Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
10.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 10.13

8 let, 1 mesec

Naj bo ukvarjanje s športom varno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kolena in drugi sklepi so pri ženskah bolj občutljivi kot pri moških, zato lahko hitro pride do poškodb.

Poskrbite, da bo telesna vadba varna in da boste ob njej čim bolj okrepili svoje sklepe. Pri ženskah sprememba količine estrogena, ki je povezana z menstrualnim ciklusom, vpliva tudi na spremembo količine kalcija v kosteh, te pa lahko zaradi tega postanejo bolj krhke. Kolena so od vseh sklepov najbolj izpostavljena, zato se velikokrat poškodujejo. Če med telesno vadbo začutite bolečine, je to znak, da boste morali precej okrepiti svoje sklepe, če se želite izogniti resnejšim poškodbam.

Zakaj sklepi bolijo Če pri gibanju začutite bolečino v celem sklepu, to pomeni, da imate že težave s koleni. Nenehno ponavljanje istih gibov lahko izzove vnetje vezi, ki omogočajo gibljivost kolen. Zato ne preobremenjujte kolen in za redno telesno aktivnost raje izberite pilates ali vožnjo s kolesom z majhnimi obremenitvami, torej po ravnini. Poleg tega ne delajte počepov z utežmi in v fitnesu izbirajte naprave, ki ne bodo preveč obremenile sklepov. Po ukvarjanju s športom kolena velikokrat otečejo, saj si poškodujemo meniskuse. To sta dve tanki blazinici, ki ležita med spodjim delom stegnenice in zgornjim delom golenice in omogočata gibljivost sklepa. Pri hitrih gibih, skokih in obratih ju lahko poškodujemo, najpogosteje pri športih, ki vsebujejo skoke, na primer košarki, nogometu, odbojki, tenisu. Previdni bodite tudi pri zaviranju s podplati, na primer pri odbojki. Ko vaše stopalo drsi po tleh, se ves pritisk prenese na koleno, ki mora zdržati močno trenje. Pri vadbi vam bo zato pomagal elastični povoj, ki ga ovijte okoli kolen. Lotevajte pa se športov, ki krepijo elastičnost in so dobri za meniskuse, na primer kolesarjenje, plavanje, hoja ali step aerobika. Vedite, da ne morete okrepiti vezi; okrepite lahko samo mišice, na katere se te vezi pripenjajo. Gibljivost sklepov lahko izboljšate z napravo za veslanje ali kolesarjenjem pri malih obremenitvah.

10 nasvetov za varen šport Da se boste med športom izognili poškodbam in med vadbo uživali brez poškodb, upoštevajte naslednje nasvete. Postavite si cilj. Če že dolgo niste bili telesno aktivni, ne obupajte, če sprva v lahkem teku ne boste mogli preteči niti kilometra. Najprej si morate pridobiti kondicijo in okrepiti mišice. Zato na začetku raje hitro hodite kot tecite, saj sicer tvegate poškodbe sklepov. Kupite si kvalitetne športne copate. Za nasvet vprašajte v specializirani športni trgovini in raje odštejte malo več. Te copate imejte samo za tek, če jih boste nosili ves dan, se bodo čvrsti deli, ki ščitijo gležnje, prehitro omehčali. Previdno v izogib zvinom. Med športno aktivnostjo nosite visoke športne copate, ki bodo varovali gležnje pred zvini. Če ste si nogo že kdaj zvili, se raje izognite teku, saj tvegate nove zvine. Vedno se ogrejte.Pred začetkom treniniga se vedno ogrejte. Če greste na primer teč, prvih nekaj minut hodite. Po vadbi so nujne vaje za raztezanje, saj preprečujejo bolečine v mišicah po vadbi. Pojdite v naravo. Od hoje ali teka v naravi boste imeli več koristi kot od vadbe v telovadnici. Poleg tega vadba ne bo postala enolična, saj boste tekli na različnih podlagah in proti vetru, s čimer boste pokurili še več kalorij. Gibanje v naravi pa poleg tega preskrbi celice s kisikom in omogoča boljše počutje. Ne bojte se vzpetin. Če boste tekli tudi navkreber, boste porabili več kalorij in bolj učvrstili mišice. Seveda šele takrat, ko boste imeli predhodno kondicijo. Zravnajte se. Med tekom stisnite trebušne mišice, da vam bodo podpirale hrbet. Ne zvijajte hrbtenice, ampak se držite vzravnano. Tecite z naravnimi koraki, to pomeni, da na tla najprej spustite peto, potem stopalo in na koncu se odrinite s prsti. V družbi je zabavneje. Če imate koga, s katerim se skupaj ukvarjate s športom, je manj verjetnosti, da boste vadbo izpustili, ker boste preutrujeni ali preleni. Najboljše je, da si določite termine, v katerih boste redno vadili. Elastični povoji. Če imate slabe vezi in vas kolena pogosto bolijo, pri vadbi nosite elastične povoje. Če ste imeli operacijo na kolenu, uporabite močnejšo opornico, ki vam jo predpiše zdravnik. Ščitila bo sklep in preprečila nevarne gibe. Vaje za sklepe. Pomembno je, da vadite redno in vztrajno, saj je potrebno precej časa, preden okrepite svoje sklepe. Veliko lahko naredite tudi doma, na primer tako, da nek predmet primete z nožnimi prsti, ga dvignete s tal in počasi spustite. Po stanovanju lahko hodite bosi, najprej po prstih, nato po petah. Tudi tako bodo vaši sklepi močnejši.

Ne spreglejte