Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 14.29

8 let

Podelili bodo "izgubljenega bookerja" za leto 1970

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Organizacijski odbor, ki podeljuje najvišjo britansko literarno nagrado "Man Booker Prize", se je odločil, da poplača dolg in podeli nagrado za leto 1970.

Sprva so bookerja podeljevali romanom, ki so izšli preteklo leto, leta 1971 pa je padla odločitev, da se nagrada podeli knjižni produkciji tekočega leta. Tu torej tiči razlog, zakaj je leto 1970 izpadlo iz tradicije podeljevanja. Kot je pojasnil Ion Trewin, ki je na čelu nagrade, je napako potrebno popraviti, toliko bolj, ker je bilo leto 1970 knjižno izjemno bogato. V izboru tudi knjigi Rendellove in Murdochove Za "izgubljenega bookerja" se bo postumno potegovala tudi Iris Murdoch z romanom "A Fairly Honourable Defeat". Murdochova je bookerjevo nagrado sicer prejela leta 1978 za roman "The Sea, The Sea". Poleg Murdochove so na seznamu med drugimi še "The Fire Dwellers" Margaret Laurence, "Bomber" Lena Deightona, "A Guilty Thing Surprised" Ruth Rendell in "A Clubbable Woman" Reginalda Hilla. O zmagovalcu bo odločal glas ljudstva Odbor za podeljevanje nagrade bo finaliste za "izgubljenega bookerja" izdal marca. O zmagovalcu bo na spletni strani nagrade odločal ljudski glas. Zmagovalec bo znan maja.

Rushdie prejel kar dva posebna bookerja "Izgubljeni booker" je tretja posebna nagrada v zgodovini tega prestižnega priznanja. Eno, "booker bookerjev", so podelili ob 25-letnici nagrade, drugo, "najboljši booker" pa ob njeni 40-letnici. Obe posebni nagradi je prejel Salman Rushdie za roman Otroci polnoči.

Prvič so nagrado man booker podelili leta 1969. Namenjena je pisateljicam in pisateljem iz Velike Britanije, z Irske in držav iz bivših britanskih kolonij. Nagrada se je v "Man Booker Prize" preimenovala pred leti, ko jo je začela finančno podpirati družba Man Group PLC.

Ne spreglejte