Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
14.09

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

miti hrana alkohol sladkor kalcij

Torek, 11. 11. 2014, 14.09

2 leti

Alkohol pri kuhanju izhlapi in drugi miti o hrani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri kuhanju in prehranjevanju včasih težko sledimo vsem zapovedim in prepovedim, zato smo zbrali nekaj pogostih mitov in pogledali, v kolikšni meri držijo.

1. Alkohol v hrani med kuhanjem izhlapi

Tisti, ki med kuhanjem alkohol ne samo pijete, ampak ga nekaj tudi zlijete v hrano, verjetno verjamete, da bo ta med kuhanjem izhlapel. A kot so v študiji iz leta 1992 zapisali v Journal of the American Dietetic Association, med kuhanjem izhlapi samo del alkohola, med 4 in 85 odstotki alkohola pa ostane v hrani tudi po kuhanju ali peki, odvisno od tega, ali ste alkohol vmešali v testo ali dodali v omako, ki ste jo nato povreli.

2. Žvečilni gumi prebavimo v sedmih letih

Verjetno so vam v otroštvu starejši pogosto dejali, da žvečilnega gumija ne smete pogoltniti, saj bo ta v vaših prebavilih ostal kar sedem let. To seveda ne drži, saj v prebavilih nobena hrana ne ostane tako dolgo, razen če je tako velika, da ne more iz trebuha, ali pa če se zatakne v prebavilih. Sladila v žvečilnem gumiju bodo v prebavilih razpadla, preostanek pa bomo izločili skupaj z drugo hrano v običajnem času.

3. Obstaja hrana, ki ima negativne kalorije Hrana z negativnimi kalorijami naj bi bila tista hrana, s katero dobimo manj kalorij, kot pa jih porabimo, da jo prebavimo. Takšna hrana naj bi bila med drugim tudi zelena, a kot je za BBC dejal Tim Garvey iz univerze v Alabami, takšna hrana ne obstaja. Steblo zelene ima namreč približno deset kalorij, kar je malo, a za samo prebavo telo porabi le dve kaloriji.

4. Vegetarijanci ne morejo dobiti dovolj beljakovin z zelenjavo Eno od pogostih vprašanj rastlinojedcem je, kako dobijo dovolj beljakovin, če ne jedo mesa. Priporočljiv vnos beljakovin za ženske je 46 gramov, za moške pa 56 in kot kažejo raziskave, veliko ljudi na dan poje bistveno več beljakovin, kot bi bilo zanje idealno. Beljakovine lahko zaužijemo s sojo, stročnicami, rižem, lečo in če niste vegani, tudi z jajci ter mlekom in mlečnimi izdelki. Ključna je raznovrstna prehrana.

5. Kalcij lahko dobimo samo z mlekom Kalcij je ključen pri preprečevanju osteoporoze, a mleko ni edino živilo, iz katerega ga lahko dobimo. Vsaj tako dobri viri kalcija, kot je mleko, so namreč še ohrovt, špinača in na splošno zelena listnata zelenjava, najdemo pa ga tudi v tofuju in suhem sadju. Poleg tega kalcij sam po sebi ne zadostuje, da ga telo lahko absorbira, potrebujemo tudi vitamin D, ki pa ga najlažje dobimo prek gibanja na prostem na sončni dan. Poleg prehrane je za zdrave kosti pomembna tudi redna vadba, predvsem vadba z utežmi.

6. Otroci so zaradi sladkorja hiperaktivni Hiperaktivnosti pri otrocih ne povzroča sladkor, vseeno pa obstaja precej dobrih razlogov, da tako pri otrocih kot pri sebi omejite količino zaužitega sladkorja. V znanstveni reviji Abnormal Child Psychology so objavili tudi ugotovitve, da starši svoje otroke dojemajo, kot da se vedejo hiperaktivno takrat, ko jim dajo piti sladkane pijače, četudi so te pijače v resnici brez sladkorja.

Ne spreglejte