Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
7. 3. 2008,
12.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 12.24

6 let, 7 mesecev

Pravljična pokrajina ob reki Li

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ogled Kitajske v dveh tednih. Rekli boste, da sem nor, a vam lahko zagotovim, da je časa dovolj za ogled večjega dela južne kitajske ture z vrhuncema na riževih terasah in izletu po reki Li.

Ljudska republika Kitajska je z več kot 1,3 milijarde prebivalci najbolj naseljena država na svetu. Je največja država na področju vzhodne Azije in četrta največja na svetu. Kitajska civilizacija je najstarejša neprekinjena civilizacija, ki ima dolgo zgodovino pisave in več pomembnih odkritij kot so papir, kompas, smodnik in tisk.

Sporazumevanje je lahko zelo zabavno

Kako se bomo sporazumevali v odročnejših krajih, nas je pred odhodom še najbolj skrbelo. Redko kdo zna angleško, za nameček pa večinoma uporabljajo le svojo pisavo – pismenke. Le-teh povprečni Kitajski slovar našteva kakih deset tisoč, vendar vseh tudi sami ne uporabljajo. Povprečno izobraženi bi jih morali poznati okoli tri tisoč, toliko naj bi jih zadostovalo tudi za spremljanje časopisja. Mi smo uporabljali predvsem roke in noge, večkrat pa se je zgodilo, da je nekdo iz žepa potegnil mobilni telefon in poklical prijatelja, ki je znal nekaj angleških besed. Pripravljeni so narediti vse za minimalno korist, ki jim jo lahko nudi popotnik.

Kitajska je tako velika, da cele ni mogoče prepotovati v enem sklopu. Jugovzhodni del bo s svojo ponudbo zadovoljil tako ljubitelje naravnih čudes, kot tiste, ki se težko načudijo, kaj vse je zmožna narediti ''človeška roka''.

Če niste ljubitelj velemest kot so Hongkong, Macau, Shenzen in Guangzhou, ki ležijo ob južnem kitajskem morju, potem se z nočnim vlakom odpravite v Guilin, prikupno mesto sredi stožčastih hribčkov, ki je izhodišče za ogled mogočnih riževih teras na severu, hkrati pa je štartna točka za nepozaben izlet po reki Li do mesteca Yangshuo, ki je prav tako obdan z misterioznimi apnenčastimi vrhovi. Če so naravne lepote mesta dobra stran, so hiter ekonomski razvoj in razvoj turizma slaba, saj so vstopnine za ogled znamenitosti relativno visoke, mnogi turisti pa se pritožujejo tudi nad cenami v restavracijah.

''Zabava'' na vrhu riževih teras Riževe terase, zaradi svojega videza imenovane ''Zmajeva hrbtenica'', so mojstrsko delo kmetijskega inženirstva in segajo vse do vrha 800 metrskega hribovja. Vzpon na vrh ponuja prečudovit razgled v vseh letnih časih. Poletno deževje napolni terase z vodo, kar jim daje poseben lesk, v mesecu oktobru pa se obarvajo zlato. Prečudovite naj bi bile tudi, ko jih prekrije sneg, a jih prav pozimi rada zajame gosta megla, kar smo doživeli na lastni koži, saj na trenutke ni bilo možno videti niti prstov na nogah.

Ljudje v tukajšnjih majhnih vasicah živijo preprosto življenje. V tradicionalnih lesenih domovih večino časa preživijo v kuhinji, ki ob mrzlih večerih služi tudi kot družabni prostor, kjer na sredi zakurijo ogenj okoli katerega se posedejo. Hrana na kitajskem je odlična, obvezna ''sestavina'' pa je vok v katerem pripravijo vse mogoče. Prav v eni od vasic na terasah, samo imeli priložnost prisostvovati pogrebni ceremoniji.

Sprva smo mislili, da gre za zabavo, saj je pokalo kot pri nas na silvestrovo. Ljudje so igrali na razne inštrumente, hrane in pijače pa je bilo na pretek. Šele krsta, ob njej pa bikova in prašičja glava, so nam dali vedeti kje smo se pravzaprav znašli.

Z ladjico po reki Li Mesti Guilin in Yangsuo povezuje reka Li, panoramska vožnja z ladjico pa je zagotovo najpopularnejši izlet v tem predelu Kitajske. Reka se vije po pravljični pokrajini, mimo riževih polj, majhnih vasic in med gorami nenavadnih oblik, ki jih je v tej apnenčasti pokrajini ustvarila vodna erozija. Če se povzpnete na katero od njih, vas na vrhu čaka čudovit razgled na vse preostale, katerih konca ne boste videli. Ponoči je reka rezervirana za ribiče, ki na bambusovih splavih lovijo s pomočjo dresiranih kormoranov …

Po napornih izletniških dneh se lahko sprostite v mestu Yangshuo, kjer je s številnimi restavracijami in nočnimi lokali poskrbljeno za staro in mlado. Vaše prevozno sredstvo naj bo kolo, s katerim se lahko odpeljete do vseh znamenitost v okolici, ''obvezen'' pa je tudi obisk tržnice, vendar tistim z nekoliko občutljivejšimi želodci svetujem, da ''živalski oddelek'' izpustijo.

Ker slika pove več kot tisoč besed, vas vabimo, da si ogledate fotogalerijo.

Ne spreglejte