Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
10.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 10.13

8 let, 1 mesec

Preprečite bolečine v hrbtenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Imate težave s hrbtom pa ne veste, zakaj in kako se z njimi spopasti?

Naj vam že takoj zaupamo, da je to težava, s katero se spopada veliko ljudi. A dobra novica je, da lahko večino tovrstnih bolečin preprečite.

Boli? Vaš hrbet ima zahtevno nalogo, saj nosi težo vašega celotnega telesa. Njegovo delovanje je osnova za skorajda vsak premik, ki ga naredite in prav zaradi tega je lahko še posebej občutljiv za poškodbe in bolečine, ki vas lahko za kar nekaj časa onesposobijo. Najbolj na udaru je spodnji del hrbta, ki nosi večino teže in obremenitev telesa. Bolečina se najpogosteje pojavi takrat, ko se pretegne kakšna od mišic ali vezi, če stvari dvigujete nepravilno ali če dvigujete pretežke stvari ali pa če napravite nenaden čuden gib. Včasih lahko bolečine povzroči tudi mišičen krč, spet drugič pa do tega pride ob nakopičenju obremenitve ter z dogodkom, ki bolečino sproži. Seveda pa pogosto vzrok bolečine ni očiten.

Je rešitev vedno le strokovna pomoč? Mislite, da morate že ob prvih simptomih bolečin v hrbtenici obiskati zdravnika? Premislite še enkrat! Velika večina bolečin v hrbtu se namreč izboljša sama, s pomočjo zdravljenja in nege. Seveda je za to včasih potrebnih kar nekaj tednov, a prve znake izboljšanja lahko opazite že v prvih treh dneh po začetku zdravljenja. V primeru, da se to ne zgodi, je bolje, da pomoč poiščete pri zdravniku, saj lahko v redkih primerih bolečine v hrbtu kaže na resnejše zdravstvene težave.

Znaki, zaradi katerih je bolje za mnenje poprositi zdravnika, so: - nenehna ali intenzivna bolečina, ki se še posebej kaže takrat, ko zvečer ležete v posteljo, - bolečina, ki se širi navzdol po eni ali drugi nogi oziroma po obeh nogah, - bolečina, ki povzroča šibkost, otopelost ali mravljince v eni ali drugi nogi oziroma v obeh nogah, - bolečina, ki povzroča težave s črevesjem ali mehurjem, - bolečina, ki je povezana z bolečinami v trebuhu ali utripanjem srca ali vročico, - če s pojavom bolečine začne padati tudi vaša telesna teža.

Posebni testi za ugotavljanje bolečin v hrbtenici običajno niso potrebni. Vseeno pa bo vaš zdravnik najverjetneje preveril 'delovanje' vašega hrbta ter zmožnost stoje, sedenja, hoje in dvigovanja nog ter testiral vaše reflekse. Tovrstni pregled pomaga zdravniku pri določanju položaja iz katerega izvira bolečina, kako vas le-ta omejuje in ali imate morda mišični krč. Seveda pa tovrstni pregled tudi izključi ostale, resne vzroke za vaše težave s hrbtenico. V primeru, da bi se izkazalo, da gre za resnejše težave, lahko pričakujete še dodatna testiranja.

Kako si lahko pomagate sami Sedaj veste, da lahko bolečine v hrbtenici sanirate tudi sami. Zato, da bi to storili, kar se da učinkovito pa vam ponujamo nekaj nasvetov. - Ko vas zagrabi v hrbtenici, je najbolje kar lahko storite to, da počivate in to v kar se da udobnem položaju. Poskusite se uleči na bok, blazino si položite med kolena ali pa se ulezite na tla ter si blazino položite pod kolena. Vsekakor ne ostanite v enem položaju predolgo. Priporočljivo je, da se vsaki 2-3 ure tudi odpravite na kratek sprehod (za 10 do 20 minut), nato pa se vrnite k počitku. - Takoj, ko je mogoče, se vrnite k vsakodnevnim aktivnostim, saj poležavanje v postelji več kot dan ali dva lahko vašo težavo le še poslabša. Gibanje pomaga mišicam, da ostanejo močne. Priporočamo vam, da poskusite s hojo, ki je najpreprostejša in verjetno tudi najboljša vadba za spodnji del hrbta. Seveda vam bo zdravnik morda priporočil tudi druge, določene vaje, ki vam bodo pomagale pri krepitvi hrbtnih mišic. - Po potrebi jemljite zdravila za lajšanje bolečin, a pred njihovo uporabo, se o tem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo tudi vedel svetovati katera zdravila so za lajšanje tovrstnih bolečin najprimernejša.

Preprečite težave Bolečine v hrbtenici se, na žalost, rade vračajo, zato, da se jim izognete, pazite, da … - … boste redno telovadili ter krepili hrbtne in trebušne mišice; - … da boste vzravnano stali in sedeli ter pravilno dvigovali težke stvari; - … da se boste izognili stresu oz. ga vsaj poskusili obvladati; - … da boste ohranjali zdravo telesno težo, se izogibali naprezanju ter obremenjevanju (predvsem spodnjega dela) hrbta; - … da boste nosili udobne čevlje; - … da boste v svoj jedilnik vnesli hrano bogato s kalcijem, fosforjem in vitaminom D, saj le-ta pomaga preprečevati osteoporozo, ki lahko vodi h krhkim kostem ter posledično k zlomom in bolečinam v spodnjem delu hrbtenice.

Ne spreglejte