Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2008,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 5. 2008, 11.58

8 let

Vrbsko jezero z gradom »Ostri vrh«

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če vam na kratko postrežem z izseki trenutnega izleta, vam bom nedvomno vzbudila skomine.

Sprehod ob jezeru s sladoledom v roki, občudovanje razkošnosti hotelov, restavracij in petičnih rezidenc, kozarček vina na palubi in svež veter v laseh, pogled na grajsko utrdbo na majhnem griču ... Če vam zveni kot enkraten predlog za sobotni ali nedeljski potep, potem odločitve za izlet nedvomno ne boste obžalovali.

Mediteransko vzdušje kar kliče po dopustu

Približno dva kilometra iz Celovca, ko se pripeljemo na jezersko področje, človek kar ne more verjeti svojim očem. Zdi se, kot da bi prišli nekam v mediteransko okolje, saj se arhitektura hiš in nasadi rastlin popolnoma preobrazijo. Vožnja po južnem delu je preprosto pestra, ko za sabo puščamo prekrasne stare barvite hiše, dobesedno na koliščih in nekatere tako moderno zasnovane, da se nam kar sline cedijo. Pogled na jezersko širino, kjer ne manjka številnih jadrnic, pa z lahkoto zamešamo s pogledom na morje. Ko opazimo še številne ležalnike, ki se kar ponujajo, da bi jih zasedli, si prav z lahkoto predstavljamo tukajšnje preživljanje dopusta. In enkrat se bo res treba vrniti, vsaj s kolesom in preizkusiti jezersko obalo po prijetno urejeni stezi.

Zanimivost otoka Maria Worth

Če vaša denarnica vseeno ne dopušča letovanja v kakšni luksuzni vili ali hotelu, pa si brez težav privoščite le celodnevni izlet. Poleg poletnih aktivnosti, ki jih je v turistični ponudbi jezera res obilo, si lahko ogledate še nekatere kulturne bisere. Na južni obali, približno enajst kilometrov iz Celovca leži tako imenovan Otok Maria Worth, pravzaprav polotok, ki se ga je staro ime tako prijelo, da mu otok pravijo še danes. Zgodovinski zapisi namreč kažejo, da se je nekje po 18. stoletju gladina jezera spustila in otok povezala z obalo. Zanimivost, zaradi katere se ga splača obiskati, so trije sakralni spomeniki. Par cerkva, to sta zimska ter poznogotska župnijska cerkev, za hrbtom katere se na skrbno urejenem pokopališču skriva romanska kostnica v okrogli stavbi.

Razgledna ploščad nad jezerom

V največjem koroškem jezeru bi našli marsikatero podobnost z našim Blejskim, vse je samo še dodatno pomnoženo. Jezerska površina namreč kar nekajkrat presega naše jezero, težko pa se primerjata tudi po številu prekrasnih starih vil na obali. In če pri Blejskem jezeru lahko skoraj povsod dostopimo k jezeru in preverimo svežino vode, bomo na Koroškem kar malce razočarani. Obala je praktično v privatnih rokah lastnikov počitniških rezidenc in hotelov, zato nam ostanejo le nekatera javna kopališča in koščki obale. Za razgled nad celotnim jezerom se tu res ne moremo dvigniti na srednjeveški grad, turistični delavci pa so si spretno zamislili atrakcijo v obliki 54 metrov visoke razgledne ploščadi na vrhu panoramskega griča z 850 metri nadmorske višine (sledite oznakam »Pyramidenkogl«).

Vrba ali Velden – blišč bogatih

Jezero po kraju ali kraj po jezeru. To pravzaprav ni pomembno, važen je le podatek, da je najpomembnejše mondeno naselje Vrba ali Velden, ki ga na izletu ne smete izustiti iz programa. Že na prvi pogled ga prepoznate po razkošnem v rumeno barvo odetem gradu, v katerem je danes hotel s petimi zvezdicami. In tudi vse okoli njega si zasluži prvovrstno četico zvezd, saj si za ugledne (beri bogate) obiskovalce kaj drugega niti ne morejo predstavljati. Pridih francoskega Saint Tropeza, če ne bolj Monte Carla, mora biti zadosten razlog, da se čez obalno mestece vsaj na hitro sprehodite in vzbudite skomine. Morebiti celo sami poskusite srečo v tamkajšnjem znamenitem »kazinoju«.

Grajska utrdba na skali

Če vam je ostalo še kaj časa, pa se zapeljite še v smeri mesta St. Weit, približno 18 kilometrov severovzhodno iz Celovca, kjer vas grad Visoka Ostrovica ali Ojstrica (Hochosterwitz) ne bo pustil hladnega. Vsaj ne takrat, ko ga boste prvič zagledali! Na majhnem strmem griču leži grajska utrdba, do katere vodi spiralasto zavita cesta. Sicer turistična ponudba predvideva tudi dvigalo, vendar ne izpustite najbolj zanimivega dela gradu, to je dvajsetminutne hoje na vrh skozi številna vrata oziroma varnostne stolpe.«Ali je boljša obramba sploh mogoča?«, se boste spraševali ob ostankih dvižnih mostov in jamah. Notranjost gradu ni tako veličastna kot je njegov zunanji videz, pa vendar vredna ogleda. Po predhodnem vzponu se lahko najprej malce okrepčate na grajskem dvorišču, zadnje moči po prekrasnem izletu pa prihranite še za ogled muzejske zbirke, ki s številnimi oklepi potrjuje burno grajsko zgodovino.

Ne spreglejte