Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.58

8 let

LGL v novo sezono s številnimi premierami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je na novinarski konferenci predstavilo prvo letošnjo premiero in sezono 2011/12 v celoti.

Uvodna beseda je pripadla Martini Maurič Lazar, eni od avtoric prve letošnje premiere, predstave Laila, ki je namenjena fantom in puncam od 12. leta dalje. Gre za avtorski projekt Maurič Lazarjeve in Gregorja Lorencija, ki je podkrepljen z glasbo Milka Lazarja.

Za osnovo sta vzela tragikomični animirani lik Laile, dekleta, ki ga ja ustvarila češka režiserka igranih in animiranih filmov Michaela Pavlatova. V njuni predstavi je Laila 16-letna punca, ki jo pestijo težave skorajda vsake najstnice. Obožuje risanje, ustvarjanje filmov, poezijo in čips, njene vsakodnevne prigode pa zaznamuje predvsem nesrečna ljubezen.

Maurič Lazarjeva je orisala potek ustvarjanja predstave, o kateri je najprej začela razmišljati že pred dvema letoma. Sprva vizualno-glasbeni projekt se je postopoma preoblikoval v predstavo s tekstom in dejansko je pri oblikovanju predstave šlo za, tako Maurič Lazarjeva, laboratorijsko delo. Gre namreč za kolaž raznovrstnih umetniških prijemov, s katerimi so se umetniki spoprijeli prvič. Končni rezultat tako ni tipična igrana predstava, temveč zmes igre, animacije in projekcij. Scensko je predstava izjemno zahtevna, zato je sprva monoprojekt prerasel v sodelovanje dveh igralk (poleg Maurič Lazarjeve v predstavi nastopa tudi Polonca Kores) in tehnika. Premiera I bo v torek, 6. septembra ob 19. uri, premiera II pa ob isti uri dan pozneje.

Jera Ivanc, umetniški vodja, in direktor Uroš Korenčan sta nato v nadaljevanju predstavila celotno prihajajočo sezono, skupaj z dodatnimi novostmi.

Premier v letošnji sezoni je deset. Poleg Laile si bodo lahko mladi in odrasli ogledali še predstave Brez, katere premiera bo v oktobru, Stolp, prav tako oktobra, Zlati šus februarja prihodnje leto, Živalska farma aprila 2012, kot zadnja pa bo maja 2012 na Šentjakobskem odru zaživela predstava Leonce in Lena.

Najmlajšim bodo postregli s štirimi premierami. Novembra jih bosta razveseljevala Mišek Miško in Belamiška, ki sta nastala izpod peresa Ferija Lainščka. Decembra se bodo s Snežno kraljico Hansa Christiana Andersena podali na pot iskanja druge polovice in odkrivanja pomena prijateljstva. Januarja prihodnje leto jih bodo ustvarjalci poučili, zakaj so Vsi drugačni, vsi čudni, marca pa bodo sledili dogodivščinam Sneguljčice in sedmih vitezov, tako kot si jih je zamislil ruski pesnik Aleksander Sergejevič Puškin.

Prav tako bodo obnovili tri najuspešnejše predstave za otroke iz minule sezone, Lalanit, avtorski projekt Iune Ornik in dve stvaritvi Svetlane Makarovič, Vila Malina in Spet kosovirji!

Skupaj s ponovitvami predstav iz prejšnjih sezon, izjemno priljubljenih Zvezdica Zaspanka, Trnjulčica, Mala in velika Luna, Doktor Faust, Romeo & Julija, če jih naštejemo le nekaj, bo vseh živih predstav v LGL več kot trideset.

Veliko poudarka sta Ivančeva in Korenčan namenila abonmajem lutkovnih in dramskih predstav za otroke. Obiskovalci lahko izbirajo med petimi abonmaji. Prva srečanja z lutkami, Klasične pravljice in Novo za radovedno sovo so abonmaji namenjeni najmlajšim, dve novosti, DVAnaNAJST in KUL abonma pa sta namenjena mladim od 12. leta dalje. Abonmaji so oblikovani tako, da gre pri večini za ogled predstav, pa tudi animiranih in igranih filmov ter koncertov. Slednje velja za KUL abonma. Vse to je le dokaz, da LGL uspešno sodeluje tudi z ostalimi kulturnimi ustanovami v Ljubljani: Kinodvorom, Slovenskim mladinskim gledališčem, Kinom Šiška in Mestnim gledališčem Ljubljana.

Ne spreglejte