Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 9.57

8 let

Noni, sadež južnih morij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z zdravilnimi učinki nonija se Evropejci pobližje spoznavajo šele danes, čeprav ga v Polineziji uporabljajo kot hrano, zdravilo in še marsikaj že več kot 2000 let. Pravijo mu tudi darilo bogov.

Noni (Morinda citrifolia) spada v družino broščnic (v tej skupini najdemo tudi kakavovec) in čeprav lahko kot drevo doseže izjemno višino osmih metrov, je primernejše, da ga označimo za grm. Za njegovo opraševanje poskrbijo vetrovi in žuželke, v nekatere predele sveta so ga zanesli ptice in ljudje. Izvira iz Polinezije in pretežno uspeva na vulkanskih tleh, bogatih z minerali, ki jih najdemo na Filipinih, Havajih, Fidžiju, v Indiji, na Kitajskem ... Sadež doseže velikost povprečnega krompirja, po obliki spominja na nezrele storže, lahko je svetlo rumene, prozorno bele ali zelene barve, ima značilen trpek in grenak okus ter izrazit vonj, ki spominja na smrdljive sire, zato mu ponekod pravijo tudi "cheesefruit". Nezrele ali polzrele plodove je mogoče uživati surove, kuhane ali posušene, sadež pa je uporaben v celoti: cvet, pečke, lubje, korenine, listje. V nonijevih listih na Samoi ali Fidžiju še danes dušijo ribe ali meso, ki jih potem zaužijejo skupaj z listi, iz polzrelega nonija pa stiskajo sok.

Nonijeve zdravilne lastnosti

Preden si pogledamo uporabo nonija v praksi, spoznajmo njegovo sestavo. Noni vsebuje neverjetno število vitaminov, med katerimi prednjači vitamin B: B1 za dobro delovanje srčne mišice, črevesja in čvrstega skeleta, preprečevanje utrujenosti in bolečin v mišicah, B2 (riboflavin) prispeva k lepi koži, priporoča se ga nosečnicam, B3 (niacin) igra pomembno vlogo pri delitvi in nastajanju novih celic, B6 pomaga jetrom, vsebuje pa tudi folno kislino, vitamin A (predvsem karotin), ki ščiti imunski sistem, biotin, ki razgraja maščobe, vitamin C, vitamin E ... Ne smemo pa pozabiti na minerale, saj je noni poln kalcija, ki ga telo potrebuje za obnovo kosti, magnezija, natrija, kalija, železa, cinka, selena, joda, bakra, silicija, mangana, kroma ...

V listih, koreninah in skorji najdemo tudi biološko aktivne snovi, ki jih v sadežu ni, omenimo pa le najpomembnejše: - alkaloide (delujejo poživljajoče, odvisno od odmerka, za primerjavo, tudi kofein je alkaloid), - serotonin (uravnava ritem spanja in budnosti), - flavonoide (varujejo telo pred oksidiranimi maščobami, delujejo kot antioksidant), - encime (pospešujejo presnavljanje snovi v telesu).

Čudež pri roki

Noni ima seveda še veliko več pozitivnih lastnosti, kot smo jih našteli, strokovnjaki pa jih z vedno novimi raziskavami še danes osupli odkrivajo. V glavnem se noni uporablja za zdravljenje alergij in drugih pretiranih reakcij imunskega sistema, bolezni srca in ožilja, depresij in izboljšanje splošnega počutja, diabetesa, revmatskih obolenj, artritisa, kronične utrujenosti, sindroma izgorelosti, raka, bolečin (migren), zasvojenosti, debelosti, težav v spolnosti, želodčnih in črevesnih težav.

Noni se po navadi uživa kot sok, iztisnjen iz sadeža, pomešan z vodo, pogosto tudi z drugimi sokovi in z dodatki konzervansov, sicer ga je treba pasterizirati, da se ne pokvari. Koncentracije nonija so različne, preverite jih na etiketi izdelka! Noni v prahu nastane tako, da iz približno desetih litrov svežega soka pridobijo en kilogram prahu, ki pa ga ni treba dodatno konzervirati, zato je primernejši za transport, saj se ga lahko pakira tudi v obliki kapsul. Za zunanjo uporabo se noni uporablja tudi v obliki mila, losjonov in krem, ki jim je dodan v obliki olja, iztisnjenega iz listov ali sadeža, zato ga uvajajo tudi v wellness tretmaje.

Ne spreglejte