Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 4. 2015, 11.09

6 let, 7 mesecev

Uredite okolico hiše: dvorišče, dovozno pot in teraso

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spomladansko čiščenje je pospešeno zajelo domove. Na nove začetke pripravljamo notranjost hiš, ne smemo pa pozabiti niti na okolico. Kako kar najbolje urediti teraso, dvorišče in dovozno pot?

Spomladanska "generalka" tudi zunaj

Prišli so topli dnevi, ko vse več časa preživimo zunaj. Pomlad je tudi čas za nove začetke, zato se mnogi lotijo spomladanskega čiščenja ali t. i. spomladanske generalke. Ta poteka tako v notranjosti hiše kot okoli nje. Če želite, da je vaš dom urejen že na prvi pogled, uredite tudi teraso in očistite dvorišče ter dovozne poti.

Urejeno dvorišče za dober prvi vtis

Ni dovolj, da pospravite samo notranjost hiše, saj prvi vtis urejenega doma naredi zunanji prostor, ki ga obdaja.

Zima, spomladanske nevihte in rastlinje so vam zagotovo na dvorišču pustili nered. Spomladi boste veliko več zunaj, zato je zadnji čas, da ga ponovno uredite. Prvi korak naj bo temeljito čiščenje. Po dolgi zimi bo to najverjetneje zahtevalo kar precej dela, a dober načrt bo poskrbel, da bo delo hitro steklo.

Skrivnost pa je tudi v pravem orodju. Delo bo zagotovo lažje in bolj učinkovito, če boste uporabili kakovostno orodje.

Proti trdovratni umazaniji z visokotlačnimi čistilniki

Z visokotlačnimi čistilniki STIHL boste dosegli popolno čistočo. S številnimi dodatki boste temeljito, hitro pa tudi udobno očistili različne površine, poti in celo vozila. Izberite jih glede na zahteve površine, na primer:

- če želite hitro očistiti večje površine, izberite čistilec površin RA 101, ki čisti hitro in brez škropljenja vode, - občutljivih površin se lotite s krtačo za površinsko čiščenje, - če imate več težko dostopnih mest, si priskrbite celoten komplet za čiščenje.

Po nevihti v boj proti neredu s pihalniki in sesalniki z drobilnikom

Ti bodo zelo uporabni po koncu nevihte, saj boste s pihalniki in sesalniki z drobilnikom STIHL hitro zbrali, posesali in zdrobili vse, kar je veter raznesel po okolici. Odločite se lahko med: bencinskimi, akumulatorskimi, nahrbtnimi ali električnimi pihalniki z drobilnikom.

Kdaj vse bo pihalnik uporaben?

Za odstranjevanje in zbiranje listja, za odstranjevanje ostankov trave po košnji, za čiščenje površin za parkiranje, tudi za čiščenje druge opreme, za čiščenje pločnika, z njimi lahko očistite tudi žlebove …

Ne pozabite niti na detajle na poti in dvorišču

Ne glede na to, ali pometate z navadno metlo ali uporabljate eno od bolj namenskih orodij, kot so vrtni noži z dolgimi ročaji, zelo uporabna bo serija orodij, ki poudarja funkcionalnost in majhno težo.

Z malo napora boste z orodji Fiskars, ki so funkcionalna in zahtevajo malo napora, dvorišče in detajle na njem očistili temeljito.

Delo še ni povsem končano: očistite tudi teraso

Zdaj ko ste očistili dvorišče in dovozno pot, morate na pomlad pripraviti le še teraso. Tudi tu naj bo prvi korak čiščenje, saj brez tega ne boste mogli začeti nadaljnjega urejanja. Pri tem uporabite enako orodje kot pri čiščenju dvorišča, zelo uporabna bo že omenjena serija orodij Fiskars.

Saj veste, kaj je treba, kajne? Očistite tla, robove, ne pozabite na ograjo in stopnice, preverite tudi zidove, ali so tam morda kakšne pajčevine ali listje. Skratka, vzemite si dovolj časa in poskrbite za vsak kotiček. Naj se terasa v novi sezoni zares zasveti!

Ko bo terasa očiščena, jo preuredite v prijeten prostor. Opremite jo tako, da bo tam vladalo dobro vzdušje, ki vas bo spodbujalo pri novih začetkih. Predstavljamo nekaj idej, ki ne bodo zahtevale veliko denarja ali časa.

Na balkon ali teraso postavite rastline

Cvetlice in druge okrasne rastline občutno polepšajo prostor. Ustvarjajo tudi umirjeno okolje. Če že imate rastline, jih osvežite in odstranite morebitne odmrle liste. Lahko dodate tudi nekaj novih: izberite take, ki jim bo ustrezala svetloba na vaši terasi.

Dodajte okras, ki vam nekaj pomeni

Poleg rastlin lahko postavite tudi kakšen okras ali spominek z izleta, morda kakšno darilo, ki ste ga prejeli od ljubljene osebe. Zunanji prostor bo tako še prijetnejši kraj za preživljanje prostega časa.

Naj vam bo udobno

Na stole ali klopce, ki ste jih postavili na balkon, položite blazine. Videti bo bolj domače, pa še udobno vam bo. Izbira barv je odvisna od vašega okusa: nekateri so za pisane barve, drugi želijo bolj izbran videz terase. Če ste med prvimi, dodajte vzorčaste blazine, drugi naj se odločijo za največ tri barve, da bo balkon videti bolj moderen.

Stopite na mehko podlago

Na teraso namestite tudi preprogo, ki bo dala občutek še bolj premišljene ureditve prostora. Lahko se odločite za več manjših preprog: eno postavite pod mizo, drugo pa tja, kjer vstopite v prostor.

Ustvarite senčno zavetje

Na balkon postavite senčnik, ta vas bo branil pred močnim soncem, ustvaril pa bo tudi intimnejše okolje.

Ne spreglejte