Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
9.06

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

solna terapija dihala koža sprostitev

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 9.06

3 leta, 4 mesece

Spoznajte pozitivne učinke solne terapije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S solno terapijo lajšamo težave bolezni dihal, alergij in kožnih sprememb. Mi smo jo lahko preizkusili na lastni koži in ugotovili njene blagodejne učinke.

V Solni vili nas je prijazno sprejela Maruša Podboršek, ki je spoznala pozitivne učinke solnih terapij in bila nad njimi tako navdušena, da sta se z možem odločila, da bosta odprla svoj salon solnih sob. Glavni razlog za to je bil njun sin, zdaj pa tja lahko povabita prav vse, stare od nič do 99 let.

Na obisku v Solni vili smo že takoj ob vstopu v salon začutili, da gre za zares blagodejno okolje. Medtem ko smo se pripravljali, da bomo vstopili v solno sobo in razvajali naša dihala, pa smo Marušo povprašali vse o solni terapiji. Prijazno nam je odgovorila na vsa naša vprašanja, tako da zdaj lahko z gotovostjo terapijo priporočimo prav vsem, ki imajo težave z dihali in kožo. Priporoča jo predvsem otrokom, dobra pa je tudi za športnike ali pa tiste, ki se želijo le malce sprostiti.

Mi smo se nato odpravili na sprostitev v Himalajsko sobo, kjer je vzdušje zares pomirjujoče, več o našem pogovoru in o solnih terapijah pa si preberite spodaj.

Maruša, za začetek nam prosim pojasnite, kaj je solna terapija in kako pravzaprav poteka. Solna terapija je terapevtska metoda z aerosolom medicinske soli, ki je tako fino mlet, da doseže vse kotičke vaših dihal. V solno sobo ga vpihava medicinska naprava, imenovana halogenerator. Solna terapija poteka tako, da po vstopu v solno sobo začne medicinska naprava vpihavati aerosol soli, vi pa ga vdihavate. Terapija je klinično preizkušena in naravna ter zelo dobra za vaše zdravje. Pozitivni učinki solnih terapij se kažejo v izboljšanju pljučne funkcije, okrepi se imunski sistem, obnovi se sluznica dihalnih poti, kar vpliva na manjšo pogostost poslabšanja bolezni, zmanjšajo pa se tudi izostanki iz vrtca in šole.

V salonu imate tri solne sobe. Kaj pravzaprav je solna soba? Solna soba je prostor, namenjen izvajanju solne terapije. Stene in strop so običajno obdani s soljo, tla pa pokriva debela plast soli, ki ima vlogo peskovnika. Priporočljivo je, da se otroci z njo igrajo, zato sva poskrbela, da so v sobi za otroke tudi igrače.

V čem se vaše tri solne sobe razlikujejo? Ko sva z možem gradila solne sobe, sva predvsem mislila na otroke. Zgradila sva dve solni sobi, namenjeni otrokom, eno pa sva namenila odraslim in jih tudi tematsko poimenovala: Solna vila, Pod vodo in Himalajska soba. V Solni vili je hiška, v kateri se otroci zelo radi igrajo. Ker je vila pravljično bitje, ki nam želi dobro in nam pomaga, je na steni njena slika. Soba Pod vodo omogoča doživetje podvodnega sveta, saj stene krasijo krogi z ribicami. Himalajska soba je po najinih podatkih edina v Sloveniji, saj je pretežno narejena iz solnih zidakov, kjer z igro svetlobe ustvarimo zelo pomirjujoče in prijetno vzdušje. Priporočamo jo odraslim.

Pravite, da solno terapijo priporočate prav vsem, starim od nič do 99 let. Na katere težave blagodejno vpliva? Dobro naj bi vplivala na dihala in kožo … Tako je, terapija učinkuje na kožo in na dihalne poti. Suh solni aerosol ima zelo globoko prodornost. Močno vpliva na delovanje limfnega sistema, ki kožo hrani. Če limfa ne deluje pravilno, se pojavijo dermatitis, alergijska stanja, luskavica. Ker suhi aerosol globoko prodre tudi v dihala, hkrati dihalne poti očisti odvečne sluzi in krepi sluznico.

Med težave z dihali spadajo: astma, dolgotrajno vnetje gornjih dihal, kronične bolezni dihal, kronična vnetja grla, kronična ali občasna vnetja mandeljnov, kronični sinusitis – občeljustnih votlin, bronhitis, ki vztraja več kot dva tedna, kronični bronhitis, ponavljajoči se bronhitis in pljučnice, kronično vnetno stanje ušes, pogoste virozne infekcije, seneni nahod, lažje dihanje in zmanjšanje pokašljevanja pri kadilcih. Pomagala bo tudi pri naslednjih težavah s kožo: vnetje kože, luskavica psoriaza, huda vnetja kože. Solna terapija je odlična tudi kot preventiva in regeneracija za športnike, za pevce pred nastopi, proti smrčanju, stresu in za krepitev imunskega sistema.

Kdaj so začeli uporabljati solne terapije? Prvi, ki so odkrili čarobno moč soli, so bili Grki (vdihavanje solne pare). Nato so v srednjem veku zdravilno moč solnih jam odkrili menihi, ki so hodili tja vdihavat zrak. Ta metoda se je uporabljala nekje do 90. let prejšnjega stoletja, nato pa so v Rusiji ustvarili zdravilno mikroklimo solnih jam na površju in jo poimenovali haloterapija oziroma solna terapija.

Od kje pa vam navdušenje nad solno terapijo? Vzrok je bil najin sin, ki je bil z vstopom v vrtec nenehno bolan. Verjetno je marsikomu poznana dinamika: dva dni vrtca, 14 dni doma, antibiotik, ventolin in analgetik. Preizkusili smo tudi druge metode, vendar se je solna terapija najbolje obnesla. Takrat sva si z možem vzela čas in vodila sina na solne terapije. Naredili smo serijo terapij v januarju in najin sin je bil do jeseni zdrav. Potem pa so se težave ponovile. Mož je nato dobil idejo, da bi sama zgradila solne sobe in pomagala tudi drugim.

Že večkrat je bilo mogoče zaslediti, da je solna terapija priporočljiva za otroke. Otroci, ki obiskujejo vrtce in šole, so vsakodnevno izpostavljeni nalezljivim boleznim. Z obiski solnih terapij preventivno krepijo imunski sistem in sluznico dihal. Še posebej pomagajo otrokom v akutnih stanjih bolezni dihal, saj se ponavadi, zaradi delovanja hitrejših procesov v otrokovem telesu, sluznica dihal še toliko bolje odziva na aerosol.

Priporočamo jih predvsem zato, ker redni preventivni obiski v solni sobi zmanjšajo pojavnost obolenj do dvakrat. Krepijo otrokov imunski sistem, delujejo protivnetno in odpravljajo učinke, ki so jih na mladem organizmu pustili antibiotiki.

Pa lahko otrok po solni terapiji tudi zboli? Ne. Po vsaki končani terapiji igrače razkužimo, sobo pa prezračimo. Sama solna soba je sterilna, saj suh aerosol ustvarja sterilno, hipobakterijsko in z negativnimi ioni nabito atmosfero.

Kaj pa če je otrok ali odrasli že bolan? Lahko vseeno pride na terapijo? Da. Le ob povišani telesni temperaturi se solne terapije odsvetujejo, saj le še dodatno obremenijo srce in mlad organizem. Če vam zdravnik predpiše zdravila, jih jemljite, ob tem pa si lahko zelo pomagate s solnimi terapijami, saj pomagajo pri redčenju sluzi, da se hitreje odstrani iz dihalnih poti, hkrati pa krepi imunski sistem.

Jo komu odsvetujete? Da. Če ste noseči, ste preboleli tuberkulozo ali jo prebolevate, če imate vročino, srčno popuščanje, rakava obolenja, previsok krvni pritisk (če ni reguliran z zdravili), obisk solnih terapij odsvetujemo.

Kolikokrat naj bi obiskali solno terapijo? Je dovolj enkrat ali naj bodo obiski redni? Učinki so vidni že takoj po eni terapiji, za daljšo odpornost pa je potrebna serija terapij. Kako pogoste so terapije, je odvisno od vrste bolezni, starosti bolnika in stopnje bolezni.

Kako se vedemo v solnih sobah? Ob prihodu se je treba preobleči v čista oblačila, predvsem nogavičke in hlače. Predvsem ne delamo škode. Starši odgovarjajo za otroke. Peskovnik soli, ki je na tleh, ni namenjen uživanju, saj sol ni prečiščena, prav tako sol ni namenjena razmetavanju. V solne sobe je prepovedano nositi hrano in pijačo. Predvsem pa s svojim vedenjem ne motimo drugih obiskovalcev solnih terapij.

Ne spreglejte