Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
10.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet vrtiček na balkonu

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 10.18

6 let, 7 mesecev

Bi imeli svežo zelenjavo tudi pozimi?

Siol.net

Foto: Thinkstock

Zima je čas, ko naše telo potrebuje največ vitaminov in drugih bogatih hranil, da se bo lahko branilo pred nizkimi temperaturami in boleznimi. Zato si sveže obroke zagotovimo tudi v tem času.

Že dobro smo zakorakali v zimo, to pa še ne pomeni, da se moramo za pol leta odreči sveži zelenjavi. Tudi pozimi lahko na svojem balkonu uredimo vrt in jo pridelamo, da nas bo oskrbela z vitamini in popestrila naše jedi.

Ekološki vrt na vašem balkonu

Le kdo si ne želi sveže hrane skozi vse leto? Že pred novim letom lahko sprejmete odločitev, da se ne boste odrekli zdravi prehrani. To bo popolnoma preprosto, saj si svežo zelenjavo lahko pridelate na svojem balkonu, kamor si postavite toplo gredo. Postanite ljubiteljski vrtnar, hvaležno pa vam ne bo le telo, temveč tudi duh, saj gojenje zelenjave deluje pomirjujoče in z njim premagujemo stres. In obljubljamo vam – sveža zelenjava v zimskih jedilnikih se bo še kako prilegala vašim želodcem.

Kaj potrebujete za izdelavo tople grede?

 | Foto: 1. Najprej izberite material, iz katerega boste izdelali okvir za gredo. Odločite se lahko za les, ki dobro zadržuje toploto in ni zahteven za obdelovanje. Ker pa slabše prenaša vlago, ga morate zaščititi s premazom – pazite, da bo ekološki. Lahko izberete tudi aluminij, vendar ta ne zagotavlja tako dobre izolacije. Če iščete trajno rešitev, pa lahko izberete tudi opeko ali beton. Korito lahko seveda tudi kupite, priljubljena novost so takšni iz plastike. Ti so dobri zato, ker zagotavljajo tudi vodno rezervo.

2. Potrebovali boste še pokrov: ker rastline za rast potrebujejo svetlobo, naj bo iz materialov, ki prepuščajo svetlobo. Izbirate lahko med steklom ali prosojno plastiko.

3. Gredo postavite tako, da bo čim bolj izpostavljena svetlobi. Nekateri si za to vzamejo malo več časa in jo čez dan premikajo glede na položaj sonca.

4. Potrebujete še prst, najboljša bo taka, ki je zračna in lahka. V za to specializiranih trgovinah lahko kupite že pripravljeno mešanico, če se odločite za navadno prst, pa ji primešajte kompost. Ko jo naložite v korito, pazite, da bo vmesnega prostora med zemljo in pokrovom ravno prav, priporočljivo je od 15 do 25 centimetrov. S tem boste rastlinam zagotovili, da bodo imele dovolj zraka, hkrati pa ga ne bo preveč in se bo lahko dovolj segrel.

Imate toplo gredo … kaj pa zdaj?

Zdaj je čas, da se odločite, katero svežo zelenjavo boste imeli pozimi na svojem jedilniku. Ljubitelji vrtnarjenja pozimi prisegajo na paradižnik, papriko, jajčevce in razna zelišča. Če se boste odločili tudi za sveže sadje, priporočajo jagode, limone, pomaranče in celo nekatere vrste jabolk.

Izbrali ste zelenjavo ali sadje, lonec ste že napolnili z zemljo, zdaj vanjo posadite sadike na primerno razdaljo ter zemljo okoli vsake sadike rahlo pritisnite.

Za začetnike bo lažje, če bodo začeli s sadiko. Bolj napredni ali ambiciozni vrtnarji pa lahko izberete semena, ki jih lahko kupite v vrečici in jih posadite v majhen lonček. Dodajte malo zemlje, postavite na toplo mesto v stanovanju in redno zalivajte.

Ko imate sadike posajene, jih med pospešeno rastjo zalivajte od enkrat do dvakrat tedensko, po potrebi tudi pogosteje. Vodi lahko občasno dodate tudi gnojilo, a ne pretiravajte. Če boste zalivali zjutraj, pazite, da ne boste zmočili listov. Zelenjava obožuje postano vodo, zato imejte vodo vedno že vnaprej natočeno v kanglici.

Se v vrtnarjenju preprosto ne najdete?

Ne pozabite na cvetje in svoj dom tudi pozimi obdajte z barvitostjo. | Foto: Ne pozabite na cvetje in svoj dom tudi pozimi obdajte z barvitostjo. Nič za to. Tisti, ki jih vrtnarjenje ne veseli ali zanj nimajo časa, se kljub temu lahko odločijo za svežino v svoji kuhinji. V veliko trgovinah lahko kupijo lončke, v katerih so že posajena zelišča. Postavite jih le na primerno mesto ter jih med kuhanjem dodajte jedem.

Poleg tega ne pozabite na cvetje in svoj dom tudi pozimi obdajte z barvitostjo.

 

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte