Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
1. 3. 2017,
15.14

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

Natisni članek

potovanja potovanje luksuz

Sreda, 1. 3. 2017, 15.14

5 let, 4 mesece

Slovenci za luksuzna potovanja odštejemo pet tisoč evrov in več na osebo

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

6

potovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Znesek, ki ga Slovenci namenimo za luksuzna potovanja, je odvisen od posameznika – nekateri si zaželijo prestižnega hotela za dva tisočaka na noč, drugim pa luksuz pomeni mirno opazovanje ptic daleč stran od vsakodnevnega življenja. Štirje sogovorniki iz potovalnih agencij in slovenskih hotelov so nam razkrili želje svojih strank.

Trendi Top 5 najbolj ekstravagantnih potovanj

Vsi so si enotni: Luksuz za vsakega posameznika pomeni nekaj drugega, je zelo širok pojem, ki se ga ne da natančno opredeliti. Predvsem pa luksuz ni zgolj cena.

Unikatna potovanja - trend, ki mu sledijo tudi Slovenci

Pa vseeno; kaj lahko v Sloveniji ponudimo gostom, ki si zaželijo nekaj več, nekaj posebnega? Najprej so tu prav posebna, po meri krojena potovanja, kakršna nudi Imperial Luxury Slovenia. Izlete, avanture in posebna doživetja oblikujejo na podlagi posameznika in njegovih želja.

"Unikatna potovanja so trend v sodobnem turizmu, takšna potovanja si želi tudi vedno več domačih gostov, kjer sledimo tudi trendom v tujini. To so gostje, ki iščejo vrhunsko storitev ter doživetja in so to pripravljeni tudi plačati," nam je koncept razložil Matej Knific iz Imperial Luxury Slovenia, kjer se ukvarjajo z organizacijo tovrstnih, unikatnih potovanj za domače in tuje goste.

Unikatna potovanja, krojena po meri posameznika, so vedno bolj priljubljena tudi v Sloveniji. | Foto: Thinkstock Unikatna potovanja, krojena po meri posameznika, so vedno bolj priljubljena tudi v Sloveniji. Foto: Thinkstock

In koliko so gostje pripravljeni odšteti za takšno posebno doživetje? "V splošnem velja, da se vozovnice za polet v poslovnem razredu gibljejo okoli 3.500 evrov na osebo, cena nočitve v luksuznem hotelu okoli 500 evrov na noč, v boljših hotelskih suitah okoli 2.000 evrov na noč. K temu je potrebno dodati strošek kulinaričnih doživetij, ogledov in vstopnice na dogodke ali prireditve."

Turizem, Bled
Trendi Ko turisti, vajeni luksuza, pridejo v Slovenijo
Trendi Smučarska središča, ki se lahko pohvalijo z Michelinovimi zvezdicami

Odgovor "ne" ne obstaja

Odgovora "ne" ne poznajo, dodaja Knific, saj lahko organizirajo helikopterske prevoze, zasebne koncerte, ekskluzivna doživetja z lokalnim prebivalstvom, pristno kulinarično izkušnjo, užitek v naravi … "Za goste, ki želijo največ, imamo dostop do vstopnic za ogled najbolj prestižnih sejmov ur in avtomobilov na svetu. Lahko ponudimo vstopnice za ogled največjih športnih in družabnih ekskluzivnih dogodkov v Evropi in ZDA. Ljubiteljem mode pa obisk modnih ateljejev svetovno znanih kreatorjev v bližnji Italiji. "

Pri Imperial Luxury Slovenia ugodijo vsaki želji. | Foto: Thinkstock Pri Imperial Luxury Slovenia ugodijo vsaki želji. Foto: Thinkstock

V evropska mesta le še za konec tedna

Tudi pri turistični agenciji Kompas opažajo, da je vse več povpraševanj po potovanjih, ki so krojena po meri naročnika, potniki pa si vse bolj želijo potovanj v bolj oddaljene dežele.

"V evropske dežele se odpravljajo predvsem za konec tedna, potujejo z nizkocenovnimi prevozniki oziroma izberejo organizirano potovanje z vodnikom," obiske evropskih mest komentira Jasmina Feguš iz agencije Kompas in dodaja, da je težko opredeliti, kateri kraji gostom predstavljajo luksuz, je pa opaziti povečano povpraševanje po luksuznih nastanitvah predvsem v daljnih destinacijah.

Tako kot Knific tudi ona pojasnjuje, da je dojemanje luksuza zelo subjektivno.

Luksuz je lahko, da organizacijo svojega prostega časa zaupamo svojemu potovalnemu agentu, ki bo poskrbel, da se počitnice in/ali potovanje začne v trenutku, ko zaklenemo vrata svojega doma – in traja do takrat, ko se vrnemo. Za nekatere to pomeni vrhunsko nastanitev z butlerji, polet v vsaj poslovnem razredu, zasebni transferji z odličnimi avtomobili, ogled predstave, na katero so čakali nekaj let, da so prišli do vstopnic.

Za nekatere je luksuz nastanitev z butlerjem, za druge pa popoln odklop na jadrnici. | Foto: Thinkstock Za nekatere je luksuz nastanitev z butlerjem, za druge pa popoln odklop na jadrnici. Foto: Thinkstock

Največ pomeni kakovost

Pri izbiri potovanj v daljne dežele je najpomembnejši kriterij pri odločitvi kakovost storitev, pravi Feguševa in dodaja, da slovenskim potnikom ni težko do ciljne destinacije prispeti tudi iz bolj oddaljenih letališč v Milanu, Dunaju in Münchnu.  "Od tam so običajno bistveno ugodnejše cene (in povezave) kot iz Ljubljane. Posamezni prevozniki imajo občasno akcije letalskih vozovnic in zato se stranke tudi hitreje odločajo za izbrano destinacijo."

In končna cena za dobro, za nekatere tudi luksuzno potovanje? Od dva do šest tisoč evrov na osebo, pravi Feguševa.

Preberite še:

- Kako spakirati lepotne pripomočke, da se med potovanjem ne bodo uničili
- Najboljši trik za shranjevanje verižic med potovanjem

Prišlo je do "redefinicije" luksuza

Tudi Ana Praprotnik, direktorica marketinga pri Sava Hotels & Resorts, opaža, da je prišlo do tako imenovane "redefinicije" luksuza. Po eni strani je luksuzni turizem vse, kar si predstavljamo: petzvezdična nastanitev, petzvezdična storitev, kulinarika na najvišjem nivoju, po drugi strani pa si vse več ljudi luksuz predstavlja kot odmik od petih zvezdic k bolj preprostim nastanitvam v naravi.

Tu pa gre bolj za svobodo, naravo, pristnost, trajnostni turizem, lokalna doživetja, tako imenovan fitnes uma in odlično počutje, ki v tem primeru ciljni skupini predstavlja luksuz. To je ciljna skupina, ki živi zelo polno, intenzivno, aktivno življenje ter želi na oddihu poskrbeti zase (za telo in dušo) in se posvetiti kakovostnemu druženju s svojimi najbližjimi.

Zato so na tej osnovi razvili dve ideji: ekološko glamping vasico na Bledu in glamping družinske hiške ter Vinsko vas v Termah Ptuj. Obe izkušnji zagotavljata zasebnost in mir, predvsem pa prvovrstno bivanjsko izkušnjo.

Mnogi vidijo luksuz v glampingu, ki zagotavlja odmakjenost in popoln mir. | Foto: Thinkstock Mnogi vidijo luksuz v glampingu, ki zagotavlja odmakjenost in popoln mir. Foto: Thinkstock

Hotel, kjer najdete samo luksuz in najvišjo kakovost

Že vrsto let pa v portoroškem hotelu Kempinski Palace gostom ponujajo zgolj in samo luksuz. Na vprašanje, katere storitve štejejo za najbolj luksuzne, Petra Zierer, predstavnica Kempinski Palace, odgovarja, da neluksuznih storitev sploh ne nudijo.

Kempinski Palace
Trendi Kempinski – zgodba iz zakulisja

"Pod luksuzno storitev štejemo vse trenutke od takrat, ko gost vstopi v hotel, pa do takrat, ko ga zapusti. V ta okvir štejemo vse od samega pozdrava gosta na recepciji ter storitev concierga pa do tretmajev v hotelskem spa centru ter večerje v eni izmed hotelskih restavracij. Vse naše storitve so usmerjene na gosta in njegove želje so unikatne; vsak gost ima namreč popolnoma individualne želje ter potrebe."

Med njihovimi gosti je 7,9 odstotka Slovencev, sicer pa prevladujejo Avstrijci in Italijani.

Portoroški hotel Kempinski Palace je edini hotel v Sloveniji z oznako pet zvezdic "superior". | Foto: Bojan Puhek Portoroški hotel Kempinski Palace je edini hotel v Sloveniji z oznako pet zvezdic "superior". Foto: Bojan Puhek

V Sloveniji imamo tudi luksuzni hostel, Hostel Celica, ki ga je britanski časopis The Guardian vključil v svoj izbor najboljših luksuznih hostlov v Evropi. Luksuzni hostel je po definiciji Guardiana namestitev za popotnike, ki ne želijo oziroma ne morejo zapraviti veliko, obenem pa nočejo sprejemati kompromisov pri udobju in storitvah, ki jih hostel ponuja.

Preberite si še:

Trendi Najbolj ekstravagantne (in drage) kulinarične izkušnje na svetu

Pariz - stanovanje
Trendi "Airbnb za bogataše" - kjer počitniška stanovanja iščejo tisti z globokimi žepi

Top luksuzni hostli
Trendi Med najboljšimi luksuznimi hostli v Evropi tudi ljubljanski

Save

Ne spreglejte