim bolje" Po Türkovih besedah je treba poskrbeti, da "bomo prišli iz krize čim prej in čim boljše". Zato je danes čas, ko "moramo o vrednotah razmišljati z največjo resnostjo". Dejal je še, da med prave vrednote sodita solidarnost in podjetnost. "Solidarnost zahteva, da vselej mislimo na skupnost. Solidarnost mora prežemati vso politiko in vsa naša prizadevanja," je še menil ter dodal, da je solidarnost tesno povezana s podjetnostjo. Zato je po njegovem mnenju treba v delo vlagati čedalje več znanja, podjetnosti in drugih oblik, ki bodo dajale gospodarsko prihodnost.

"Imamo sposobne menedžerje" Po besedah Türka smo Slovenci podjetni, saj imamo sposobne menedžerje in sposobne ljudi. "Pogosto se upravičeno kritizira tiste menedžerje, ki so s svojo neodgovornostjo in pohlepom prispevali k težavam, ki jih danes čutimo vsi. Prav je, da jih kritiziramo in prav je, da ustrezno ukrepamo, kjer so bili uvedeni protipravni postopki," je povedal predsednik republike.

"EU ne rešuje vseh problemov" Türk je ob peti obletnici vstopa Slovenije v EU ob robu prireditve dejal, da "smo se morda preveč zanašali na to, da pravila EU rešujejo vse probleme." Ob tem je dodal, da članstvo v EU kljub temu olajšuje nekatere probleme, predvsem v smislu, da smo v območju evra.

"Najti bomo morali rešitve, ki bodo zagotovile delovna mesta" Predsednik je še dejal, da EU problemov, ki so povezani z izgubo delovnih mest, ne zna reševati. "In tega takrat, ko smo vstopali, nismo mogli vedeti. Danes bomo morali najti rešitve, ki bodo zagotovile delovna mesta našim delavcem. To je naloga te države in naše vlade," je še dodal.

"Stranke se poskušajo zediniti o enem stališču okoli Rehnovega predloga" Glede aktualnega vprašanja meje s Hrvaško je Türk ovrgel trditve, da je slovenska politika doživela razkol pri vprašanju okoli Rehnovega predloga. "Stranke se posvetujejo o tem vprašanju in se poskušajo zediniti o enem stališču okoli Rehnovega predloga. Kot vemo, bo še nekaj dni posvetovanj, potem pa bodo oblikovali stališče. Verjamem, da bo dosežen visok nivo soglasja," je še dejal.

Sicer pa se danes na Joštu nad Kranjem odvija že 35. tradicionalna prvomajska prireditev s pestrim kulturno-zabavnim programom. Že od 8. ure zjutraj so udeležence ob prihodu pozdravljali pari v narodnih nošah ter jim delili rdeče nageljne. Program bodo tekom dneva med drugim popestrili pihalni orkester Mestne občine Kranj, igralec Polde Bibič, imitator Marjan Šarec in ansambel Čuki

Ne spreglejte