Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.02

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.02

8 let, 4 mesece

Člani FS Tine Rožanc zopet navdušili v Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Folklorna skupina Tine Rožanc, ki deluje pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, je letošnje poletje sodelovala na mednarodnem folklornem festivalu v Srbiji.

Čeprav so se člani na omenjenem festivalu prvič predstavili že pred petimi leti, so tudi letos poželi veliko zanimanja zaradi svojih kostumov in bogatega plesnega repertoarja.

Mednarodna udeležba Festival, ki je bil letos sedmič zapovrstjo, je potekal od 13. do 17. avgusta 2011 v južnem predelu Srbije, v mestu Pirot. Poleg Slovenije so se velikega kulturnega dogodka udeležile še folklorne skupine iz Mehike, Portugalske, Bolgarije, Turčije in seveda Srbije.

Plesalci FS Tine Rožanc so se predstavili s kar šestimi odrskimi postavitvami (s spletom koroških, gorenjskih, bloških in prekmurskih plesov ter dvema spletoma štajerskih plesov) in tako poskrbeli za raznolikost svojih nastopov in svežino na odru. Za obilico smeha in dobro vzdušje je najbolj poskrbel štajerski bik, ki kot po navadi "zmoti" nastopajoče, bučen aplavz polnega stadiona pa so poželi tudi vedno razposajeni in navihani bloški pastirčki.

Predstavili so se tudi na mestnih povorkah Skupina pa ni nastopala le na dnevnih nastopih, temveč se je, kot vse gostujoče skupine, predstavila v povorkah skozi polno mesto in s krajšimi vmesnimi plesnimi točkami. V sklopu festivala so se člani FS Tine Rožanc pojavili tudi v krajših pogovornih oddajah na lokalnem radiu in regionalni televiziji mesta Pirot ter tako uspešno predstavili skupino in slovensko tradicijo.

Tudi tokrat so slovenski folklorniki, ki so v Pirotu gostovali že drugič, s svojim nastopom znova pozitivno presenetili in pustili dober vtis. Skupaj z domačini pa so obujali lepe spomine izpred nekaj let in tkali nove vezi. "Slovenci so naši dobri stari prijatelji", je nemalokrat rad povedal organizator festivala.

Skupina v svoje vrste vabi nove člane Po turneji čaka skupino poleg nastopov še en pomemben projekt – vpis novih članov. Ob začetku novega študijskega leta skupina vabi vse glasbenike in glasbenice, plesne in pevske talente, ki se bodo pridružili več kot 50-im članom, ki ohranjajo in ponosno predstavljajo slovensko ljudsko izročilo doma kot tudi drugod po svetu.

Ne spreglejte