Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
8.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 8.00

8 let

Zakaj toliko kašljanja na koncertih klasične glasbe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verjetnost, da bo oseba zakašljala, je dvakrat večja, če je ta oseba na koncertu klasične glasbe.

Redni obiskovalci kulturnih prireditev nad statistko verjetno ne bodo presenečeni, saj koncerti ali gledališke predstave skorajda ne minejo brez neustavljivih izbruhov kašljanja, ki se praviloma pojavljajo v trenutkih, ko je v dvorani najtišje.

Kot je za britanski radio BBC4 povedal nemški ekonomist Andreas Wagner, na to temo ni bilo narejenih veliko raziskav, a tiste, ki so bile, vse potrjujejo nenavaden porast kašljanja med obiskovalci koncertov klasične glasbe. Wagner presenečeno ugotavlja, da je porast kašljanja nenavadno visoka, tudi če upoštevamo demografske značilnosti obiskovalcev.

"Morda je občinstvo na koncertih klasične glasbe res starejše, a starost ne pojasnjuje vsega odvečnega kašljanja," pravi Wagner. Še več, pogostost kašljanja se stopnjuje ob prav določeni glasbi.

"Sodobna dela iz 20. stoletja, predvsem tišji in počasnejši deli glasbene kompozicije, so tisti, ki jih najpogosteje prekinja kašljanje. Prav tako ne gre za naključne izbruhe, saj se včasih zgodi, da se kašljanje zgodi v valovih in zajame celotno občinstvo," a profesor Wagner še ne ve, zakaj se to zgodi.

"Težko je ugotoviti, ali nekdo namerno kašlja, kot da bi želel komentirati glasbo na koncertu, ali gre za refleks, ker imamo srbeče grlo. Prav zaradi te dvoumnosti je kašljanje precej privlačen način, da hkrati komentiramo glasbo, sodelujemo pri predstavi in opozorimo na lastno prisotnost v dvorani."

Susan Tomes, koncertna pianistka, pravi, da so s kolegi opazili pogosto kašljanje med občinstvom. "Zdi se mi, da je naš vsakdan tako hrupen, da takrat, ko se končno znajdemo v koncertni dvorani, kjer vlada tišina in kjer občinstvo komaj čaka, da sliši akustična glasbila pri sobni jakosti zvoka, nekateri preprosto čutijo veliko napetost, ki morda sproži kašljanje."

Susan Tomes pa opaža, da se včasih obiskovalci med koncerti kašljanja ne znajo vzdržati. "Mislim, da se ljudje ne zavedajo, kako nastopajoči slišijo skoraj lajajoč kašelj sredi dvorane. Seveda je precej moteč, sploh če glasbenik ob nenadnem hrupu trzne."

Ne spreglejte