Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
15.33

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

migrena informacije zdravila

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.33

1 leto

V procesu zdravljenja so informacije prav tako pomembne kot zdravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že dolgo je znano, da informacije, ki jih zdravniki ob predpisovanju terapij zagotavljajo bolnikom, igrajo pomembno vlogo v procesu zdravljenja, zlasti v smislu odzivanja na zdravljenje z zdravili.

Najnovejša študija migrenskega glavobola to potrjuje. Bolnikova pričakovanja, pozitivna, negativna ali nevtralna, vplivajo na terapijo z zdravili ali placebo učinek.

Znanstveniki iz Beth Izrael Deaconess Medical Center (BIDMC) so v okviru svoje študije prvič količinsko opredelili, koliko lahko lajšanje bolečine pripišemo farmakološkim učinkom zdravil in koliko placebo učinku. Prav tako so dokazali, da sta za učinkovito zdravljenje pomembna tako pozitivno sporočilo kot tudi ustrezna zdravila.

Placebo učinek je nepriznan partner močnih zdravil Primerjavo učinkov zdravljenja z zdravili in placebom so primerjali pri 66 bolnikih s ponavljajočimi se migrenskimi glavoboli, in sicer pri vsakem pacientu pri sedmih ločenih napadih. Njihove ugotovitve so razkrile, da se je prednost migrenskega zdravila Maxalt (rizatriptan) povečala, če so bolnikom dejali, da prejemajo učinkovito zdravilo za zdravljenje akutne migrene. Omenjeni izraelski znanstveniki so prepričani, da je njihova študija pokazala, da zdravnik z dvigom bolnikovega pričakovanja glede zdravljenja z določenimi zdravili dvigne tudi njegovo učinkovitost, večja učinkovitost zdravila pomeni krajše migrenske napade, kar nadalje posledično vodi v manjšo porabo zdravil.

O podobnem zmanjšanju bolečine so bolniki poročali tudi takrat, ko so jim zamenjali tablete zdravila Maxalt s placebom. Prav tako so o lajšanju bolečine poročali tudi, ko so vedeli, da prejemajo placebo, kar je bilo po njihovem mnenju še vedno bolje, kot da bi ostali brez kakršnegakoli zdravljenja. Omenjeno po mnenju znanstvenikov kaže na to, da je placebo učinek nepriznan partner močnih zdravil. Prav tako rezultati kažejo, da terapija z zdravili skupaj s pozitivnimi informacijami postopoma poveča učinkovitost tako dejanskih zdravil kot placebo učinka.

Ne spreglejte